Canon EOS RP vagy Sony A7II?

Tisztelt szerkesztőség!

Évekig fotóztam a magam szórakoztatására egy m4/3 rendszerrel. Úgy hozta az élet, hogy ezen évek során rendszeresen kaptam felkéréseket kisebb munkákra. Ezekre úgy tekintettem, mint gyakorlási lehetőségek és általában vagy ingyen, vagy valamilyen barterezéssel vállaltam. Néhány éve fotográfus képesítést szereztem és a hobbiból lassan üzlet lett. Mivel egy abszolút fiatal vállalkozás az enyém, így kénytelen vagyok racionális döntéseket hozni a tőke elköltésében, viszont az is cél, hogy szintet lépjek és a m4/3-ról a full frame világba keveredjek. A racionalitás amúgy sem áll tőlem távol, különösen így közel az 50-hez.

Olvastam a Canon EOS RP tesztjüket, ami nagyon tetszett. Bandi gondolatmenetével is könnyen tudtam azonosulni, miszerint egy EOS RP az RF 28-70 f2-vel szinte mindenre elég. Elsősorban portrékat, családi és gyermek fotókat csinálok. Nagyobb arányban dolgozok stúdióban, mint szabadban. Számomra tökéletes lenne az RF 28-70 f2. Láttam, ismerem a méreteit és tömegét, de még ezzel együtt sem érzem egy lehetetlen küldetésnek. Az RP jelenleg 370.000Ft körüli áron szerezhető be, az RF 28-70 f2-t legolcsóbban 920.000Ft körüli árban láttam. 1.3 millió lenne a szett, ami nem kevés, de egyelőre biztosan nem kellene további optikákat vennem.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

A másik versenyző a Sony A7II lenne. Tudom, hogy az A7III most a best, de ha objektíveket is szeretnék hozzá, akkor első körben nem biztos, hogy belefér a drágább és frissebb váz. Az A7II 370.000Ft körül van, ehhez választanék egy 24-70 f2.8 GM objektívet, ami 750.000Ft körüli árban van. Összesen kb. 1.1 millió lenne ez a szett.

És akkor a nagy kérdés, hogy melyik lenne az igazi? Melyik rendszerben van több fejlesztési lehetőség, ha vállalkozóként a pénz is számít? Az RP több paraméterében is elmarad a Sony kamerájától. 1/4000 leggyorsabb záridő, nincs stabilizált szenzor. Viszont van RF 28-70 f2 és a váz mellé a dobozba egy adaptert is adnak amivel további EF bajonettes objektívek helyezhetők a vázra. Nagy optika választék, akár használtan is.

A Sony váz tudása magasabb egyes funkciókban, viszont akik Sonyt-t használnak a környezetemben, azt mondják, hogy az A7II-re jobb natív objektíveket venni. Az adapterezést inkább az A7III kezeli jobban. Ha ez igaz, akkor kevesebb elérhető objektív van a Sony rendszeréhez és azok is drágábban. Vagy tévednék?

Sokak szerint semmi értelme az 28-70 f2-nek mert nagy és nehéz. Szerintem meg nagy húzás volt a Canon részéről ez az optika.

Örömmel fogadnám nem csak a szerkesztőség válaszát, de az olvasók meglátásait is. Természetes, hogy mindenki azt a márkát javasolja majd, amit éppen használ, de a sok leírt vélemény és tapasztalat gondolatébresztő lehet számomra, ami segíthet a döntésben.

Előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel,

Tóth István

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

Kedves István!

Köszönjük szépen megtisztelő levelét és a kedves sorokat az EOS RP tesztjével kapcsolatban.

Nagyon nehéz egy ilyen helyzetben állást foglalni és tanácsot adni. Egyrészt mert egy vállalkozás első komolyabb beruházásai nagy mértékben befolyásolják majd a további döntéseket. Ha az elején rosszul költjük el a rendelkezésre álló keretet a munkaeszközeinkre, az nagyban megnehezíti a munkát és idővel kénytelenek leszünk akár veszteséget is benyelve, de eszközt cserélni. Nagy felelősség. Mindenképpen azt javasolnám, hogy próbálja ki mindkét verziót, amit vázolt.

Forrás: https://shotkit.com/sony-a7ii-review/

Nem is olyan régen én magam is végig zongoráztam az EOS RP vs. Sony A7II kérdéskört. Mivel Sony vázat még nem tesztelt a magazinunk, így én is főleg kollégák tanácsaira tudtam alapozni. Meg is született bennem a döntés, de nem szeretném befolyásolni ezért a választásomat egyelőre fedje homály. Levele remek apropó lehet, hogy kérjek egy A7II vázat tesztelésre és kicsit összehasonlítsam az EOS RP-vel. Az kétségtelen, hogy ha csupán a specifikációkat nézzük, akkor a Sony A7II bizonyos képességekben megveri az RP-t. Az RP 1/4000 leggyorsabb záridőt tud csak és nincs elektronikus zár. Fényerősebb optikánál ND szűrőre lehet szükség. Az jó hír lehet, hogy az RP teszt második részéhez több fotót is nagyon erős napsütésben csináltam Eszterről 10-11 óra között, és a 28-70-et használva f2 fényerő esetén sem volt szükségem 1/4000-nél gyorsabb záridőre.

EOS RP, RF 28-70 f2, 70mm, 1/3200 f2, ISO 100. Fotó: Roszberger, Modell: Mihályi Eszter

A Sony-nak van stabilizált szenzora, de nincs RF 28-70 f2. Ugyanakkor az AF rendszer sem elhanyagolható tényező, amiben véleményem szerint papíron a Canon jobb a maga 4779 AF ponttal bíró Dual Pixel CMOS AF rendszerével. Ha igazán felpörög a vállalkozása, akkor úgy sem fog ezen a szinten megállni és tovább fogja fejleszteni a gépparkot, addig viszont egy racionális döntés lehet egy ilyen budget váz, mint az RP. A Canon paklijában igazi ász ez a 28-70-es objektív f2 fényerővel. Szerintem egyetlen gyártónak sincs ilyen optikája. Ha később ehhez be tud szerezni egy EOS R5-öt és másod váznak megmarad az RP, az már valóban szinte minden igényt ki tud elégíteni.

Forrás: https://www.ephotozine.com/article/sony-fe-24-70mm-f-2-8-g-master-lens-review-29484

Ugyanakkor, ha azt mondja, hogy most az elején szeretne hosszú időre vázat választani, esetleg érdemes lehet elgondolkodni a Sony A7III-on is, ami 650.000-680.000Ft környékén van jelenleg és éppen fut egy cashback akció, amiben 60.000Ft-ot vissza fizet a Sony ezután a váz után. Az akcióban egyes objektívek is részt vesznek. Ha ide kattint, akkor megtalálja a részleteket. Az említett 24-70 f2.8 GM és az A7III 1.4 millió lenne mínusz a visszatérítés. 100.000-el drágább, mint a Canon felszerelés és az optika is “csak” f2.8 ez tény, de az A7III egy minden hájjal megkent váz. Természetesen, hogy ne legyen egyszerű a dolog, a Canon is akciózik. Ha az RP mellé a 28-70mm f2 objektívet választja, akkor 108.875Ft-ot vissza kap a szett árából. Itt vannak a részletek. A kérdés valóban, hogy ha egy vállalkozás későbbi fejlesztésének a financiális oldaláról nézem, akkor melyik rendszerben van nagyobb potenciál. RF optika még nincs túl sok, az adapterezés jó megoldás lehet, de egy plusz hibaforrás. Én EOS M50-et használtam gyári Canon adapterrel és bizony az EF 135mm f2 L objektív nem hasított rajta. Az EF 50mm f1.2 L viszont elég gyors volt és még pontos is. Az EF objektívek nem éppen friss darabok, alapjában véve DSLR AF rendszerre fejlesztették őket. Nyilván egy MILC vázon a MILC-re tervezett optikák adják a legjobb teljesítményt. Ha egyszer az RF 28-70 f2 mellé szeretne akár egy fényerősebb objektívet és a kedvezőbb ár miatt egy EF lencsét választana, érdemes lehet ezt is kalkulálni.

EOS RP, RF 28-70 f2, 28mm, 1/250 f5, ISO 1250. Fotó: Roszberger, Modell: Mihályi Eszter

Sony-ra több a natív objektív. A Sony és a Zeiss objektívek mellett találhatunk Tamron, Sigma, Viltrox, sőt még AF-es Samyang üvegeket is. Ha ez nem lenne elég, többek között a Sigma is és a Viltrox is gyárt remek adaptert Sony-hoz, amivel szintén EF bajonettes objektívek tehetőek Sony vázakra. Ez persze még tovább emeli az árat, mert az A7II/A7III mellé nem jár a dobozba, mint az RP-hez. Azt szoktam tanácsolni, hogy a választott optikák legyenek a lehető legjobbak amit a keretből ki lehet hozni és inkább a vázon spóroljunk. Viszont ha már a Sony rendszere is számításba jött, akkor érdemes megnézni alternatív megoldásokat is a 24-70mm f2.8 GM-re. A Sigma nem is olyan régen dobta piacra a 24-70mm f2.8 Art objektívét kifejezetten MILC-re átdolgozva, Sony E bajonettre, de nagyon népszerű a Tamron 28-75mm f2.8 is. Ezen kívül különböző kombinációkat is érdemes végig gondolni. Például, hogy mennyire lenne az elsődleges optika a zoom. Én is használok alap zoom objektívet, mert nem csak kényelmes, de vannak helyzetek amikor nem lehet megoldani a fixek cserélgetését, de portrék esetében személy szerint a fényerősebb fix lencséket részesítem előnyben. Egy jó objektív kombinációval is pénzt lehet spórolni. Nyilván, amit anno az EOS RP cikkben írtam, az ma is igaz, hogy az RF 28-70mm f2 fényerővel egy annyira jól eltalált objektív, hogy az lényegében kiüti a legtöbb f1.8-f2-es fix objektívet, de olyan kollégám is van, aki eladta az RF 50mm f1.2-t meg a többi fényerős fix objektívét és valóban ezzel az egy zoom-al dolgozik, ráadásul EOS RP-vel és maximálisan elégedett.

Talán tudtam egy picit segíteni, de bízom benne, hogy lesz majd sok rutinos olvasó, akik jó tanácsokkal látják el, sokkal jobbakkal, mint én!

Üdvözlettel,

Roszberger Bandi

Kiemelt kép forrása: https://mirrorlesscomparison.com/canon-vs-sony/canon-eos-rp-vs-sony-a7-ii/