Mire jó a Spider Holster Backpacker?

Sok olyan helyzet van, amikor a fényképezőhöz adott nyakpánt elképesztően idegesítő és kényelmetlen is egyben. Ha nem az első fényképeződet nyúzod, akkor te is feltudsz sorolni legalább harminc ilyet. Azért mondok pár példát, hogy szemléletesebb legyen a dolog. A gyári vállpánt durvább műszálas anyagból van és recés a széle, ami egy meleg nyári napon vörös sávokat nyúz a nyakadra, ami igen kellemetlen, súlyosabb esetben lehetsz kiütéses is tőle. Vagy egy eseményt, bált, ballagást fotózol és csinosabb ruhát kell felvenned, amin iszonyatosan néz ki az a sok gyűrődés, vagy koszos sáv. Nehezebb a használt fényképező és egy fényerős telét kell használni, ami miatt a nap végére úgy nézel ki, mint Smeagol Középföldéről.


Ilyen problémák megoldására jött létre 2009-ben a Spider Holster cég, akik fotós öveket és hordozó megoldásokat gyártanak, melyek minden fotó feladatra megfelelnek. Az első ilyen megoldásuk a SpiderPro Belt volt, mely már a második verziónál jár. Ez egy széles, jól párnázott és elképesztően masszív öv, rajta egy fém dokkolóval, melybe a fényképezőre rögzített talp illeszkedik elég biztosan. Természetesen lezárható egy retesszel, hogy illetéktelenek ne tudják kivenni és te se aggódj, ha egyik helyszínről rohansz a másikra. Mi van, ha leszakad? Nem fog! A rendszer alkotói 50 kilóig tesztelték és gond nélkül bírta. Miért csak addig? Nos, ami annál nehezebb azt tedd egy lánctalpasra, mert felemelni tutira nem fogod. Az öv rendszerek 3 méretben léteznek, Pro, Light és Black Widow, a profi DLSR-től a kompakt fényképezőig minden géphez van hozzá illő modell, akár két géphez is. A fő probléma az esemény és esküvő fotósokat kísértő kosztüm és zakó gyűrődése volt, ami eléggé gázul tud kinézni, ha profi megjelenést szeretne a fotós. A második probléma a már említett nyak és hát fájás a nap végére. Mivel ez egy öv, így tehermentesül a gerinc. Megszűnik a csuklóra tekert nyakpánt problémája is, illetve ha le szeretnéd tenni a gépet, akkor csak a derekadra kattintod és biztonságban van. Nem fogják a drága felszerelést babrálni, mint amikor lerakod az asztalra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

Ahogy telt-múlt az idő igény mutatkozott rá, hogy ne csak munka közben lehessen ilyen kényelmesen hordani a fényképezőt, hanem kirándulás közben is. A Backpacker egy hátizsák kiegészítő, melyet annak vállpántjára lehet rögzíteni és a fent leírt módon lehet oda tenni a gépet. Nem kell levenni a hátizsákot, elővenni a gépet, fotózni és majd megint elrakni és visszavenni az egészet. Vagy nem kell levenni félig, kinyitni az oldalát kivenni a gépet, fotózni majd vissza az egészet. Csak oda nyúlsz a vállpánthoz leveszed, fotózol és visszateszed. Nagyjából ennyi időbe telik, mint ahogy elolvastad az előző mondatod, ami nem túl sok.


Engedjetek meg egy személyes példát: a tavalyi évben lecseréltem a felszerelésem DSLR-ről egy MILC rendszerre és emiatt az addigi táskám is ment a levesbe, amúgy sem szerettem igazán a hülye vállpántja és akadozó cipzárja miatt. Az új táska egy Tenba Shootout II lett, aminek zseniális a vállpánt kialakítása, bármilyen testalkatra tökéletesen illeszkedik. Volt szerencsém egy hétig a hegyekben bóklászni napi 20 kilométert gyalogolni, a vállam egyáltalán nem fájt egy kicsit sem, pedig volt a nyári 30 foktól a hóviharig minden. Viszont kellett egy megoldás, amivel mindig a kezem ügyében lehet a fényképezőm. Erre a problémára lett tökéletes megoldás a SpiderLight Backpacker Kit. Lezárhattam a biztonsági retesszel, amikor úgy éreztem erre szükségem van. Bár igazság szerint csak az első nap használtam ezt a funkciót, aztán megtanultam bízni a Spider Holsterben és kihagytam ezt a plusz mozdulatot, ezzel is rövidítve az exponáláshoz szükséges időt. Van még egy biztonsági funkció, varrtak egy biztonsági pántot a párnára, vagy bárhogy is fordítsuk a gyártó által Pad-nak hívott dolgot, melyet a hátizsák vállpántjára tehetünk. Ez hivatott a gép és a vállunk közti ütéseket csillapítani, ennek a feladatának tökéletesen eleget tesz, egy pillanatig sem éreztem ezeket az ütéseket és a gép sem.

Szóval azzal a pánttal az objektívet tudjuk oda rögzíteni, így nem himbálódzik a gép, ha olyan terepen haladunk. Annyira kényelmes az egész ebben a formában, hogy külön figyelnem kellett rá, ha valami szűk helyen haladtam, hogy ne üssem oda a gépet, mert sem a súlyát, és egyéb kellemetlen tulajdonságát nem éreztem. Szinte az első perctől kezdve imádom használni, mert megkönnyíti az ilyen túrákat, hogy nem azon feszengek, hogy kényelmetlen a felszerelés, hanem a tökéletes pillanatokat és helyeket tudom figyelni, ahol fotózhatok. Tudom, kissé nyálas marketing baromságnak hangzik és én is ezt mondanám rá, ha nem használnám és nem tudnám, hogy tényleg így van. Nem egy kellemetlen helyzettől mentett meg, hogy volt két szabad kezem és nem kellett a nyakpánton himbálózó gépet is fogjam valahogy, miközben egy nyálkás sziklán kúszom le a patakhoz, hogy hosszú záridős képet csináljak a sziklákról és a patakról. Itt nagy előnye a SpiderLight Plate-nek, ami a talp mellyel a gépet rögzíted a Backpacker-re, hogy az alja Arca-Swiss kompatibilis. Nem kell cserelapot használni hozzá, simán mehet magában a fotóállványra.


Lehetne negatívumnak felhozni, hogy jó-jó, de nem túrázom olyan sokat, vagy máshol is használnám ezt, akkor vegyem meg az övet is? Nos, nem kell. Leveheted a rögzítőt és az övedre csúsztathatod és használhatod úgy is. Egész napos erdőjárás után az öveden lóghat a géped egy kis objektívvel, amivel lőhetsz pár képet még vacsora előtt.

Az egész Spider Holsternek egyetlen negatívuma van, nem szól hangosan, hogy tegyél memóriakártyát/akkut a gépbe mielőtt elindulsz fotózni. Részemről imádom használni. Ha nem hiszed, akkor próbáld ki. Ide kattintva megtalálod ezt a szuper cuccot és megannyi kiegészítőt.

Szöveg és fotók: tamfarkas