Kéne egy nagylátó! Gondoltam, adapterrel megoldom.

Folyamatos kérdés, különösen rendszerváltás után, hogyan lehetne feltenni a korábbról megmaradt objektíveket az új gépünkre. Erre léteznek különböző adapterek. Járt már nálam a Viltrox EF-FX1 adaptere, de akkor nem tudtam rendesen kipróbálni. Ide kattintva elolvashatod a cikket.

Ez az adapter Fujifilm vázakra adaptál Canon EF bajonettes objektíveket. Akkor egy Sigma objektívet szerettem volna használni, de éppen a lényeg nem működött. Az EF-FX1-el nem kell lemondanunk az AF lehetőségéről. Sajnos pont ez a funkció volt, ami miatt az a teszt nem sikerült túl jól. Az objektív meg sem moccant, de nem csak, hogy nem működött az AF, de még a blende értéket is össze-vissza mutatta. Egy Fujifilm X-T2 volt anno a tesztelésre bevetett váz, most pedig egy X-H1-re tettem fel az adaptert.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

Nem titok, hogy nagylátószögű objektívet szeretnék beszerezni, lehetőleg AF-es példányt. A Fujifilm vázamra egy Fujinon XF10-24 f4 lenne a kézenfekvő megoldás, de az ára sajnos nem az én pénztárcámnak való. Újonnan, hivatalos forrásból 360.000Ft körül szerezhető be és használtan is 200.000-220.000Ft. Ez indította el bennem a folyamatot, hogy keressek valami alternatív megoldást és így jutottam el egy barátom eladó objektívéhez, egy Tokina 12-24 f4-hez. Újra kölcsön kértem a Viltrox adapterét és tettem egy próbát. Van egy elérhető listája a Viltrox-nak arról, hogy milyen objektívekkel működik az EF-FX1. Kattints ide a listáért! Nem volt túl biztató, hogy a Tokina nem szerepelt a listán. Legutóbb a kipróbált Sigma objektív sem volt a listán, nem is működött. A Tokina viszont nagy meglepetésemre hibátlanul tette a dolgát.

Működött az AF és a rekeszt is helyesen mutatta. Ez az objektív alapból sem túl gyors, így adapterezve pedig kifejezetten komótosan állít élességet. Viszont az elmondható, hogy pontos. Nagyon ritkán kicsit keresgél, de ha élesre áll, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az lesz éles, amit elképzeltünk. Rajzolatra természetesen elmarad az XF10-24-től, szerintem lágyabb, ugyanakkor a színei nekem nagyon tetszettek. Egy kedvező ár miatt sok mindent kész megbocsájtani az ember, én is pont így néztem erre az optikára. Nem voltak nagy elvárásaim, azokat viszont nem csak hozta, de képi világát tekintve túl is szárnyalta.

12mm, 1/500, f4, ISO200

Ami nem volt szimpatikus, hogy adapterrel már kifejezetten nagy lesz a bajonettre szerelt szerkezet, továbbá össze-vissza mérte a fényt a váz. Ha sorozatot lőttem, akkor jól látszott, hogy mindig akadt pár fotó, ami vagy alá lett exponálva, vagy túl lőtte. Folyamatosan kattogó hangot adott az obi. Az AF motorra tippelek, mert ez az anomália megszűnt, ha kikapcsoltam az AF-et. Olyan volt, mint ha állandóan fókuszálni akarna az objektív. Van egy beállítási lehetőség a vázban ami lehetővé teszi, hogy az objektív folyamatosan fókuszáljon oda, ahova az AF mezőt állítottuk. Ezt én alapból sem használom, mert nagyon meríti az akkut, meg zavar is. Ellenőriztem a menüben, hogy biztosan ki legyen kapcsolva. Ennek ellenére is jelentkezett az objektív kattogó hangja.

12mm, 1/200, f4, ISO320

Mindezek ellenére elgondolkodtam azon, hogy megveszem ezt az objektívet egy adapterrel. Használtan 50.000-55.000Ft körül van a Tokina 12-24 f4, ami nagyon kedvező ár. Viszont az adapter jelentősen megnyomja ezt az árat, ugyanis a Viltrox EF-FX1 78.990Ft. Így már közel 134.000Ft lenne, hogy a Tokina használható legyen a Fujifilm X-H1 vázamon. Van egy Fujifilm X-Pro1-em is, azon viszont meg sem mozdult az obi. Ez az olcsóbb ár nem csak a rajzolatot tekintve jelentene némi kompromisszumot, de nem is tudnám használni mindkét gépemen. Nekem ez így nem annyira jó ajánlat.

Ennek fényében vagy gyűjtögetek tovább az XF10-24-re, vagy keresni kell egy olcsó, de jó manuális lencsét. Nyilván akkor le kell mondanom az AF-ről, de ebben a tartományban talán ez nem akkora érvágás.

Szöveg és fotó: Roszberger

Comments are closed.