Lezajlott az I. FotoKlikk Fotós Akadémia – Sajtóközlemény

Megterveztük, megszerveztük, megcsináltuk!

Május 14-én, szombaton lezajlott az I. FotoKlikk Fotós Akadémia: Fókuszban a természet szakmai napja, amely 14 órányi izgalmas anyagot hagyott maga után. Kincses Károly, a FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány alapítója indította útjára ezt az ígéretes szakmai program sorozatot és kellő munícióval látta el a program szervezőit, nézőit, a FotoKlikk.eu olvasóit.

A szakmai nap, mint koncepciójában, mint kivitelében jelentősen eltért a mai online gyakorlattól: online felületét egy konferenciákra szakosodott Hopin alkalmazás biztosította, mely online elérhetősége mellett interaktivitást, expo területet, szakmai standokat is elérhetővé tett, ahol bővebb információ megszerzésére is volt lehetőség, sőt a látogatók akár személyes kapcsolatot is kezdeményezhettek a többi látogatóval. Erre az igény a pandémia alatt erősödött fel egyre inkább és hiánypótló módon, ma már elérhetővé tettük a szombati rendezvényen is.

Az összesen 16, egyenként 20 perces szakmai előadás utáni 5 szekcióban, 30 perces kerekasztalokban szakmai moderátorok kérdezték az előadókat, majd egy másik stúdióban folytatták beszélgetésüket, immár kötetlen és nem streamelt formában és válaszoltak a megmaradt kérdésekre, közvetlenül, élő szóban.

A FotoKlikk szakmai napja beváltotta küldetését, a visszajelzések alapján egy szórakoztató, magas színvonalú, tartalmas anyag állt össze, mely utólag is elérhető lesz, hogy jól hasznosítható, gyakorlati tudást és útmutatást adjon minden fotózás iránt érdeklődőnek.

Mitől volt más, mint a többi fotós rendezvény?

Olyan hiánypótló szakmai nap, amely megfelelt minden alábbi feltételnek:

– újszerű, modern, a jelenlegi oktatási rendszerből hiányzó, kategóriákon átívelő megközelítése az egyes témaköröknek

– az előadók szakmai körökben is ismert és elismert fotográfusok, az előadásokat követő beszélgetéseket pedig hasonlóan ismert és elismert moderátorok vezették

– élő és interaktív előadások, beszélgetések

– fotós körökben jól ismert, hiteles szervező (FotoKlikk)

– színvonalas, profi stúdióban készülő élő adás

– a rendezvényhelyszín egy profi rendezvényplatform

Az FFA szakmai napok tematikus koncepciójának alapja az ember és a különböző (természetes, épített, társadalmi, stb.) környezetek ábrázolása a fotográfia eszközeivel, melynek során szeretnénk kiszakadni a sematizált keretek közül, a fotográfiát egymástól szigorúan elkülönülő területekre (természetfotó, street fotó, divatfotó, portréfotó, szociofotó, sajtófotó, stb.) osztó, kategorizáló, zárt gondolkodásmódból és teret adni a témaközpontú, valósághoz alkalmazkodó, a megszokott és berögzült kategóriákon átívelő, határokat elmosó megközelítésnek.

Erről a célról beszélt megnyitó beszédében Kincses Károly, az alapítvány alapítója: