Makró vagy amit akartok…

Az utóbbi időben azt hiszem, hogy a Viltrox márkanév hallatán a legtöbb fotósnak, különösen a Fujifilm vázakat és a Sony gépeit használó fotósoknak, a 85mm f1.8 STM objektív ugrik be. A Viltrox azonban nem csak objektívet gyárt, hanem többek között adaptereket, közgyűrűket is. Szerintem nagyon kevés olyan fotós van, aki még ne próbálkozott volna azzal, hogy akár rovarokat, növényeket, érdekes textúrákat ne akart volna egészen közeli képeken bemutatni. A makró fotózás egy olyan területe a fotográfiának, ami mindig is lenyűgözött, leginkább szemlélődőkén.

Mindig is bennem volt az ábránd, hogy majd egyszer eljutok egy trópusi esőerdőbe, ahol különleges növényeket és rovarokat fogok fotózni. Talán lesz majd egy olyan rovar is, amit a tudomány eddig nem ismert és én kapom lencsevégre, ezért természetesen rólam nevezik el. Lehetne a neve Bandibogár. A viccet félretéve, a makró fotózás egy komoly területe a fotográfiának. Olvastam olyan írásokat, amiben olcsónak írják a fotózás ezen területét. Szerintem meg ha valaki profin csinálja, akkor közel olyan komoly felszerelés kellhet hozzá, mint egy portré fotós műtermébe. Láttam egyszer a Youtube-on egy werkfilmet, ami betekintést engedett egy profi makrós munkájába. Volt egy halom fényforrása a ledektől a körvakuig mindenféle. Természetesen minden akkuról üzemelt, az optikái is és a váza is időjárásálló volt. Ha csak ezt nézem, már nem olcsó sport ez. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a makró fotózás nem csak rovarokból, növényekből áll. Apróbb tárgyakról készült termékfotókhoz, különböző textúrák lefotózásához is makró felszerelésre van szükség.

Természetesen vannak azok a fotósok is, akik nem művelik ennyire profin ezt a területet, én is ebbe a csoportba tartozok. Azt hiszem, hogy nekünk van kitalálva többek között a Viltrox közgyűrű készlete. Szinte bármelyik objektív makróvá alakítható ezzel a megoldással.

Nem szeretném túl hosszúra ereszteni a beszámolómat, hiszen egy közgyűrűről van csupán szó. Egészen pontosan két közgyűrűről, egy 10 és egy 16mm-ről. A működése egyszerű, a vázra felrakjuk vagy az egyik, vagy a másik, de akár lehet egyszerre is a két gyűrűt, arra feltesszük az objektívet és már kész is. Amivel kényelmetlenebb egy igazi makró objektívnél, hogy csak egy bizonyos tartományban lesz éles a kép, ezért addig kell variálni a gyűrűkkel és akár a gyújtótávolságokkal, amíg el nem találtuk a megfelelő kompozíciót. Picit kényelmetlen megoldás, de jóval olcsóbb áron enged beleszimatolni ebbe a fotózásba, mint egy igazi makró objektív.

Amivel próbáltam a Viltrox gyűrűit, az XF35mm f1.4, XF56mm f1.2 és a Viltrox 85mm f1.8 STM optikák voltak. Ezek mind könnyen felmentek a közgyűrűkre, mindegyikkel működött az AF is. Nálam elég patentül rögzültek a vázra, viszont lehet valamennyi minőségbeli eltérés, mert olyan visszajelzést is kaptam, hogy kissé lötyög, sőt néha még a kapcsolat is megszakad a vázzal egy-egy pillanatra és ilyenkor nem mennek át az exif adatok meg nem megy az AF sem. Tudomásom szerint ezt a problémás példányt garanciában cserélték is. Hasonló érdekesség, ami viszont nálam is jelentkezett, hogy nem lehet mindegyik Fujinon objektívet feltenni egyforma könnyedséggel erre a makró csodára. Érdekes, hogy a régebbi objektívekkel nincs gond, bár próba képen fel akartam tenni az XF16mm f1.4-et, ami nem sikerült nekem, de tudomásom van egy olyan esetről, amikor az újabb objektívek, mint pl. az XF23mm f2, XF35mm f2, XF50mm f2, nem mentek fel könnyen. Szinte rá kellett erőltetni az objektíveket a gyűrűre. Ez sem normális jelenség ezért vásárlás előtt érdemes kipróbálni a terméket, és csak akkor elhozni, ha minden rendben van vele.

Az utóbbi években volt már nekem a gyári Fujifilm 11mm-es gyűrűje, mondjuk az sem volt tökéletes, mert az meg 2-3 alkalommal eljátszotta velem, hogy hiába raktam fel a vázra határozott mozdulattal és kattant be a helyére, nem működött az AF. Váz kikapcsol, gyűrű leszed, visszatesz, működik. Ahhoz képest, hogy az mibe kerül, én kifogástalan működést várnék. Tavasszal kaptam kölcsön egy Meike közgyűrű szettet, annál meg az volt a gond, hogy az újabb Fujinon obik baromira belassultak. Xf23mm f2-vel és XF50mm f2-vel próbáltam ki, mindkettő iszonyatosan lassú lett. Személy szerint én azon a véleményen vagyok, hogy makróhoz nem kell AF, mert még az igazi makró objektívek is gyakran keresgélik az élességet, a pók meg nem várja meg, hogy azt mondjuk neki, hogy: Csíííz! Egyszerűbb szerintem manuálisan élességet állítani. Innentől meg szinte mindegy, hogy melyik cég makró gyűrűit választjuk, csak ugye tudjuk felcsavarni rá az obit.

Említettem, hogy elsősorban azoknak tudom elképzelni ezt a közgyűrűs megoldást, akik most ismerkednek a makrózással. Főleg azért, mert olcsó megoldás, viszont véleményem szerint, ha nem makró objektívvel használja az ember, egészen más képi világot fog kapni, ami minden bizonnyal köszönőviszonyban sem lesz egy makró objektív rajzolatával. Nekem a legjobban a Viltrox 85mm f1.8 STM-mel jött be a dolog, mert ennek elég hosszú a gyújtótávolsága, így amikor a növényhez hajoltam, nem árnyékoltam be. Nem volt rossz, de azért érezhető volt a lágyságán, hogy ez egy portré objektív. A makró objektíveket kifejezetten a nagy felbontásra, a részletgazdag rajzolatra hegyezik ki, ezért nyilván szebb lesz az eredmény. Ha valakinek eleve van egy makró optikája, annak is jól jöhet egy ilyen közgyűrű szett, mert a használatával még közelebb tud menni a témához. Mivel nincsen semmi plusz lencse beépítve a közgyűrűbe, így minőségi romlástól sem kell tartani, a makró objektív továbbra is részletgazdagon és élesen örökíti meg a témát. Kezdőknek vagy már makró objektívvel rendelkezőknek is jó, de kiknek még? Szerintem szinte bárkinek. Portré fotósnak, ha közelről akar részleteket kiragadni az arc vonásaiból, esküvősöknek, ha gyűrűt, virágokat, dekorációs elemeket kell fotózni, de bizony még nekem is jól jött egy munka során, amikor egy borbély szalonnak fotóztam marketing fotókat és így ki tudtam használni az Fujinon XF35mm f1.4 objektívem egyedi rajzolatát és színeit.

Zárszóként szerintem minden fotós táskájában van helye egy ilyen közgyűrű szettnek, mondom ezt úgy, hogy személy szerint ritkán van rá szükségem. Nincs túl sok lehetőség arra, hogy olcsón kipróbálja magát a makró világában egy fotós. Léteznek fordító gyűrűk, főleg vintage objektívekhez, de azoknál nélkülözni kell az autó fókuszt, illetve a napokban láttam a Novoflex-nek egy fordítógyűrűs megoldását Fujifilm vázakra, abban elvileg AF is van, de a cikkben, ami írt róla, nem szerepet sem ár, sem a megjelenésének a dátuma. Ha valakinek szimpatikus lett a Viltrox közgyűrűje, akkor az itthoni vásárlást javaslom, mert érdemes fizetés előtt kipróbálni. Ha a próba ellenére valami még sem klappolna, még mindig van hozzá érvényesíthető garancia. Szerintem az a plusz pár ezer forint ennyit megér.

Szöveg és fotó: Roszberger

Hivatalos termék fotók: viltrox.com