Kezdjem eladni a fotós felszerelésemet?

Egyik reggel futottam bele abba a fotóba, amit kiemelt képként kiraktunk. A Leica Rumors osztotta meg a Sony Alpha Rumors Facebook oldaláról. Valóban ennyire drámai lenne a helyzet, hogy a mobilokba épített kamerák szépen lassan szöget vernek a fényképezőgépek koporsójába?

Huawei P10 monochrom kamera

Emlékszem, amikor az első telefonos mobilok megjelentek. Még a telefonok kijelzője is csapnivaló volt nem, hogy a kamera. Az átlagember mégis boldog volt, hogy van egy digitális fényképezőgépe, amivel bárhol és bármikor fotózhatott. Aztán persze ez is fejlődött, de nem tűnt úgy, hogy valaha igazán használható lesz. Az egyik oka talán az is lehetett, hogy a telefonok kijelzője nagyon kicsi volt. Sőt, önmagában a telefonok is egyre kisebbek voltak. Akkoriban terjengett is egy olyan női vélemény, hogy az igazi férfiak nagy farokkal és pici mobillal járnak.

iPhone XR

2007-ben mutatta be az Apple az iPhone első generációját, ami totálisan felforgatta a mobiltelefonok piacát. Kicsivel később a Google is beszállt a buliba az Android rendszerrel. A telefonok kijelzője elkezdett egyre nagyobb lenni és ezzel együtt a kamerák minősége is egyre jobb lett. A gyártók elkezdték komolyan venni ezt az irányt és fektettek a szenzorok, optikai rendszerek fejlesztésébe. Sokáig érveltem a fényképezőgépek mellett azzal, hogy egy mobiltelefonnal nem fogsz tudni zoom-olni a témára. Ezt megoldották az elektronikus zooom-al, ami persze minőségi romlást eredményez a képeken, de mégis van.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

Aztán mondtam azt, hogy egy mobillal nem lehet szépen elmosott hátteret produkálni. Erre elkezdtek megjelenni az első olyan mobilok, amikben a kifejlesztett algoritmusnak hála megoldották szoftveresen a háttér elmosását. Persze eleinte ezek nem voltak túl jók, de most már az iPhone XR telefonom elülső kamerája is olyat produkál, amibe nehéz belekötni.

iPhone XR selfie kamera

Ha már nagyon úgy tűnt, hogy kifogytam az érvekből, akkor felhoztam a Leica Monochrom vázát, amiben alapból egy olyan szenzor van, ami nem rögzít színeket. Ilyet mobilra tutira nem fognak csinálni. Erre éppen a Leica csinálta meg a Huawei mobilokba a dual kamerát, amiben az egyik kamera egy monochore szenzort kapott. Persze nem adtam fel az érveléseket, mert stabilizált kamera biztosan nem lesz mobilban, hova is építenék be a stabilizátort. A gyártók gyorsan megdöntötték ezt a kifogásomat is. Végső mentsváram, hogy miért nem vagyok oda a mobil fotózásért az optikai zoom hiánya meg a különböző gyújtótávolságú optikák nélkülözése volt. Azt hiszem, hogy nyugodtan kipipálhatjuk ezeket a funkciókat is mert sok mobilban már nem csak egy nagylátó optika van beépítve, hanem egy kisebb tele is direkt portrézáshoz.

Huawei P10 monochrom kamera

Szépen lassan valóban kifogytam az érvekből. Annyira, hogy a Godox megoldotta az A1 termékével még azt is, hogy Godox vakukat tudjunk vezérelni a mobilunkkal, így akár stúdióban is fotózhatunk mobillal. Ezek után mi maradt még? A kis szenzor, ami könnyebben zajosodik, vagy a fotók vágásának, nagyításának korlátozott mértéke?

Szerintetek mikor jön el az idő, amikor nyugodtan eladhatjuk a fotós cuccunkat? Írjátok meg a véleményeteket a Facebook-on a cikk alá!

Szöveg és fotók: Roszberger Bandi