Az OM System OM-1-re LS-P5-öt!

Ha a munkám vagy a hobbim megkövetelné, hogy hangot kell rögzítenem, esetleg ehhez videót is kell készítenem, akkor egészen biztosan valami kicsi és könnyű felszerelést keresnék magamnak.

Fotós vagyok, a hangok és a mozgókép rögzítésében nincsen gyakorlatom, ezért nem lenne rossz valami „bolond biztos” megoldást találni. Bár azt hozzá kell tennem, hogy a videózás mindig is izgatta a fantáziámat. Ha egyszer elegem lenne a billentyűzet csapkodásából és az írott szöveget lecserélném videóra, alaposan körbe kellene néznem a piacon, hogy milyen eszközöket találni, amik egy kezdő tartalomkészítő számára is lehetőséget nyújtanak a magasabb minőségű anyagok elkészítéséhez.

A m4/3 rendszer szinte kikerülhetetlen. Ha például megnézzük az Olympus / OM System vázait, akkor nem lehet nem észre venni, hogy általában mindegyikre jellemző a kis súly, a kompakt méret, a remek ár-érték arányú objektív választék. Videós képességekben viszont már bőven van eltérés az egyes vázak között.

Nem lenne könnyű kiválasztani azt a vázat, ami hosszú távon szinte minden igényt kielégítene. Mivel nagyon kedvelem Magyarósi Csaba videós tartalmait és ha jól tudom, akkor Olympus OM-D EM1 Mk.III vázat használ a videóihoz, így biztosan megnézném az OM System OM-1-et. Jelenleg ez a vállalat zászlóhajója és nem mellesleg az EM1 Mk.III utódja is.

Nyilván ki kell választani az ideális objektívet is, de fotósként talán ez lesz a legkönnyebb feladat számomra. Ami sokkal izgalmasabb, az a hangrögzítés. Az Olympus a fényképezőgépeken és objektíveken túl, remek hangrögzítő eszközöket is gyártott. Ezek között találunk például diktafonokat vagy éppen lineáris PCM felvevőket. Azt hiszem, hogy újdonsült videós tartalomgyártóként az utóbbira lesz szükségem. Néhány napja dobta fel az internet, hogy az Olympus által a hangrögzítés terén elért sikereket az OM System tovább viszi és piacra dobott egy egészen új eszközt OM System LS-P5 néven. Ez egy lineáris PCM hangfelvevő.

Na de miért olyan izgalmas ez az eszköz és mit tud?
Az új és igencsak fejlett, nagy teljesítményű TRESMIC II mikrofonrendszerrel büszkélkedő LS-P5 megnövelt frekvenciaérzékenységű sztereó hangfelvétel készítésének lehetőségét nyújtja, lineáris PCM, vagy FLAC 96kHZ/24bit formátumban történő mentéssel. Ez a hangfelvevő három beépített, nagy teljesítményű, irányított mikrofont tartalmaz, kifinomult zoomvezérléssel. A mikrofonok zoombeállítása által a hangforrás hangjai megbízhatóan rögzítésre kerülnek az alacsony frekvenciától a magas hangokig – tehát a finom hangváltások is ugyanúgy megjelennek a felvételen, mint ahogy azok eredetileg hallhatók voltak. A hangrögzítő funkciói keverik a három mikrofonról érkező hangokat és 21 szint szerint változtatják a zoombeállítást – miközben megőrzik a hangminőséget. Emellett a mikrofonok akár 125dB (SPL) hangnyomásnak is ellenállnak, mely lehetővé teszi a torzításmentes felvételek rögzítését igencsak széles dinamikatartományban, a hangos zenétől a madárdalokon át az előadásokig.

Az OM System LS-P5 támogatja a 96 kHz maximális mintavételezési frekvenciát és a lineáris PCM hangrögzítést akár 24-biten (ami a CD-n rögzítetthez képest háromszoros adatmennyiséget jelent). Támogatja emellett a veszteségmentes tömörítési eljárással operáló FLAC felvételi és lejátszási formátumot a kiváló hangminőség megőrzéséhez – miközben a fájlméret kb. 30%-kal kisebb, mint a PCM WAV esetében. A nagykapacitású – 16GB – belső memória mellett használhatunk opcionális microSD memóriakártyákat is a memória elfogyásától való félelem ellen, hosszabb felvételek esetén. Ezen kívül manuálisan is beállíthatjuk a felvételi szintet, megkeresve az optimális S/N arányt a hangforrás hangerejének megfelelően. A manuális szintbeállítás ugyancsak hasznos lehet a kijelzőn megjeleníthető szintmérőt figyelve, hogy nagyobb pontosságot érjünk el a csúcsértékeket figyelve.

Az új “Bright Sound” felvételi mód a beszédhang tisztább felvételét biztosítja vlogok készítése közben, valamint előadások, illetve tárgyalások felvételekor. A kiemelt közép és magas hangok felvételi módja minimálisra csökkentik a környezeti hangok, zajok hatását a hanganyagra. Az Auto és Manual felvételi módok mellett az LS-P5 egy új Smart üzemmódot is kínál. A felvétel gomb nyomva tartásával a Smart mód automatikusan beállítja az optimális felvételi szintet a környezet és a hangforráshoz igazodva egy előzetes hangfelvétel segítségével. A felvétel gomb újbóli megnyomásával a felvételfelvétel indul – tökéletes minőséget biztosítva a kezdők számára is. Mivel teljesen kezdő vagyok ezen a téren, azt hiszem, hogy ez a Smart funkció kifejezetten nagy segítséget jelentene a számomra. Azt szokták mondani, hogy minden kezdet nehéz és a kezdő fotósok is eleinte automatikában használják a gépeiket, aztán ahogyan egyre több tapasztatot szereznek, úgy nyitnak a manuális módok felé.

Az LS-P5 Bluetooth-al összekapcsolható okostelefonnal (Android, IOS). Ennek is van értelme szerintem, mert az ingyenes DVR.Remote okostelefon alkalmazás (iOS és Android) használható a hangrögzítő egyszerű távvezérlésére (akár 10m távolságból), mely ideális megoldás a hangrögzítő beállításainak megváltoztatására, ha már eljutok arra a szintre, hogy merjek tudatosan változtatni a beállításokon.

Természetesen ez az eszköz nem csak Olympus és OM System vázakkal használható. Viszont, ha már OM System és adott esetben éppen egy videózásra is alkalmas vázat keresek, akkor miért ne választanám hozzá a 4K/60 videofelvételre képes OM-1-et, ami a számos fejlett videós funkciója mellett rendkívül gyors fókuszálással is rendelkezik?

Ezzel a kombinációval lényegében egy tökéletes mindenest kapok legyen szó akár fotózásról, akár videózásról és hangrögzítésről egyaránt. Ráadásul még az olyan kezdő tartalomkészítők is, mint én, professzionális anyagokat rögzíthetnek kiváló minőségű hanggal, például útifilmekhez, rendezvényeken, YouTube videókhoz, vagy videoklippek készítéséhez. Mindezek mellett nem kell egy böszme nagy cuccot a vázamra tenni, hiszen az LS-P5 mindössze 39,6 x 112,2 x 16,1 mm és 78g. Nekem ez a felszerelés szimpatikus így, ahogy van.

Roszberger Bandi