TTArtisan 11mm f2.8 halszem DSLR vázakra

Aránylag friss márkának mondható a The Thinking Artisan vagy ismertebb nevén TTArtisan. Kínai gyártóról van szó és arra vállalkozott, hogy minőségi objektívekkel örvendeztesse meg a fotósokat, amik mellé kedvező ár is társul.

2019-ben alapult a cég és első körben MILC és távmérős vázakhoz dobott piacra objektíveket. Akinek volt már dolga TTArtisan objektívvel, az tudja, hogy a kedvező ár nem jelenti azt, hogy a minőség csapnivaló lenne. Sőt. Nem spórolnak az extra lencsetagokkal, fém a tubus, fém a bajonett és az összeszerelési minőség is nagyon korrekt.

A kedvezőbb ár talán leginkább ott mutatkozik meg, hogy a TTArtisan objektívekből általában hiányzik az autofókusz. Manuális objektívek, nincs elektronikus kapcsolat az objektív és a váz között. Viszont az élességállítás gyerekjáték a finomra hangolt fókuszgyűrűvel. Természetesen nem várható el, hogy a szinte filléres TTArtisan objektívek megegyező minőséget hozzanak egy professzionális Pro objektívhez képest. Élességre teljesen rendben vannak, de számolni kell némi kromatikus aberrációval vagy az ellenfénynél való könnyebb becsillanással. Szerencsére mindkettő orvosólható vagy utómunkában vagy egy jó napellenzővel.

Hogy mennyire képviselnek kedvező árat ezek az objektívek? Például kapható 47.990Ft-os áron TTArtisan 40mm f2.8 Macro, vagy szintén ennyiért TTArtisan 50mm f1.2. Azonban a cég mérnökei szeretnek olyan dolgokba is belevágni, amik kicsit egyedibbek, ilyen például a TTArtisan 50mm f0.95-ös objektív 109.990Ft-os áron. Remek példa lehetne még arra, hogy a vállalat mennyire kreatív, a TTArtisan 7.5mm f2 halszem is, amit APS-C érzékelős rendszerekhez terveztek. F2 legnyitottabb rekesszel ritkábban találunk halszem objektívet. Olyat pedig még ennél is ritkábban, aminek a hátsó lencsetag körüli része mágneses. Ennek az objektívnek a dobozában ugyanis találunk egy jó minőségű üveg ND1000-es szűrőt is, ami az objektív hátsó mágneses részére cuppan fel. Halszem, f2 rekesz, ND1000 szűrő. Mindezt 64.990Ft-ért. Zseniális ötlet, hogy egy halszem esetén így használhatunk egy ND1000-es szűrőt, mert általában ezek az objektívek nem szűrőzhetők.

Elnézést kérek, hogy ennyire elkanyarodtam a címben szereplő TTArtisan 11mm f2.8-tól, de úgy gondoltam, hogy érdemes egy ekkora kanyart tenni és néhány gondolatot szánni a vállalat gondolkodásának bemutatására. Már említettem, hogy főleg MILC és távmérős vázakhoz hoznak ki objektíveket. A DSLR egy létező termékkör még akkor is, ha egyre nagyobb teret hódítanak a MILC vázak. A fotósok egy szélesebb köre a mai napig nagy boldogsággal és megelégedéssel használja a DSLR rendszerét, azonban ők eddig kimaradtak a TTArtisan nyújtotta jóságból. Eddig.

A TTArtisan 11mm f2.8 halszem objektív ugyanis hamarosan elérhető lesz Canon és Nikon DSLR vázakhoz is. Egészen pontosan EF és F bajonettel jelennek meg. Ebből már gyanítható, hogy ez egy full frame objektív. Diagonális halszem, aminek legnyitottabb rekesze f2.8, a legzártabb pedig f16. Nem csupán a bajonett változik a MILC verzióhoz képest, ugyanis a DSLR technika miatt alaposan át kellett tervezni az objektívet. A MILC változatban 11 lencsetag van 7 csoportba rendezve, a DSLR objektívbe 12 elem került 10 csoportba rendezve. A legkisebb tárgytávolság is változott, ami 0.17m-ről 0.25m-re növekedett. A tömege pedig 439-600g között változik annak függvényében, hogy melyik rendszerre szánta a cég.

A MILC vázakhoz elérhető változat jelenleg 99.990Ft a hivatalos hazai importőr oldalán:
https://www.nika.hu/ttartisan-11mm-f28-fisheye-sony-e-full-frame-objektiv

A DSLR változat ára valamivel magasabb,134.990Ft. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy bár azonos a gyújtótávolság, a rekesz, de a tükrös rendszerhez készített objektív egy teljesen új tervezés, több lencsetaggal, lényegében egy másik objektív.
Itt nézhető meg:
Canon EF bajonettre: https://www.nika.hu/ttartisan-11mm-f28-fisheye-canon-ef-mount-full-frame-objektiv

Nikon F bajonettre: https://www.nika.hu/ttartisan-11mm-f28-fisheye-nikon-f-mount-full-frame-objektiv

Érdemes követni a TTArtisan ténykedését, mert a manuális objektívek mellett lassan csurognak az AF-es objektívek is. Nikon Z full frame rendszerre már kapható a TTArtisan AF32mm f2.8, a Fujifilm XF bajonettjére pedig az AF27mm f2.8.

Roszberger Bandi