A Viltrox 27mm f1.2 TIPA-díjat kapott!

Emlékeszem, hogy az egész a Viltrox 85mm f1.8-cal kezdődött. Fujifilm vázat használtam és nagyon szerettem volna egy XF90mm f2-t, de sajnos az anyagi lehetőségeim nem tették lehetővé. Elkezdtem túrni a netet valamilyen alternatíva után. Megvettem a Samyang 85mm f1.4-et, aminek nagyon szerettem a képi világát, de a rettentően rossz szememmel nehézkes és lassú volt a manuális fókusz. Egy külföldi oldalon leltem meg a Viltrox 85mm f1.8-at, de annyira friss márka volt még a Viltrox, hogy nem mertem megrendelni. Néhány hónappal később a Facebook feldobta a Studio Line hirdetését (ők a hivatalos hazai importőr), ami szerint náluk elérhető ez az objektív és kipróbálható, ráadásul hazai garanciával. Mondanom sem kell, hogy azonnal felhívtam őket, hogy érdekel ez az objektív és már egyeztettük is az időpontot a próbára.

Már írtam arról, hogy az első élményeim nem voltak túl jók az AF gyengeségei miatt, de egy frissítés tökéletesen megoldotta ezt a problémát. Akkoriban nem gondoltam volna, hogy egy Viltrox objektív egyszer TIPA-díjat kap. Azt hozzá kell tenni, hogy hatalmas utat tett meg a Viltrox. Teljes, fix objektív sorokat adott ki APS-C és full frame rendszerekre az ultra nagylátószögtől a klasszikus portré tartományig, folyamatosan érkeznek a firmware frissítések és mára minimális mértékre csökkentek a garanciális problémák. Egy kiforrott brand lett, ami szinte megkerülhetetlenné vált, ha third-party objektívekről van szó.

Tavaly a Viltrox elindította a Pro szériát, ami többek között olyan tulajdonságokkal emelkedik ki a többi Viltrox objektív mezőnyéből, mint a szigetelt tubus, az f1.2 legnyitottabb rekesz, ha pedig a gyári objektív felhozatalt nézzük, akkor az ár-érték arány vitathatatlan. Ráadásul adott esetben a gyári kínálatban egyáltalán nem találunk konkurenciát a Viltrox Pro termékvonal tekintetében például a gyújtótávolság és a legnyitottabb rekesz miatt. A rajzolat terén sem érheti sok kritika ezeket az objektíveket, hiszen nem bízta a véletlenre a Viltrox és Hoya gyártmányú aszferikus lencsetagokat épített be a 75mm f1.2 Pro és a 27mm f1.2 Pro objektívekbe.

A Viltrox kitartó munkája meghozta gyümölcsét és a Viltrox 27mm f1.2 Pro TIPA-díjat kapott. Ez az a díj, amit a fototechnika Oscar-díjaként is emlegetnek. Manapság, amikor különböző díjakat kommunikáló matricák kerülhetnek az egyes termékekre, nem egyszerű kiszűrni azokat az elismeréseket, amik valóban csak minőségi termékek csomagolásaira helyezhetők. A TIPA-ra érdemes figyelni. A Technical Image Press Association szervezetet 1991-ben alapították a vezető európai fényképészeti magazinok, amelyek úgy döntöttek, hogy egy közös kritériumrendszer mentén együtt választják ki a legjobb fotós termékeket. Véleményem szerint ez egy komoly garancia arra, hogy az a termék, ami TIPA-díjat kap, az valóban kiemelkedő minőséget képvisel. A Viltrox 27mm f1.2 Pro-t kipróbálhatjátok a Studio Line-ban. Jelenleg Nikon Z, Fujifilm X, Sony E bajonettel érhető el.

Roszberger Bandi