Ilyen volt a VI. Budapesti Fotósviadal

2022. május 14-én került megrendezésre az idei Budapesti Fotósviadal, immáron a hatodik alkalommal. A viadalra kortól és szaktusától függetlenül, mindenkinek érdemes volt ellátogatnia, akit érdekel a fotózás, és szerette volna kipróbálni magát igazán éles helyzetekben.

A megnyitó

A viadal napján korán indult a reggel, de hamar kipattantak a szemek, ahogy kitárta kapuit a megnyitó kedvenc romkocsmája, a Szimpla Kert.

Rögtön három nagyszerű hírről értesülhetett a nagyközönség:

 • Tizenhárom évnyi alakítgatás, újragondolás után formát öltött a Pannon Fényképészkör Egyesület Fényrajz című digitális magazinja, melynek célja megismertetni eddig ismeretlen vagy kevésbé ismert fotósok munkáit a nagyvilággal, lehetőséget és felületet biztosítani amatőrtől a profi fotósokig mindenkinek a bemutatkozásra, illetve a Fotósviadalhoz hasonlóan újabb közös kapcsolódási pontot adni a magyar fotós közösségnek.
 • Új tiszteletbeli taggal bővült Pannon Fényképészkör Egyesület Koncsol Tünde személyében, mely hatalmas megtiszteltetést jelent az egyesület számára.
 • Végül pedig, de nem utolsó sorban az is kiderült, hogy miféle új kihívásokkal készülnek a Fotósviadal szervezői a nyári, kirándulós időszakra a Fotósviadal Jelvényszerző túra keretein belül.

Idén 101 fotós indult útnak Budapest szívében elkészíteni azt a 8+1 képet, amivel versenybe szállnak az értékes nyereményekért.

Idén a következő címek okozták a fejtörést a játékosoknak:

 1. Rajtszám
 2. Gyere velem!
 3. Offline
 4. Gangvégek
 5. Fényrajz
 6. Zero waste
 7. Belső mosoly
 8. Nincs idő meghalni

+1 téma: Ki mit tud?

A leadott munkákat igazi szakmai kiválóságok bírálják el, a zsűritagok név szerint: Koncsol Tünde, Polónyi István, Horváth Dani, Bánhalmi Norbi, és Csákvári Péter.

Eredmények június végére várhatók, ezért nagyon fontos, hogy mindenki kövesse a Fotósviadal Facebook- és Insta-oldalát, hogy elsőként értesülhessen az új információkról!

A fődíjat, és természetesen az ikonikus Fotósviadal vándorkupát a 8+1 témára legtöbb pontot kapó fotós viheti majd haza, ami nem más, mint egy OLYMPUS E-M10 III S Body Silver és egy OLYMPUS M.Zuiko Digital 25 mm 1:1.8-as objektív. A második helyezett Studioline Fotótech-Nika utalvánnyal, a harmadik helyezett pedig Digifotóshop.hu utalvánnyal gazdagodhat ebben az évben. Természetesen a legkisebbek sem maradhattak le az idei versenyről sem: a gyermek kategória fődíja egy Olympus TG-6 strapabíró fényképezőgép.

Sokak megdöbbenésére a délelőtt utolsó perceiben be is futott az első versenyző, aki addigra már végig is ért az összes (8+1) témáján, jócskán lekörözve az őt követőket. A verseny végéhez közeledve indult azonban az igazán nagy drukk a legutolsó versenyzőért, aki nagyjából egy órával a tervezett zárást követően, még épp határidőn belül adta le az utolsó fotóját.

Akiknek köszönet jár

A korábbi évekhez hasonlóan most is nagyszerű támogatói csapat segítette a szervezők munkáját: aranyfokozatú támogatóként az Olympus Mintabolt, ezüstfokozatú támogatóként a Studioline Fotótech-Nika Kft., a Digifotóshop.hu, illetve a BUM – Bevásárló és Tematikus utcák Nonprofit Kft. álltak a VI. Budapesti Fotósviadal mögé. Médiapartner a Záridő.hu.

A verseny helyszínén minden érdeklődőnek lehetősége nyílt megnézni, kipróbálni az új OM-1-et az Olympus Mintabolt jóvoltából. Akik szeretnének az Olympus termékekkel kapcsolatban további, izgalmas részleteket is megtudni, illetve követnék az OM Systemmel kapcsolatos információkat, vagy egyszerűen csak tartalmas és érdekes beszélgetéseket figyelemmel kísérni, azok mindenképp hallgassák meg és kövessék az OM System Podcast sorozatát!

Mi vár még ránk?

A visszaszámlálás újraindul, ugyanis 2023-ban is megrendezésre kerül a soron következő, VII. Fotósviadal, nem máshol, mint a Fotósviadal rendezvénysorozat szülővárosában: Veszprémben!

A következő évben Veszprém Európa kulturális fővárosa lesz, ami szintén sok meglepetést tartogat az érdeklődők számára. Ilyen a fentebb már említett Fotósviadal Jelvényszerző túra is, ami egy, a jól megszokott Fotósviadal szellemiségben létrejött turisztikai programlehetőség a Veszprém-Balatonfűzfő-Tihany régióban.

A túra célja megismertetni a térség jellegzetes szépségeit egy kis játékkal vegyítve. A játék során a túrázók feladata eljutni a kijelölt pontokra, ahol egy QR kóddal ellátott információs tábla várja őket. A QR kódot beolvasva a résztvevő hozzájut az adott helyszínhez tartozó információkhoz, illetve a feladathoz. Innentől már ismerős a menet: a megadott időn belül el kell készíteni a feladathoz tartozó fotót, majd feltölteni a Fotósviadal felületére.
Azoknak a kitartó túrázóknak, akik az összes kijelölt fotópontot végigjárják, minden feladatot lefotóznak és feltöltenek, jutalmul egy, a túra teljesítését elismerő jelvény kerül átadásra, illetve az év végén a legjobb képeket fotókiállításon mutatják be a tihanyi Rege Cukrászdában. A jelvényszerző túrán való részvétel ingyenes, de minden esetben regisztrációhoz kötött, amit itt tudtok megtenni.

Bízunk benne, hogy a következő Fotósviadalon is újra találkozhatunk veletek! Addig is jó fényeket mindenkinek!

A Fotósviadal szervezői csapata