Sigma FP, avagy kis testben nagy szív

Szinte már mániám, hogy a lehető legkisebb és legegyszerűbb megoldásokat keresem. Lehet, hogy előbb vagy utóbb kikötök egy 35mm-es filmes kompakt gépnél. Az legalább fullframe, kicsi és nincsen tele egy halom olyan funkcióval, amik mellett kész csoda, hogy az exponáló gombot még a fotós nyomhatja le. Egy nagyon érdekes kis gépet kaptam kölcsön, ami már majdnem hozza azokat a megoldásokat, amiket keresek.  

Sigma hivatalos weblapján a világ legkisebb full frame vázaként említik. Egészen elképesztő kis méretei vannak: 112.6 × 69.9 × 45.3 mm. Ez egy nagyon kicsi váz. Simán hozza egy kompakt gép dimenzióit. Nyilván optika nélkül ekkora. Objektívre jelenleg egy 45mm f2.8-as az elérhető legkisebb hozzá a Sigma saját objektívjei között, amivel kb. egy Leica Q méreteit hozza, viszont a Leica Q nem cserélhető objektíves gép, a Sigma FP viszont az. L bajonettes objektívek mennek fel rá. Az L bajonett által nem csak a Sigma saját optikái között lehet keresgélni, hiszen éppen a Sigma-Panasonic-Leica szövetségnek hála az utóbbi két gyártó üvegei között is lehet válogatni. A 45mm f2.8 mellé kaptam egy Sigma 35mm f1.2 és egy Sigma 14-24mm f2.8 objektívet is, de bevallom őszintén, hogy fotózás szempontjából nekem a 45mm f2.8-al esett igazán jól használni. Már a 14-24mm f2.8 sem egy kis darab, bár az még olyan határeset volt, de a 35mm f1.2 számomra már nagyon kényelmetlen volt ezen a kis vázon. Természetesen más a helyzet, ha állványra tesszük a gépet, de kézből fotózva  a 45mm f2.8 ami az élhető méret volt nekem. 

Persze azt is érdemes megjegyezni, hogy a Sigma FP nem a fotósok váza. Sokkal inkább a videózás szerelmeseinek készült. Ebben a cikkben kicsit rendhagyó módon ezért egy videós tesztet is csináltunk.

 

 

Már a kialakítása sem igazán fotósbarát. Ez egy moduláris váz, ami azt jelenti, hogy az alap váz mellé még egy sor kiegészítőt lehet vásárolni az igényeknek megfelelően, amikkel rendesen fel lehet cicomázni, mint egy karácsonyfát. Az alap váz olyan, mint ha egy magnézium téglatömbből faragták volna ki. Nincs markolata, ha kell akkor külön megvásárolható. Szükség is van rá, ahogy Ádám is elmondja a videós tesztben.

Nincs rajta kereső, csak egy érintésérzékeny LCD, ami viszont fényerőre nem rossz, még szikrázó napsütésben is kényelmesen lehetett használni. Az LCD körül végig hűtőbordák futnak, ezzel is a videósoknak kedvezve. A gombok elhelyezkedése nem rossz, kapunk még fotós szemmel is lényeges dedikált gombokat, mint pl az AF mód gombja. A gombokon kívül két tárcsánk is van, amikre funkciókat lehet programozni. Fotósoknak nem egy rossz hír, hogy az AF nem csak az arcot, de a szemeket is felismeri. A 45mm f2.8-al még elég gyorsnak is éreztem az AF-et. Manuális lencsékhez nagy segítség lehet a focus peaking, ami az élek kiemelésével jelzi, hogy éppen hova esik a fókusz. Erre több színt is be lehet programozni. A váz természetesen időjárásálló szigeteléseket kapott. Ezekkel szinte ki is merül a fotós extra funkciók sora, ha csak nem vesszük ide a HDR funkciót és az animált GIF lehetőségét.  

A 45mm f2.8 a tubusra kapott egy blendegyűrűt, így a blende állításhoz nem kell az egyik tárcsánkat feláldozni. Nagyon tetszett, hogy a 35mm f1.2 is kapott blendegyűrűt, de itt még egy külön kapcsolóval azt is be lehet állítani, hogy blende állításkor kattanjon blendéről-blendére, vagy videós módra az állítás folyamatos legyen, mellőzve a kattanásokat. Apropó kattanások. Az exponálás teljesen hangtalan. Ennek a fő oka, hogy a vázban csak elektronikus zár van, aminél a leggyorsabb záridő 1/8000. Videós szempontból nézve ez nem rossz, viszont fotós oldalról már nem annyira jó megoldás ez. Egyrészt mert elektronikus zár esetén, mesterséges fénynél, magasabb ISO használatakor felmerülhetnek csíkozódások a képeken másrészt, ha gyorsabban mozgó témát akarunk lefotózni elektronikus zárral, ott bizony torzulások léphetnek fel, pl az autó kerekei tojás formát vesznek fel.  

A kicsit szegényes fotós funkciók ellenére is egy szerethető kis gép volt számomra, viszont engem elsősorban nem ezzel a 25Mp-es Bayer szűrős szenzorral érdekelne az FP, hanem a korábban belengetett Foveon szenzorral. Na az lesz az igazi fotós csemege szerintem.  

 

Szöveg és fotó: Roszberger

Videó: Fehér Ádám

Ádám YouTube csatornája

A videóban felhasznált fotók: Horváth-Esztári Andrea