Viltrox 85mm f1.8 STM 7. rész

Szerkesztettem a cikkeket a következő hétre és egyszer csak belebotlottam a Viltrox sorozat 7. részébe. Idén elmaradtak a nagy nyaralások és teljesen ki is ment a fejemből ez a cikk. Tavaly íródott, akkor még nem a Záridő oldalára szánva, csupán egy kis blog kerekedett ezekből a Viltrox-os írásokból. Az elmúlt egy évben sok újdonság volt a Viltrox-nál. Új objektívek érkeztek Fujifilm vázakra, megújult ez a 85mm f1.8 is ami pár hete elérhető Fujifilm-re is. Lencsetagokban nem történt igazán változás, viszont tömegben igen. Tavaly még azt írtam, hogy az XF90 egy tábla csoki súlyával könnyebb. A frissített Viltrox 85mm f1.8 viszont alá ment súlyban az XF90-nek. A Fujinon objektív 540g, az új Viltrox 492g és az első generációnál valamivel kisebb is lett. Ezt még megfejelték egy gyorsabb és pontosabb AF-el is. Íme a tavalyi tapasztalataim:

Ahogyan tavaly nyáron, idén is összepakoltam a családot és elhúztunk egy hétre a Balatonra. Az utazás előtti napokban már gondolkodtam, hogy milyen felszerelést vigyek magammal. Amiben biztos voltam, hogy az X100S gépem és a TLC-X100 előtétem jönni fog. Aztán még sem jött velem, mert az utazás előtti napon elbizniszeltem egy X100T-re, ami persze elkísért az útra. Így a 23mm és a 35mm megoldott volt. Eredetileg a kis kompakt mellé az X-T2-t terveztem vinni az XC 50-230-cal, de ha már tesztelem a Viltrox 85mm f1.8-at, akkor nyilván azt is be kell pakolni a táskába. Lényegében ez lett a badacsonyi felszerelésem, amihez tartalék akkuk, kártyák jöttek még, továbbá egy kicsi Benro PP1 állvány, egy ND8 szűrő és egy Viltrox af-es macro közgyűrű.

Miután a tervezett felszerelést elpakoltam és próbaképen a vállamra kaptam a táskát, nem repdestem az örömtől, mert a tervezettnél kicsit nehezebb volt. Egészen pontosan egy Viltrox 85mm f1.8-cal volt nehezebb, mint szerettem volna. Nem egy könnyű objektív. A Viltrox az objektív adatlapján 636g tömeget ír. Nyilván csak én hisztizek, mert ez azért nem olyan nehéz, de ha azt is hozzá veszem, hogy emiatt kellett a nagyobb és nehezebb táskámat vinnem, akkor az már együttesen, egy jelentősebb plusz tömeg. Az autó elbírja, de azért biztosan nem ez lesz a kirándulós obim. A Fuji háza táján is találunk súlyosabb optikákat. Az XF16-55 f2.8 655g, de ez egy zoom, és lényegében 16 és 55mm között magunkkal cipeljük az összes millimétert f2.8 fényerővel. Az XF90mm f2 540g, ami könnyebb az tény, de csupán egy átlagos 100g-os táblacsoki tömegével lenne könnyebb a táskánk (Update: A cikk óta megjelent a frissített 85-ös is, ami már csak 492g). Szinte biztos, hogy az XF90 sem lenne az utazós objektívem. A Viltrox 85 súlyára talán egy kis mentségül szolgál, hogy ez eredetileg egy full frame objektív, ami elérhető Sony E bajonettre is.

Mivel a prioritás a családi nyaralás volt és a nyomaték a család szavacskán van, nem vittem mindenhova fotós felszerelést. Csináltam néhány tájképet, pár fotót a badacsonytomaji Szent Imre Bazalttemplomról, és kattintottam párat a vendégház mögötti szőlőben. Az af-re továbbra sincs panaszom, elég gyors és pontos. Ami érdekesség, hogy mostanában volt lehetőségem X-T30 vázzal is kipróbálni egy másik Viltrox 85 obit, és azon gyorsabbnak éreztem, mint az X-T2 vázamon. Persze ez lehet, hogy nem a Viltrox érdeme, hiszen az X-T30 af rendszere eleve gyorsabb, mint az én vázamé. Mivel ez az objektív még nem túl elterjedt, ezért kiraktam a Facebookra, hogy amíg Badacsonytomajon vagyok, akinek ez elérhetőbb távolságra van, mint Budapest, az jöjjön és tesztelje az objektívet. Szombathelyről élt is a lehetőséggel Trajbár Balázs barátom és egy órácskára ő vette birtokba a lencsét. A próba során készült képekből már osztott meg párat a Facebookon. Kérdeztem, hogy tetszett neki az objektív, tömören annyit mondott, hogy jó, tetszett neki és az af sebessége talán egy picit gyorsabb az XF56mm f1.2 sebességénél, de ha nem is gyorsabb, azt a szintet mindenképpen hozza. Ezt mondta el az af pontosságáról is. Én is így érzek, de megnyugtató, hogy Balázs is így látja.

A nyaralás során elkészült fotók között van pár, ami ND szűrővel készült. Még a Canon-os felszerelésemből maradt egy ND8 szűrő. Természetesen nem egy ND8 lesz az, amivel kiürítem a Deák teret, de arra elég lehet, hogy egy picit hosszabb záridővel simábbá varázsoljam a Balaton víztükrét vagy a szélben lengedező növényeknek picit összemosottabb látványt adjak. Egy ND8 nem borítja sötétségbe az objektív előtti világot az tény, de azért talán van, akinek fontos infó, hogy nem hozta zavarba az objektívet. Aki szűrőzni akarja a Viltrox-át az figyeljen oda arra, hogy mennyire erősen tekeri fel a szűrőt. Én egy Hoya Pro1 Digital-t használtam, és az nagyon nehezen akart felmenni az obira. Annyira szorult rajta, hogy nem is mertem teljesen betekerni, nehogy rajta maradjon. Levenni így sem volt könnyű. Néhány nappal később, amikor megint felraktam a szűrőt, valamivel könnyebben fel lehetett tekerni, de még így is szorult egy kicsit.

A vendégház mögött volt egy szép szőlőlugas. Gondoltam kipróbálom a Viltrox közgyűrűit és csinálok pár makró-féle fotót. Szőlőfürtöt fotóztam. Ha a 10mm-es és a 16mm-es gyűrűt együttesen használtam, akkor már tényleg olyan érzés volt a 85mm-t használni, mint ha egy makró obi lenne. Csodát senki ne várjon egy portré optikától. A két műfaj teljesen más. A Viltrox 85mm f1.8 STM soha nem lesz makró objektív, ahogy az XF80mm f2.8 makró obi sem lesz portré objektív, hiába teszi lehetővé ezt a gyújtótávolság. A Viltrox teljesen nyitva nagyon lágy és még jelentős kromatikus aberráció is megjelenik, ami persze orvosolható utómunkában és a blende szűkebbre zárása is javít a dolgon, ami nem csak a kromatikus aberráció csökkenésének tesz jót, de élesebb képet is kapunk. Személy szerint én szeretem a lágyságot. Virágot, de még akár szőlőszemeket is szívesen fotózok le nyitott blendével. Ez lehet, hogy csak az én agyi betegségem, de ez van, kicsi az esélye annak, hogy ebben változtatni fogok. Nyilván van az a téma, aminél kell az akár f8-ig zárt blende, bár ezt a Viltrox 85-tel nem biztos, hogy meg tudom csinálni, hacsak nincs hozzá sok fény. Most még nem szeretném ezt a megjegyzésemet bővebben kifejteni. Észrevettem valamit, de amíg nem vagyok benne teljesen biztos, addig nem szeretnék a vádló ügyész szerepében lenni. Amint sikerült a dolog végére járni, ígérem, hogy leírom. Folytatva a beszámolót, az af sebessége lassabb lesz, ami makró módban természetes. Az objektív ilyenkor többet keresgél, próbál élesre állni. Nekem ehhez álltalában nincsen türelmem, ezért manuálisan állítok élességet. Canon vázra volt EF 100mm f2.8-cam, azon is inkább manuálisan csavartam élesre az obit. Sajnos nem volt sok időm az objektív további makró tulajdonságait vizsgálni, mert ahogy a fűben feküdtem a szőlőfürtök alatt, lányom ezt észrevette, kihasználva a lehetőséget máris ugrott a hátamra, hogy lovacskázzunk.

Gyorsan elröppent az egy hét nyaralás, és nem bántam meg, hogy magammal cipeltem a 85-öst. Csak úgy, mint mindig, most is csatolok pár fotót.

Szöveg és fotó: Roszberger