Think Tank az Agytröszt

Akár egy regény vagy film címe is lehetne. A sztori pedig arról szólna, hogy van egy fotós, aki mellett mindig ott van az Agytröszt. Amiben csak tudja segíti a fotós munkáját. Nem számít neki a hó, a jég, az eső, dacol akár az erős széllel is. Segít a felszerelés elpakolásában, hordozásában, de nem csak a szállításban nyújt támogatást, hanem meg is védelmezi a fotós cuccait. Sőt, ha gondja támadna a fotósunknak, hogy vigyen el egy plusz objektívet, még ezt is megoldja. Az Agytröszt egy asszisztens, egy mindenes, egy logisztikai zseni. Kimeríthetetlen a kalandok és a történetek száma.

Na, de ki is ő tulajdonképpen? Az igazat megvallva semmi extra, csak egy táska az USA-ból. Egy Think Tank. Nem vagyok nagy angolos, de érdekelt ez a márkanév és számos szótár szerint a Think Tank nem jelent mást, mint Agytröszt. Érdekes név ez egy táskának, de ha alaposan megnézzük, hogy miben is más egy ilyen táska a többi fotós táskánál, akkor rájövünk, hogy nem is olyan furcsa név ez.

A Wikipedia ezt írja: "Az agytröszt (angol: think tank) olyan tanácsadó szervezet, amely a politikai életben, a pártpolitikai versenyben tanácsokat ad, stratégiai vagy taktikai elemzéseket készít. Az agytrösztök Nyugat-Európában és USA-ban legalább 100 éves múlttal rendelkeznek. Ugyanakkor a fogalom használata Magyarországon csak a rendszerváltás után terjedt el.

Az elnevezés olyan szervezetekre utal, amelyek alapvetően két területen, az aktuálpolitika illetve az általános közélet szempontjaira fókuszálva politikai és társadalomtudományi elemző, illetve kutatómunkát végeznek, valamint közérdekű és közérdeklődésre számot tartó témákat tárgyalnak azzal a céllal, hogy hatással legyenek az aktuális- és általános közpolitika alakulására, a politikai gondolkodásmódra, illetve közbeszédre. Az agytrösztök általában ideológiai elkötelezettség mentén kisebb-nagyobb mértékben kapcsolódnak politikai pártokhoz, hatással lehetnek szakpolitikai döntésekre, és nem ritkán a pártok egyfajta intellektuális háttérbázisát alkotják.[1]

A think tank szervezetek egyrészt alapítványi keretek között működnek - ez esetenként kiegészül üzleti alapon folytatott tevékenységgel is, ám arra is van példa, hogy az agytrösztök kizárólag üzleti alapon végzik munkájukat. Tevékenységük szerteágazó, általában ötvözi az elemzést, kutatást (beleértve a közvélemény-kutatást), a kiadói tevékenységet, oktatási tevékenységet, valamint a közvetlen tanácsadást a politikai és üzleti szféra részére. Jellemző, hogy közpolitikával kapcsolatos elemzéseik, kutatásaik eredményeit a médiában, illetve saját publikációik, illetve konferenciák és egyéb rendezvények keretében nyilvánosságra hozzák. Az agytrösztök profi szervezetek, profi háttérembereket foglalkoztatnak."
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Agytr%C3%B6szt)

Van nekem egy etalon táskám, - már emlegettem korábbi írásaimban, -  ez pedig a Lowepro Nova Sport 17L meg a 35L. Az a Think Tank, amiről most szó lesz, az a 17L méreteivel bír, ezért főleg ehhez a táskához hasonlítottam. Nekem narancsszínben pompázik a Lowepro táskám, még kb. 5 éve vettem kifutó termékként egy webáruházból, féláron. Eleinte a kis Olympus OM-D rendszeremet vittem benne, aztán jött a fujis korszakom, majd a Canon fullframe, amihez már kicsi lett, így ezt a táskát csak akkor vittem, ha a vázat meg max egy optikát akartam magammal vinni. Közel két éve újra Fujit használok. Fujiból nekem simán belemegy egy X-Pro1 a 16mm f1.4-gyel, egy X-H1 az 56mm f1.2-vel és még a 35mm f1.4 is elfér. Persze ilyenkor már túl sok cuccot nem lehet belepakolni, de a táska két végén a gumírozott zsebekbe még belemegy egy Godox TT350 vaku, a másik zsebbe meg egy ásványvíz. Sajnos az évek alatt a táska elvesztette a tartását, az egyik csatjának az egyik fele letört, ettől még zárható maradt, de nyilván már nem olyan, mintha meglenne a csat mindkét rögzítő eleme. Nem olyan régen sikerült a nagyobb, a 35L-ből találnom még egy kifutó változatot, gyorsan meg is vettem. Viszont keresem a 17L utódját.

Amikor megláttam ezt a Think Tank Retrospektiv modellt, nagyon megörültem, mert tele van jó ötletekkel, és azt gondoltam, hogy megvan a Lowepro utódja. Hol is kezdjem? A belseje három fakkra osztható, akár a Lowepro-nak. A szivacsok lehetnének vaskosabbak is, viszont nagyon jól tartanak, merevek. A Lowepro-ban a középső fakk úgy van megoldva, hogy a térelválasztó párnákon van két kis fülecske, ami ráhajtható a fényképezőgépre, így pl. még egy vaku rátehető úgy, hogy nem fogja az LCD-t karistolni. A Think Tank-ben is megvan ez a funkció, csak itt tovább mentek a tervezők, és nem csak ráhajtani lehet a vázra, de tépőzárakkal a füleket rögzíteni is lehet. Ha nem pakolunk rá semmit, akkor is egy plusz védelmet jelent a fényképezőgépnek ez a megoldás. A laptop tartó itt is megvan, szerintem egy nagyobb iPad ami belefér, vagy a kisebb MacBook Air. Az elülső zsebeknél vannak kis fülek tollnak vagy lenspen-nek, külön kis zsebecskék a memória kártyáknak és nem csak SD kártya méretek, hanem CF kártya is belefér. Ez is okos megoldás, mert ha gyorsan kártyát kell cserélni, pontosan tudjuk, hogy hol van a táskában, és nem kell kipakolni a rengeteg holmit, mint egy női táskát, amikor megszólal a riasztó a plázában. Zseb hátán zseb van, ami lehet jó is, és lehet kevésbé jó is. A rendszerezés szempontjából jó, de olyan szempontból nem, hogy adott esetben el kell kezdeni gondolkodni, hogy azt a bizonyos bisz-baszt, ami pont akkor kell és pont azonnal, melyik zsebbe is pakoltam. Ez akkor jelenthet gondot, ha több táskát is használunk más-más kialakítással, vagy még nem szoktuk meg a táska elrendezését. Személy szerint én nem is tudtam minden zsebet kihasználni, mert ismerve magamat, pont akkor nem találom a tartalék akkut, amikor éppen életem fotóját lőném meg. Álltalában arra törekszem, hogy az eltérő táskák, eltérő rendezési lehetőségei alapjaiban azért hasonlítsanak. Váz és obik a párnázott rendezőbe, iPad a helyére, akkuk és kártyák a külső zsebekbe és ennyi. Ehhez nem kell sok zseb. Szokták mondani, hogy a kevesebb néha több. Számomra ez nagyon igaz a táskák esetében is. Klasszikus filmes poén, amikor az amerikai turista megjelenik a dzsungelben élete kalandja előtt, tetőtől talpig TeleShop-os holmikkal felszerelkezve és az expedíció vezetője elkezdi eldobálni a sok vacakot. A végén marad egy pár bakancs meg egy kis hátizsák az alapvető cuccokkal. Azt hiszem, hogy a Think Tank megpakolásakor pont olyan lehettem, mint a jelenetben az expedíció vezetője. Ezért aztán sok zseb üresen maradt. Persze nem állítom, hogy ne lehetne hasznosan megtölteni, ha mondjuk egy utazáshoz kellene bepakolni. Akkor nincs megfizethetőbb a praktikusan kialakított kis zsebekért. Én alapjában véve úgy néztem a táskát, mint aki mindennapos használatra venné meg.

Számomra formára, színre és anyaghasználatra is remek választás lenne ez a táska. Egyszerű szürke, a katonai táskákat idéző erős anyagból kiszabott, precízen és erősen megvart táska. Még a vállpántja is pont olyan, mint amilyen apám katonai táskáján volt, csak erre széles és kényelmes párna is került, a táskához pedig vaskos réz csatokkal kapcsolódik. A Lowepro például csak műanyag csatokat kapott, amik idővel szinte biztosan le fognak törni.

A táska fedőlapja nagy és erős tépőzárral záródik. Számomra talán ez a legidegesítőbb része ennek a Think Tank-nek. A hatalmas tépőzárak miatt kifejezetten erős és határozott mozdulattal kell nyitni a táskát. Vagyis nem olyan könnyű egy elvetemült tolvajnak bejutni a táska belsejébe, és elcsennie kedvenc objektívünket. Ezen kívül a fedlap alatt van egy kihúzható és zippzárral rögzíthető fül is, ami kifejezetten a rendezőt a vázzal és optikákkal zárja el a külvilágtól. Hasonló van a Manfrotto táskámban is, de az csak egy tépőzárcsíkkal rögzül, és van ilyesmi a Lowepro táskában is, aminél úgy kell összehúzni, akár egy tornazsákot. Az alapján, hogy melyik táskából lehet a leggyorsabban elővenni a felszerelést, egyértelműen a Manfrotto táskám nyerne. Ezt követné a Lowepro, és a végén maradna a Think Tank. Amíg nem járódik be a táska, nagyon nehéz a zippzárt elhúzni. Ezt a fajta zárási módot akkor javaslom, ha nem az a cél, hogy utcán gyorsan előkapjuk a gépet, csak szállítjuk benne. Akkor viszont verhetetlen, mert a zippzáras rész is és a nagy tépőzárral megáldott fedőlap is nagy biztonságot jelentenek. Apropó tépőzárak! Van ehhez egy kis extra is, pont a fényképezőgép gyors elővétele miatt. Elő lehet húzni olyan füleket, amikkel letakarjuk a tépőzárakat, így éppen a táska fedőlapja csak takarja a felszerelést, de nem zár.

Nagyon jó volt így használni az utcán. Ritkán van olyan, hogy csak úgy céltalanul nekivágok a világnak és majd fotózom, ami jön. Álltalában tudatosan választok helyszínt, hogy a város melyik részén akarok fotózni. Amíg oda nem értem, addig zippzárral is és tépőzárral is le volt zárva a táska. A kiválasztott területen viszont letűrtem a zippzárazható részt, és a kis fülecskékkel nem engedtem, hogy a táska tépőzárja lezárjon. Így már nagyon gyorsan elő tudtam venni azt a vázat, azzal az optikával, amire éppen szükségem volt. Szóval nem hülyeség ez, még ha a mindennapos használatban kicsit kényelmetlen az erős tépőzárat feltépni, hogy bejussak a bérletemig vagy pénztárcámig. A Manfrotto táskámon van erre egy elég jó megoldás. A fedőlapba beépítettek egy zippzárt, amit, ha elhúzok, akkor elérem az összes zsebet és nem kell a táskát teljesen kinyitni és a világ elé tárni, hogy mi is lapul benne. Egy ilyen megoldás nem lenne rossz az Agytrösztbe se, de a tervezése ezt nem teszi lehetővé.

Alapjában véve, hogy mi fér bele, kb. azt tudom mondani, hogy egy olyan felszerelés, mint a Lowepro táskámba a Nova Sport 17L-be. Két Fujifilm váz, mindegyiken egy-egy objektív és még egy objektív pluszba. A táska két külső végén nincsenek gumírozott zsebek, viszont van egy olyan külső zseb, amit, ha kicsatolok, akkor egy hengeres formát vesz fel, és az aljában le lehet hajtani egy kis párnázott fület. A párnázott fül miatt az első gondolatom az volt, hogy milyen jó fejek ezek az amerikai tervezők, hogy kipárnázták ezt a zsebet, amibe így plusz egy objektív is belemehet. A Fujinon XF56mm f1.2 optikámat simán elnyelte. Egy bajom van nekem ezzel, mégpedig, hogy ez a táska hátsó részére került. Nincs zárható teteje, ha oda akarok tenni plusz egy optikát, akkor az nagyon nincsen biztonságban. Egy termosz is könnyedén belemegy, de egy termosz miatt tették volna bele a tervezők azt az okos lehajtható párnát??? Erre sajnos nem tudom a választ, mindenesetre én nem tennék oda objektívet, maximum, ha nem tömegközlekedéssel érkezünk a fotózás helyszínére és tudjuk előre, hogy nem tömegben fogunk fotózni, ahol akár két ujjal is simán ki lehet húzni abból a zsebből egy objektívet. Az a zseb nem nekem készült, de ez nem jelenti azt, hogy másnak ne lehetne hasznos.

A táska anyaga nem az a vízálló fajta, de egy kis tasakban, kapunk esőhuzatot is, ami még csak plusz helyet sem foglal, mert könnyedén elfér az egyik rekesz aljában, ami plusz párnaként szolgálhat ilyenkor akár a váz, akár egy optika alatt. A Think Tank-nek megvan az a jó tulajdonsága is, hogy rengeteg kiegészítőt kaphatunk a táskák mellé, ami természetesen mindegyik táskával kompatibilis. Léteznek kis kártya tartók, ha a táskában kialakított nem lenne elég, vagy éppen külön akkumulátor tartó tasakot is vehetünk.

Összegzésként nekem nagyon tetszett ez a táska és az együtt töltött egy hét alatt sikerült összecsiszolódni. Még arra is találtam megoldást, hogy ne kelljen a mindennapi használat során állandóan feltépkedni az erős tépőzárakat. A táskának van egy zippzározható zsebe is a viselő felöli oldalon, amit nem takar be a fedlap. Ide tudtam betenni a bérletemet, pénztárcámat, telefonomat, amiket pillanatok alatt elő tudtam venni. Szomorú pillanat volt, amikor vissza kellett költöznöm a nyúzott Lowepro-ba, mert ez a Think Tank Retrospective 7 valóban egy agytröszt.

Szöveg és fotó: Roszberger