Viltrox 85mm f1.8 STM 4. rész

Déltájban találkoztam Hannával és anyukájával a Filatorigátnál. Mivel a modell egy tini, arra gondoltam, hogy keresünk egy jópofa graffitit háttérnek. Nem kellett hosszasan kutatni a megfelelő falfirkát. Ha graffitis fotókra vágytok és hirtelen nem ugrik be egy hely, ahol nagy a választék, a Filatorigátnál a HÉV megálló környékében tutira nem fogtok csalódni.

Mivel erős napsütés volt, a biztonság kedvéért elvittem magammal egy 110-es derítőlapot, hogy annak a lágyító felületével kicsit tompítsak a kemény fényeken. Asszisztens hiányában, Hanna anyukája ugrott be segítségnek és a lágyítólapot tartani.

A VILTROX 85MM F1.8 STM SZTORI KORÁBBI FEJEZETEI:

Vakut nem használtam, csak az X-T2 és a Viltrox 85mm f1.8 volt, amivel a képeket csináltam. Persze Veronika fotózásának az emléke még bennem élt, ezért vittem a biztonság kedvéért az XF 56mm f1.2 obimat is, de azt végül nem kellett használni.

Mielőtt belecsaptam volna, ellenőriztem, hogy a beállítások kb. megfelelnek-e azoknak, amiket a motor fotózásakor használtam (az előző cikkben olvashatsz róla). Gyors záridő, boost funkció kikapcsolva, nagyobb af mező. Az első képek közelebbi portrék voltak, így tudtam közepes af mezőt használni és azzal ráfókuszálni Hanna szemére. Az eredmény 100%-os lett. Minden fotón betalált a fókusz, a szem éles lett. Már kezdtem elbízni magamat, hogy megfejtettem az objektív problémáját, amikor a második sorozatot már közel egész alakosra szerettem volna megcsinálni, ezért szűkítenem kellett az af mezőt. Az eredmény tragikus volt. Megint ott tartottam, mint Veronika sorozatánál, hogy 40-50 fotóból alig lett pár éles kép.

Ezután újra közelebbi fotókat kezdtem csinálni, nagyobb af mezővel, bekapcsolt boost funkcióval. Mindjárt kiderült számomra, hogy a boost sem befolyásolja az eredményt, egyszerűen az af mező nagysága számít. Újra éles fotókat tudtam készíteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

Volt még egy ötletem, amit eddig nem próbáltam. Bekapcsoltam a pre-af funkciót, amikor a váz folyamatosan állítja az élességet. Így már érezhetően jobb eredményt tudtam elérni kisebb af mezővel is, de még így is többször rá kellett fókuszálnom a modell szemére, hogy éles legyen, hiába zöldült el a kis négyzet, nem lehetett megbízni benne.

Másnap vittem vissza az objektívet a Studio Line Fototech-NIKA Kft. üzletébe és beszámoltam részletesen a problémákról. A szervizes munkatárs azonnal rákeresett a Viltrox oldalán, hogy van-e elérhető frissítés. Talált, mindjárt hármat is. Pillanatok alatt felrakta az obira. Amikor bekapcsoltam a vázat, már akkor érezhető volt a változás, mert egészen elcsendesedett az objektív. Előtte elég hangos volt és gyakran idegesen rángatott is fókuszálás közben. Ez egycsapásra megváltozott. A fókuszálás sokkal gyorsabb és finomabb lett és a lényeg, hogy végre pontosan állt élesre.

Természetesen azonnal elindult bennem a gondolat, hogy nem szeretném visszaadni ezt az objektívet. Még nem. Nekem a frissítés után újra ki kell próbálnom. Egy egészen váratlan megállapodás született köztem és a NIKA Kft. között. Használhatom és tesztelhetem továbbra is az objektívet és a Viltrox termékeket, ha őszintén leírom a tapasztalataimat a termékekről. Az anyavállalattal történő egyeztetések után így lettem Viltrox Photographer, aki őszintén nyilatkozik ezekről a termékekről, ugyanis én hiszek abban, hogy attól nem oldódik meg egy probléma, ha szőnyeg alá söpörjük azt. A problémák akkor oldódnak meg, ha foglalkozunk velük. A magam egyszerű eszközeivel megpróbálok segíteni az esetleges problémák feltárásában, hogy mire olyan elhatározásra jut egy fotós, hogy Viltrox terméket vásárol, ezt a döntését a lehető legpontosabb információk alapján hozza meg. Számomra kifejezetten pozitív, hogy a NIKA Kft. közvetlen kapcsolatban áll a Viltrox-szal és a jelzéseit egyenesen az illetékesek felé tudja elküldeni, így a munkám során szerzett tapasztalatok is eljutnak a gyártóhoz és ez jótékony hatással lehet a fejlesztésekre.

Elsőre azt mondtam Nika Dávidnak, hogy ez az objektív nem alkalmas munkára. Aztán amikor a gyengeségeit megismertem, és már azokkal számolva használtam, akkor a vételár fényében már kezdtem hajlani arra, hogy akár munkára is megveszem. Hiszen a plusz odafigyelés és az ebből fakadó kényelmetlenség nekem megérte volna, hogy egy XF 90mm f2 árának kevesebb, mint feléért hozzájuthatok ehhez a 85mm f1.8-hoz. A firmware frissítések után, már nem csak gondolom, hogy alkalmas lehet munkára, hanem ki is próbáltam, és elmondhatom, hogy nem okozott csalódást. Rendszeresen fotózok a barber világban, mutatok egy Viltrox-os fotót az egyik sorozatból.

Portré a No.1 Barber Saloon-ban Viltrox 85mm f1.8-al, derítőlappal.

Szívesen veszem, ha ti is ötleteltek, hogy milyen témákat fotózzak vele. Az ötleteket jelezhetitek közvetlenül a post alatt vagy az info@zarido.hu-ra küldött mailben. Ha a Viltrox ilyen ütemben fejleszt, mint ahogyan gatyába rázta ezt a 85-öst is, szerintem még sok meglepetéssel fognak előrukkolni azon túl is, hogy hamarosan jön ennek a 85-nek a frissített verziója egyelőre Sony E-re, de Fujifilm X-re már itthon is beárazásra került a 33mm f1.4 és a 23mm f1.4 is.

Szöveg és fotó: Roszberger

Modell: Varga Hanna