Imre Péter – Kréta csillagai

Kiskorom óta a csillagászat rabja vagyok. Egyszerűen magával ragad a csillagos égbolt gyönyörűsége.

Négy éve már nem csak kémlelem az éjszaka szépségeit, hanem a megörökítésével is próbálkozok. Számtalan helyre eljutottam már, ahol a számomra oly kedves hobbimnak hódolhattam. Kréta szigete egyike ezeknek, melyet méltán nevezhetünk az asztrofotósok paradicsomának.

Imre Péter-Kréta csillagai
Fotó: Imre Péter

2021 júliusában utaztam párommal a mediterrán szigetre. Az egész napos kalandozások miatti fáradtság sem szegte kedvünk, izgatottan vártuk az éjszakákat, hiszen olyan sötét, fényszennyezésmentes ég várt ránk, melyről hazánkban csak álmodunk. Első éjszakai túránk a Psziloritisz-hegységben található Skinakas Obszervatóriumhoz vezetett, mely 1750 m magasságban fekszik. Az odavezető út meglehetősen rögös volt, hiszen a szerpentines utakon csak lassan lehetett haladni. Mikor már azt hittük hamarosan véget érnek megpróbáltatásaink, akkor a célhoz közeledve hegyi kecskék állták utunkat. Szerencsétlen párákat felvertük álmukból az éjszaka közepén. Le kellett dudálnunk őméltóságukat az útról, hogy tovább tudjuk haladni. Röpke 2,5 óra alatt megtettük az 50 km-es távot és felértünk a csillagvizsgálóhoz.

Elképesztően tiszta ég fogadott minket, a Tejút teljes pompájában ragyogott az égen. Mivel 12 fokkal délebbre voltunk hazánktól, ezért a Tejút központi régiójából is több látszott, hasraesős látvány volt. Nagyon sok kép készült, melyek közül talán ez a panorámafotó adja vissza a legjobban az ott látottakat, melyet a Személyes képmás fotópályázatra beadtam.

Szerző: Imre Péter