Viltrox 85mm f1.8 STM 6. rész

Már jó pár hónapja indult ez a sorozat a Viltrox 85mm f1.8 STM objektívvel kapcsolatban. Az objektívet egy Fujifilm X-T2 vázon használom, így természetes, hogy a cikkek elsősorban a Fuji felhasználóknak szólnak. Idő közben már több 85-ös gazdára is talált, és az újdonsült tulajok örömmel osztották meg a fotóikat a Facebookon. Úgy tűnt, hogy pár hétre a Viltrox 85mm f1.8 STM objektív magára vonta a figyelmet az egyik legnagyobb, hazai Fuji csoportban a Facebookon. Érdekes volt látni, hogy mennyire megosztotta a Fujis társadalmat ez az objektív.

Voltak, akik kérdéseket tettek fel az objektívvel kapcsolatban, láthatóan nyitottak voltak az új jövevényre. Sokukkal privátban beszéltem is, és elmondtam a tapasztalataimat. Bízom benne, hogy ezekkel a beszélgetésekkel tudtam segíteni abban, hogy vegyenek vagy éppen ne vegyenek ilyen optikát maguknak!

Voltak olyanok, akik egyáltalán nem voltak nyitottak a Viltrox-ra, sőt kifejezetten elzárkóztak a gondolattól is, hogy egyszer valaha birtokoljanak egy ilyen objektívet. Nyilván ennek több oka is lehet. Mondjuk már van neki egy XF90mm f2, vagy szimplán nem szereti ezt a látószöget, esetleg hiányolja a rekeszállító gyűrűt a Viltrox tubusán. Teljesen érthető és elfogadható érvek ezek. Nincs is ezekkel baj, amíg nem csap át a dolog egy trollkodásba, ami miatt adott esetben még, akár meg is bántódhat egy márkatárs. Sajnos volt ilyen is.

Ami miatt csodálkozva figyeltem az eseményeket, és itt főleg a megmondó emberekre gondolok, hogy nem emlékszem arra, hogy amikor a Samyang vagy a 7artisans, Mitakon stb. elkezdett Fuji véggel objektíveket gyártani, akkor is ilyen nagy lett volna az ellenállás egyes felhasználókban. Pedig ezek között az objektívek között is van bőven erősebb és gyengébb egyaránt. Igaz, egy dolog egyiknek sincs, mégpedig autó fókusz. Természetesen említhetném a Sigma meg a Tamron obikat is. Akik Canon, Nikon, Pentax, Olympus, Panasonic stb stb márkákat használtak, vagy a Fuji mellett jelenleg is használnak, pontosan ismerik ezen gyártók termékeit. Nem emlékszem arra, hogy Canon-os időmben túlzottan elzárkózott volna bárki attól, hogy egy L-es Canon obi helyett megvegyen egy olcsóbb Sigma optikát. Nyilván, akinek volt anyagi lehetősége, az megvette a piros gyűrűs objektívet.

Szeretném egy kicsit a helyére tenni a dolgokat, mert volt több téves felvetés is, amiket a Facebookon olvastam. Többnyire olyan emberektől jöttek ezek, akik elismerték, hogy még soha nem próbálták ki a Viltrox 85mm f1.8-at. Ilyen voltak pl., hogy ha lassabb és pontatlanabb autó fókusz kell valakinek, akkor nyugodtan vegye csak meg a Viltrox-ot. Mielőtt a kezembe vettem volna ezt a kínai obit, előtte nap teszteltem az Artwork Fujifilm bemutatónapján az XF90-et. Nem állítom, hogy a natív obi nem gyorsabb. Ezt nem tudom megmondani, mert egyiket sem teszteltem laborban. Viszont a 90-est kivittem utcára, sok fénybe és egyrészt nem tűnt egy kiemelkedően gyors objektívnek, másrészt belefutottam olyanba, hogy fókuszálás közben egy-egy alkalommal keresgélt. Ez lehet, hogy a teszt obi saját tulajdonsága volt csak és nem jellemző amúgy az XF90-re, hogy keresgéli az élességet, de ezzel volt ilyen élményem is. A Viltrox esetében szintén előfordult ilyesmi, aki olvasta a Veronikával készített sorozatom történetét, az tudja, hogy siralmasan teljesített a 85-ös. Azóta történt firmware frissítés, és így már közel (direkt óvatosan fogalmazok) az XF90 szintjét hozza. A visszajelzések alapján mindenképpen azt tudom ajánlani, hogy vásárlás előtt, akár a Sigma objektíveket, ezeket is ki kell próbálni. X-T2-n néha, még most is tapasztalok olyat, hogy hiába lesz zöld az af mező, mégsem talált élességet és újra fókuszálnom kell. Ritka az ilyen, arányaiban azt mondanám, hogy talán tízből egyszer téveszt. Nyilván az sem mindegy, hogy milyen vázon használja a fotós. Pár napja vettem észre, miközben a Fringer adapterek adatlapjait nézegettem, hogy a gyártó becsülettel leírja, hogy melyik vázakkal működik a legjobban az adapter, illetve azt is leírja, hogy melyikekkel nem. A Viltrox oldalán nem találtam ilyen leírást a 85mm f1.8-cal kapcsolatban. A frissítésekből és a használati tapasztalatokból viszont arra következtetek, hogy a Viltrox esetében azok a szerencsésebbek, akik újabb vázat birtokolnak. X-T3, X-T30 esetében, már tapasztalatból is mondhatom, hogy gyors és pontos a Viltrox 85. Érezhetően gyorsabb és pontosabb, mint az X-T2 vázamon. Sőt, mivel már X-Pro1-el is van tapasztalatom, azt kell mondanom, hogy minél régebbi a váz, annál gyengébb az AF a 85-el, ami nem csak az objektív hibája lehet, hiszen egy X-Pro1 Fujinon objektívekkel sem egy fókusz bajnok. Az új Viltrox 23mm f1.4 STM például egy X-T1 vázon is remekel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

Voltak megjegyzések színre és rajzolatra is. Az objektív f1.8-on is éles. Az XF90-hez képest viszont lágyabbnak éreztem. Az XF90 szerintem jobban karcol, de ez egy portré objektívnél akár hátrány is lehet, mert jobban kihozza a ráncokat, bőrhibákat is. A színekre nincs panaszom. Szépek, élénkek, talán egy kicsit kevésbé kontrasztos a Viltrox képe, ez viszont utólag orvosolható. Ha alaposabban vizsgálnánk a 85-öst és a 90-est, akkor nincs kizárva, hogy a 85-ben több lencsehibát találnánk, mint a 90-ben, hiszen valami miatt jóval olcsóbb a Fujinál. Az optika tanárom, azt tanította, hogy a fényerő nem csak azt mutatja meg, hogy mennyi a legnyitottabb blende értéke, de egyben egy minőségre utaló adat is. Minél fényerősebb egy objektív, annál több fényt képes beengedni, ugyanakkor annál több lencsehibát kell leküzdenie a gyártónak. Javarészt ezek a lencsehibák a széleken jelentkeznek, amik rekeszeléssel csökkenthetők. Alap esetben ezért is olcsóbbak a kevésbé fényerős optikák, de nyilván ezt sem lehet így egy az egyben kijelenteni, mert akkor mi a helyzet az f4 zoom obikkal, amik közül bőven akad olyan versenyző, ami árban simán elérheti egy-egy fényerősebb optika árszintjét. Egy objektív árát sok minden befolyásolhatja. A beépített lencsetagok is fontos szempont, hogy pl. mennyi aszférikus vagy ED lencsét építettek be, vagy van-e stabilizátor az optikában, milyen bevonatokat használtak a lencséken, milyen fókusz motor segít az élességállításban stb. Házon belül jól látható, hogy árban mekkora eltérés van egy XF 56mm f1.2 és egy XF 50mm f2 ára között vagy az XF16 f1.4 és az XF 16mm f2.8 között. És akkor ezek még csak az optika tulajdonságai, a gyártási költségek, marketing stb. még további tényező. Azt hiszem, hogy azt sem kell túlzottan részleteznem, hogy a márkanév is mennyire meghatározó az ár képzésben. A Viltrox meg merte csinálni, hogy fényerőben egy picivel jobbat gyártott, mint a Fuji. A kérdés pedig, hogy az ilyen fényerőnél jelentkező lencsehibákat mennyire sikerült kezelni. Egy Fujifilm bemutató napon lehetőségem volt pár fotóra összevetni a 85-öst és a 90-est. Meg fogom mutatni.

Visszatérve az eredeti eszmefuttatáshoz, nem laborban tesztelem a Viltrox obit. Összességében érdekel a használati élmény és az eredmény, ami kiesik a gépből. Ezek alapján pedig azt tudom mondani, hogy jelenleg nincs jobb af-es objektív Fuji véggel ár/érték arányban, ebben a tartományban. Akinek van pénze és nem okoz gondot kifizetni 348.000Ft-ot az XF90-re, az vegye meg azt. Én is megvenném, ha lenne rá ennyim. Volt olyan felvetés is, hogy egy használt XF90 f2 is jobb választás 200.000Ft-ért, hiszen alig drágább. Erre azt tudom mondani, hogy a 200.000-es használt XF90-ek a kínálat alja. Személy szerint ennyiért talán egy alkalommal láttam ezt az objektívet és az sem volt makulátlan. Jobbára 220.000-230.000 Ft-ba kerülnek, amiket értelmetlen összevetni egy 154.990 Ft-os teljesen új, 1 év hazai garanciával rendelkező objektívvel, amit még soha senki nem használt. Ha pedig olyan vállalkozás veszi, ami el tudja számolni az ÁFA tartalmat, akkor még jobban megérheti az új Viltrox-ot választani. Egy használt objektívet mindig rizikó megvenni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Viltrox 85-ből is lesz idővel eladó használt. Akkor pedig megint érezhető lesz, hogy a használt XF90-hez képest mennyivel olcsóbb a használt Viltrox 85.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

Amikor objektívet választok, akkor mérlegelem, hogy mennyit fogom használni, mennyire tetszik a rendszerem és tervezem-e hosszabb időre megtartani. Ezért választottam az XC50-230-at az XF55-200 helyett. Tudtam, hogy évente 1-2 alkalommal van szükségem tele zoomra, viszont akkor hiányzik. 1-2 alkalomért viszont nem fizetnék ki egy jóval magasabb árat, különösen, ha ezek az alkalmak is inkább az utazásról, pihenésről szólnak. Érdemes átgondolkodni, hogy ha profi fotósként használja ezt a 90mm körüli gyújtótávolságot, mikor termeli ki az árát, mennyi munkája van, amihez ez a látószög kell? Ha vannak megbízásai, milyen felhasználásra dolgozik? Csak webre, közösségi oldalakra, ahol lényegesen rosszabb minőségben kerülnek a fotók a közönség elé és így az olcsóbb megoldások sem számítanak annyira, vagy lesznek nagyobb nyomatok is, esetleg olyan megbízások, ahol fontos a kiemelkedő minőség és szóba sem jöhet más, csak az XF90? Én kezdő vállalkozónak mondanám magamat. Vannak megbízásaim, de nem ebből élek. Főállásban gyógypedagógiával foglalkozom. Egészen pontosan gyógypedagógiai asszisztens vagyok egy általános iskolában. Évek alatt gyűjtögettem össze a pénzt arra, hogy legyen egy jó vázam és egy fényerős fix objektív sorom (16 f1.4, 35 f1.4, 56 f1.2). Nagyon szeretem a klasszikus 135mm körüli látószöget, de az esetek többségében nekem az hosszú és gyakrabban használom az 56 f1.2 obimat. Mégis, amikor van rá lehetőségem, akkor a Viltrox-ot használom. Az utóbbi időben többet volt a vázon, mint az 56, szinte mindig keresem az alkalmat a 85mm-re. Egyszerűen azért, mert elégedett vagyok vele és a megbízóim részéről sem érkezett még panasz, hogy miért Viltrox van az objektívre írva és miért nem Fujinon.

Olvastam egy felvetést, ami szerint a Viltrox nem wr. Ez így van, nem időjárásálló objektív. Az adatlapja szerint viszont szigetelt a frontlencsénél. Ez azért fontos információ, mert az esővédő huzat nem feltétlen védi meg az optikát a frontlencsénél. Így hiába védett eső ellen a tubus és a bajonett, meg a váz, a frontlencsénél problémát okozhat a beverő eső. Nem néztem utána, hogy valóban igaz-e, de több fórumban is olvastam, hogy a Canon L-es optikái is maximum úgy védettek a frontlencsénél, ha szűrőt teker fel a user. Ha kell, hát kell az a szűrő, én nem használok sem UV, sem protector szűrőt, mert nem azért fizettem ki egy halom pénzt az optikára és annak a bevonataira, hogy aztán egy szűrővel rontsak annak minőségén. A Viltrox 85mm esetén viszont a frontlencsénél szigetelt az objektív, így ha felhúzunk rá egy esővédő huzatot, az miatt biztosan nem kell aggódnunk, hogy a frontlencsénél nedvességet kap.

A szokásosnál kicsit hosszabbra sikeredett ez a Viltrox cikk, de úgy éreztem, hogy néhány dolgot tisztázni kell a Viltrox 85mm f1.8-cal kapcsolatban. Nem tudok a Viltrox nevében nyilatkozni, hogy ezt az objektívet csupán egy olcsóbb alternatívának szánták-e vagy igazi konkurenciának, amivel le akarják taszítani az XF90-et a dobogóról. Én egyelőre úgy tekintek erre az objektívre, akár egy XF50 f2-re az XF56 f1.2 mellett. Egy olcsóbb, de jól használható alternatíva ami, ha megtalálja a maga célcsoportját, akkor nem lesz kérdés, hogy jobb vagy rosszabb egy XF90-nél.

Szöveg és fotó: Roszberger Bandi