Géptörők tizenkét pontja – irány a bolhapiac!

Több megvett és eladott fényképezőgéppel és objektívvel a hátam mögött (egy részük tényleg a hátam mögött pihen – itt vannak a polcon) hat pontban a szabadpiac vevői és eladói magatartásával kapcsolatban szerzett tapasztalataimat, hat pontban pedig a technikai tanácsaimat osztom meg. Más könnyen tapasztalhatott mást, én egyelőre ezeket a következtetéseket vontam le magamnak:

KAPCSOLÓDÓ CIKK (Katt a képre):
Megszállóktól megszállottaknak!

1. Hallgass az ösztöneidre!
– Ha túl jó vétel, szinte biztosan rossz vétel lesz belőle.

2. Higgy az érzékszerveidnek!
– Ragad, szorul, csikorog, büdös? Ne tedd a szemedhez, még elkapsz valamit! Várj egy hetet, míg szépen kitisztítva, valamivel drágábban (x2) meg fogod találni a markitplészen vagy más apróhirdetési oldalon.

3. Bízz az emberismeretedben!
– Ahogyan a kutyák is hasonlítani kezdenek idővel a gazdáikra, a fénképezőgépek is olyanok, mint ahogyan kezelték őket. Ha az eladó problémás, nehézkes, keress tovább!

4. “Tanulni, tanulni, tanulni!”
– Olvass utána a vágyott tárgynak. Nagyon hasonló vázak, vagy objektívek ára és használati értéke között hatalmas eltérések vannak.

5. Azért mert valaki paranoiás, még követhetik!
– Ismerd meg az eladót, nézz utána, miket és hogyan árult eddig. Sokan nem is tudják, mit árulnak, de még többen pontosan tisztában vannak vele, mitől szeretnének megszabadulni.

6. Légy optimista pesszimista!
– Murphy szerint ami elromolhat el is romlik. Erősen reméld, hogy nem következik be az, amitől a legjobban tartasz! – Köszönet Kőhalmi Zoltánnak ezért a bölcs gondolatért. – Ezzel együtt egy hibás váz még lehet szép dísz, vagy egy koszos, szoruló objektívvel csodát tehet egy jól irányzott felújítás.

KAPCSOLÓDÓ CIKK (Katt a képre):
Amikor én még kis srác voltam…

Egy-egy vásárlás előtt az alábbiakat nézzük át a konkrét fényképezőgép, vagy objektív előtt állva, mérsékelten vágyódó tekintettel:

7. Szemrevételezés:
– A karcok és a kopások gyorsan észrevehetőek egy fényképezőgép vázán. Nézd meg a csavarokat. Látni fogod, ha valaki már piszkálta azokat. Fényképezőgép váznál a javítás ritkán jó jel. Az objektív átvizsgálásához viszont elengedhetetlen egy erős lámpa (a telefon led világítása tökéletes). Minden régi objektív poros belül, ez még normális. A lencsét átvilágítva viszont könnyebben kiszúrható a gomba jelenléte, a lencse karcai, takarítási nyomok, mattulás, a bevonat sérülése, vagy a ragasztott lencsékben a ragasztás sérülése, mint “csak úgy belenézve”.

8. Első érintés:
– A bolhapiacon ne számíts tiszta, gusztusos falatokra. Oda aranyat ásni járunk. Be is kell koszolni a kezed, ha erre adod a fejed. Persze egy ragacsos műanyag burkolaton már nem fog segíteni, csak a burkolat cseréje. Ezt régi gépeken is megtették, ha elkopott, lefeslett a bőr/műbőr/papundekli… Keresd a pontatlan illesztéseket, a kifolyt ragasztó nyomait. Ha neten vásárolsz, kérj nagyfelbontású képeket a személyes találkozó előtt! Az ejtések okozta sérülések, benyomódások valószínűsítik, hogy gond lesz a kiszemelt cikkel.

9. Az illat, rosszabb esetben szag szerepe:
– Azonnal kiszagolható, ha dohos helyen tárolták a felszerelést. Ha ezt érzed, keresd a gomba nyomait. Főleg a vázon tárolt objektívek hajlamosak gombásodni. Lámpa nélkül el se kezd! Néha takarítható egy gombás lencse is, de van, hogy makacs, és a bevonatot is tönkretette már.

10. Mi ez a gomb?
– Ha jól áll a kezedben az óhajtott tárgy, tetszik a külseje, és nincs ázott kutya szaga, mindent próbálj ki rajta!

KAPCSOLÓDÓ CIKK (Katt a képre):
Életem első “rendszerváltása”

Az objektívekkel viszonylag gyorsan lehet haladni:

10/a,
A bajonett, vagy menetes csatlakozó legyen sérülés mentes. Tedd fel egy vázra. Ha felmegy, már majdnem nyertünk.
10/b,
A fókusz legyen egyenletes, könnyű. Próbálj ki egy Chinont nálunk a boltban, az az etalon. A német lencsék kenése kicsit keményebb, de nem akadozhat az sem. Az orosz lencséknél bányászfülzsírt használtak, érezni fogod a különbséget. Ha mégsem, akkor valószínűleg valaki már szervízelte. Ekkor még fontosabb a végtelen ellenőrzése (Lehet-e a főkuszgyűrűvel éles képet állítani a végtelenben lévő témára). A közelfókuszt is ellenőrizd – a valóságnak egyeznie kell az objektíven lévő skálával.
10/c,
A rekesz is legyen könnyen állítható, minden kattanásra lépjenek egyet-egyet a lamellák. A lamellák nyitva teljesen tűnjenek el, zárva adjanak teljesen szabályos képet. Ha nem kattan, valaki már szétszedte. Videósok szeretik a fokozatmentes rekeszállítást. Hobbi szerelók csak simán elhagyják a csapágygolyót, ami akattogást intézi.
10/d,
A bajonett függvényében lehetnek még pöckök és bizbaszok az objektíven. Ha ezeket még nem ismered, hagyd a bolházást későbbre, térj vissza a négyes pontra! 🙂
10/e,
A szűrőmenet is legyen ép. Csavarj rá egy szűrőt. Ha ez hibás, attól még használható a lencse, csak az értéke csökken.

Fényképezőgépek esetében:

10/e,
Csak garanciális gépet vegyél.

10/f,
Tényleg csak garanciális fényképezőgépet vegyél.

10/e,
Szerezz műszerész barátokat!

11. Alkudj, vagy hagyd alkudni az eladót!
– A bolhán az alku elfogadott. Ha nem tetszik az ár, ajánlj szemtelenül keveset, lassssan állj tovább, és tartsd nyitva a füled. Ami az előbb még 10 000 ft volt, hamar lehet “háromé főnök?”.

12. Vignettálj, aberrálj, diffraktálj! Próbáld ki, amit vettél – Fotózz!
– Ez egy jó és (eleinte) nem túl drága hobbi! Ugyan néhány ezer forintot bármikor elbukhatsz egy hibás cikk megvételével, de ne bánkódj! Majd visszanyered egy gyöngyszemen. Használd amit megszereztél, fényképezz, szerezz tapasztalatokat, aztán add tovább!

Szöveg és fotók: Mikuska Péter

Comments are closed.