Fujira Sigma obit? Szép álom!

Van egy régi álmom, elmondom. Csukd be a szemed! Csak lassan és nyugodtan lélegezz! Lazulj el! Képzeld el, hogy egy sziklán ülsz, és hallgatod a tenger zúgását. Sirályok hangja hasít a levegőbe. Az arcodba fújja a szél a tenger sós illatát. Nyugovóra készülődik a nap, bodros felhőkből készít magának ágyneműt. Lassan megjelennek az első vörös napsugarak. Percről-percre egyre nagyobb lángba borul az égbolt. Érzed, hogy egyre közelebb a pillanat, amikor el kell készítened azt a képet amiért olyan messzire utaztál. Kezedben a Fujifilm vázad, vetsz még egy pár utolsó pillantást a beállításokra és ellenőrződ, hogy a fényerős, Sigma Art 18-35mm f1.8-as objektívedet megfelelő gyújtótávolságra állítottad-e. A vázat lassan a szemedhez emeled, de még nem exponálsz. Vársz. Várod a pillanatot. Hagyod, hogy a nap már majdnem teljesen lebukjon a horizont mögé. Egyre erősebb szél borzolja a hajadat. Minden másodperccel egyre kevesebb a fény, de még mindig vársz. Aztán hirtelen beléd hasít, hogy itt a pillanat! A nap utolsó sugarai csak neked törnek ki a végtelen mögül, csak neked nyújtózkodnak egészen a felhőkig. Exponálsz. Csupán egy pillanat, egyetlen felvétel, ennyire volt időd. Elkészült a fotó a Sigma optikákra jellemző csodás rajzolattal, részletgazdagon, pazar színekkel. Büszkén nyugtázod magadban, hogy milyen jó ez a váz és milyen csodás optikát gyártott a Sigma. Hála járja át a szívedet és arra gondolsz, hogy megérte az a sok spórolás, hogy ezt a szettet meg tudtad venni. Meglőtted életed fotóját.

Lassan nyisd ki a szemedet! Lélegezz továbbra is nyugodtan. Tudom, hogy rossz érzés szembesülni a valósággal, de ezt csak álmodtad. A Sigma nem gyárt objektívet Fujifilm X bajonettel. Talán ez az álom valóság lehet valaha? A Viltrox termékei között válogatva, fedeztem fel egy adaptert, amivel Canon bajonettes objektíveket lehet feltenni Fujifilm vázra. Van af, átmennek az exif adatok is, és a blende állítás is megoldott elektronikusan. Persze mindjárt feltúrtam a netet, hogy lássak valami tesztet, videót a működéséről. Találtam is párat, álltalában a Sigma sláger üvegeit teszik fel az adapterre úgy, mint a Sigma 35mm f1.4 Art-ot, de volt olyan is, hogy a Canon népszerűbb optikái kerültek Fuji vázra. Kivétel nélkül működtek. Ez nagyon bíztatónak tűnt.

Mivel nem csak engem izgat ez a téma, és mert többen is megkerestek azzal, hogy próbáljam ki a Viltrox EF-FX1 adapterét kifejezetten Sigma 18-35mm f1.8 és 50-100mm f1.8 Art objektívekkel, utána eredtem, hogy hol tudok ilyen cuccokat szerezni egy próbára. Adaptert sikerült gyorsan találnom, az objektíveket már kicsit nehezebb volt beszerezni. Sajnos a két Sigma Art lencse közül csak az 50-100mm f1.8 Art modellt sikerült megszereznem. Azt mindenképpen tudni kell erről az objektívről, hogy hatalmas és nagyon nehéz. Konkrétan 1.5 kg körül van a tömege. A vázra felrakni sem volt egyszerű. Felraktam az adaptert, keresgéltem az objektíven a jelölést, hogy hol kell összecsatlakoztatni az adapterrel és közben nem ártott célra is tartani. Az X-T2 vázam egészen viccesen mutatott rajta és igazán jó fogást sem találtam a tartására.

Nyilván ekkora tömegnél nem csak a vázat fogja az ember, de valahogy sehogyan sem sikerült úgy megfognom ezt a párost, hogy az kényelmes legyen. Az adapter teljesen fémből van, a bajonett csatlakozások szintén, az egész egy erős darabnak tűnik. Arra az esetre, ha egy gyártó lespórolná az objektívről az állvány csatlakozás lehetőségét, nincs nagy gond, mert a Viltrox gondolt erre és rakott az adapterre, ami olyan szempontból is jó, hogy ha lerakom az asztalra objektívvel, vázzal, szépen megállnak rajta és nem a napellenzőt terheli a súly meg a bajonett.

Bekapcsoláskor úgy tűnik, hogy minden rendben van. A keresőbe nézve azt láttam, hogy a blende
f4-en van. Próbáltam a vezérlő tárcsákkal f1.8-ra tenni, de nem sikerült. Végig néztem A, S, M és P módban is, de nem akart f4-nél tágabbra nyílni a blende. Gondoltam ellenőrzöm vizuálisan is, hogy mi a helyzet a rekesszel, ezért „átsétáltam” az objektív másik oldalára és belenéztem fókuszálás közben. Szemmel láthatóan f1.8-on volt, de a vázon mégis f4-et mutatott. Felmerült bennem a kérdés, hogy vajon, hogy méri a fényt a váz? Az exif adat szerint, vagy a ténylegesen bejutó fény szerint? Az utóbbira jutottam. Mondanám, hogy ennyivel be is fejeztem, hiszen kinek van kedve 1/3 lépésekben fényértékeket átszámolni, hogy akkor, ha most f4, akkor az valójában f1.8 és ha meg f5.6, akkor most igazán mennyinél is járunk? Nem adtam fel, és próbáltam frissíteni a firmware-t. A Viltrox oldalán találtam is egy szeptemberi verziót, ami egyébként X-H1 tulajoknak szólt, de felraktam. A vázamon szintén friss a firmware. Sajnos a frissítés nem oldotta meg a problémát, így vállaltam a matekozást a fényértékekkel. Kifejezetten ajánlom fotós OKJ vizsga előtt állóknak ezt az objektív, váz, adapter kombinációt, mert a vizsga kérdések között szokott lenni hasonló feladat, így garantáltan megtanulják a fényértékeket. Ugye milyen jó fej a Viltrox?

Sajnos a rossz exif csak az egyik probléma volt. Sokkal nagyobb gond, hogy nem működik rendesen az af. Rengeteget keresgél, sokszor nem is áll élesre. 95cm-nél van a közelpontja az objektívnek, de autó fókusszal nem sikerült ezt kihasználnom. Egy virágot próbáltam lefotózni vele, de nem sikerült. Végül át kellett váltanom manuális fókuszálásra, hogy le tudjam fotózni. A képeket visszanézve azt látom, hogy a fénymérés sem az igazi. Össze-vissza mér a váz, van fotó, ami ki van égve, van, ami túl sötét, pedig egymás utáni expozíciók.

Próbáltam a csodaszép Veronikát elcsábítani egy újabb fotózásra, benne is lett volna, de le kellett mondanom, mert ezzel az optikával és adapterrel így semmi értelme nem lett volna. A Viltrox mentségére azért el kell mondani, hogy kiadott egy listát, amiben felsorolja azokat az objektíveket és vázakat, amiket már teszteltek ezzel az adapterrel és működött is. Ebben a listában a Sigma 50-100mm f1.8 Art objektív nem szerepel.

Íme a lista: https://www.nika.hu/custom/nika/image/data/Viltrox/EF-FX1%20Compatible%20List.pdf

Érdekes, hogy a felsorolásban benne van a Fujifilm X-E1, ami X-Trans szenzoros, de az X-Pro1 vázammal, ami szintén X-Trans szenzoros, meg sem moccant az objektív. Minden érték 0 volt, az af semennyire sem működött. Ugyanakkor az X-E2, amiben már X-Trans II szenzor van, fel lett tüntetve, de az X-T1 már nem, pedig abban is XTrans II szenzor került. Talán van egy frissebb lista is, én nem találtam.

Sajnos az álom, így még álom marad. Bízom benne, hogy lesz lehetőségem egy Sigma 18-35mm f1.8 Art lencsét is felrakni erre az adapterre, mert ez az obi pont szerepel a listában is. Talán azzal működne a dolog. Addig is, ha valaki tud ilyen lencsét szerezni Canon bajonettel és jelzi nekem, akkor én hozom az adaptert nagyon szívesen, sőt egy kávéra vagy sörre is a vendégem, teszteljük le együtt. Azt hiszem, hogy aki Fuji körökben forog és tagja ilyen csoportoknak a Facebookon, az már találkozott a Fringer adapterekkel. Kicsit drágábbak, mint a Viltrox adaptere, de a Facebookon sok remek fotóval találkoztam, amit Fujifilm X-T2 és éppen a Sigma 18-35 és 50-100 Art lencséivel követtek el. Vagyis az álom, akár valóság is lehet csak nem feltétlen a Viltrox adapterével.

Frissítés: A cikk megírása után pár hónappal, megint nálam járt ez az adapter. Sajnos Sigma 18-35 f1.8 Art objektívet továbbra sem tudtam felhajtani, de egy Tokina AT-X PRO 11-16 f2.8 (IF) DX II objektívet felcsattintottam rá. Az af tökéletesen működött, az exif adatok is helyesnek mutatkoztak és a blende értékkel sem volt gond. Így már egészem biztos vagyok benne, hogy a tapasztalt bakik kifejezetten a Sigma 50-100 Art lencsével jelentkezett kompatibilitási problémák számlájára írhatók. Az utóbbi hónapokban rendszeresen érkeztek frissítések, így könnyen lehetséges, hogy elhárultak a problémák a Sigma nagyágyújával is.

A Sigma 50-100-as teléjét megismerve én nem érzek vágyat az iránt, hogy ezt az objektívet használjam a kis MILC gépemen. Optikai tulajdonságokra remek, de a súlya nekem nagyon sok. A 18-35-ről viszont azt hiszem, hogy érdemes még álmodozni. Be is csukom gyorsan a szememet és elképzelem, hogy egy sziklán ülök és hallgatom a tenger zúgását…

Szöveg és fotó: Roszberger

Hivatalos termék fotók: viltrox.com