Fujifilm X-T5 – Modern csúcstechnika retro vázban

Az X-T5 az X széria 5. generációs fényképezőgépeinek sorát erősíti és az erre a vonalra jellemző tulajdonságokkal van felvértezve. Ilyen például a hátsó megvilágítású 40,2 megapixeles “X-TransTM*2 CMOS 5 HR” szenzor, valamint az új, nagy sebességű képfeldolgozó motor, az “X-Processor 5”. Mindezen tulajdonságok a korábbinál*1 kisebb, könnyebb és kompaktabb vázban kaptak helyet és olyan további hasznos funkcióval dolgoznak együtt, mint például az akár 7,0 fényértékes*3, 5 tengelyes vázon belüli képstabilizátor (IBIS). Ezen tulajdonságok összessége, amelyek egyszerre nyújtanak kiemelkedő teljesítményt és mobilitást, egyúttal új standardot is állítottak be a fényképezőgépek terén.

Az X-T5 teljesítményének javulását szolgálja többek között a jobb képminőség, az ISO125 standard érzékenység, az 1/180000 másodperces leggyorsabb zársebesség és a Pixel Shift Multi-Shot használata a fotózási lehetőségek bővítésének érdekében. További funkciók közé tartozik a Sima bőr effektus, az állatok és madarak felismerésére képes témaérzékelő AF és az AI-alapú, nagy pontosságú automatikus fehéregyensúly, amelyek segítik a felhasználókat a kiváló minőségű fényképészeti képek készítésében.

A fényképezőgép örökölte az X-T sorozat jellegzetes középre helyezett kereső stílusát és a tárcsás kezelőszervek kialakítását. Újdonság az 1,84 millió képpontos, háromirányban dönthető LCD-képernyő, amely minden eddiginél kényelmesebbé teszi a függőleges helyzetben vagy derékmagasságban történő fényképezést. A teljesítmény és a funkciók e széles skáláját egy 557 g-os vázba*4 csomagolták, amely még könnyebb és kompaktabb, mint az előző modell. Az X-T5 tökéletes társ lesz a különböző fotográfiai műfajok széles skálájának lefedéséhez, az utcai/dokumentarista fotózástól kezdve, egészen a kiváló képminőséget igénylő táj- és portréfotózásig. A felhasználók fotózási élményeit kényelmesebbé tevő további funkciók közé tartozik a 10 bites 4:2:2:2 videók rögzítésének képessége 6,2K/30P felbontásban, a 0,8-szoros kereső nagyítás, a 3,69 millió képpontos EVF és a két SD-kártya foglalat.

A Fujifilm dupla zászlóshajó modelljei, a “FUJIFILM X-H2S” (júliusban jelent meg) és a “FUJIFILM X-H2” (szeptemberben jelent meg), amelyek mind az állóképeket, mind a videókat lefedik, most kiegészülnek az X-T5-tel, amelyet az állóképekre optimalizáltak olyan jellemzőkkel, mint a kompakt, könnyű test, a háromirányban dönthető LCD és a tárcsás vezérlés. Ezzel tovább bővül az X széria ötödik generációja által lefedett vizuális produkciós műfajok köre. A Fujifilm továbbfejlesztett termékkínálata továbbra is a fotósok és videókészítők változatos igényeit szolgálja ki.

1. A termék főbb jellemzői

1. A 40 megapixeles X-Trans™ CMOS 5 HR érzékelővel és a nagy sebességű X-Processor 5 képfeldolgozó motorral az X széria történetének legmagasabb képminőségét és felbontóképességét biztosítja.

(1) Az X-T5 a hátulról megvilágított 40,2 megapixeles “X-TransTM CMOS 5 HR” érzékelővel rendelkezik. A továbbfejlesztett képfeldolgozó algoritmus használata fejlett képfelbontást biztosít az JEL/ZAJ arány kompromisszumai nélkül, így kiváló képminőséget ér el. Az X-Trans™ CMOS 5 HR érzékelő a továbbfejlesztett pixelszerkezetnek köszönhetően több fényt képes hatékonyan befogadni. Az ISO125, amely az előző modellben kibővített ISO-szint volt, mostantól alapértelmezettként elérhető. Az expozíciós idő pedig nagy pontossággal szabályozható, így a felhasználók akár 1/180000 mp-re is beállíthatják a zársebességet. Ez azt jelenti, hogy a nagy rekesznyílású objektívek szélesebb körben, változatosabb körülmények között használhatók.

Fotó: Megan Lewis. Fényképezőgép: Fujifilm X-T5.

(2) Ez a kamera rendelkezik a Pixel Shift Multi-Shot funkcióval, amely megnégyszerezi a képfelbontást és pontos színvisszaadással rendelkezik, ideális kereskedelmi fotózáshoz és kulturális javak/örökség digitális archiválásához. Az IBIS-mechanizmus a képérzékelő nagy pontosságú eltolására szolgál, hogy egyetlen zárkattintással 20 képkocka automatikus felvételét végezze el. A dedikált “Pixel Shift Combiner” szoftver feldolgozza a rögzített képkockákat, hogy egy mintegy 160 millió pixelt tartalmazó képet hozzon létre.

(3) A Smooth Skin Effect, amely automatikusan kisimítja a bőrtónust, szintén elérhető, csökkentve a portréfotózás stb. során szükséges utófeldolgozási munkamennyiséget, így a képek az eddigieknél sokkal gyorsabban fejezhetők be magas szintű tökéletességgel.

(4) Az X-T5 a Deep Learning technológián alapuló automatikus fehéregyensúly funkcióval rendelkezik. Az AI technológia növelte a fényképezőgép azon képességét, hogy automatikusan meghatározza a fehéregyensúlyt, például a meleg fényű izzó színének pontos felismerése révén.

(5) Az X-T5 19 filmszimulációs móddal rendelkezik, köztük a “Nosztalgikus negatív” móddal, amelyet magas telítettség és lágy tónus jellemez. A felhasználók a különböző tématípusokhoz és jelenetekhez tervezett Filmszimulációs előbeállításokat úgy használhatják, mintha fotófilmet választanának.

(6) Az X-T5 támogatja a HEIF képformátumot, amely 10 bites képminőséget biztosít a szabványos JPEG-képeknél akár 30%-kal kisebb fájlokban. Az X szériás fényképezőgépek esetében hivatalosan is megkezdődött a következő fejezet az egyenesen a fényképezőgépből származó kiváló minőségű eredmények elérésében.

Fotó: Yu Jimin. Fényképezőgép: Fujifilm X-T5.

2.Hardver, kialakítás és kezelhetőség, amely erőteljes támogatást nyújt a felhasználók tartalomkészítéséhez.

(1) Az X-T5 5 tengelyes, akár 7,0 fényértékes, vázon belüli képstabilizátorral rendelkezik. A felhasználók még gyenge fényviszonyok között, például éjszakai tájképfotózás esetén is készíthetnek kézből fényképeket. Az IBIS-mechanizmus a fényképezőgép képérzékelőjének nagy pontosságú elmozdítására is szolgál a Pixel Shift Multi-Shot funkció megkönnyítése érdekében.

(2) A Deep Learning technológián alapuló tárgyfelismerő AF képes az állatok, madarak, autók, motorkerékpárok, repülőgépek és vonatok mesterséges intelligencia technológiával történő felismerésére. A rendszer automatikusan követi a témát, miközben a fókuszt megtartja, így a felhasználók a felvételi lehetőségekre és a komponálásra koncentrálhatnak.

Fotó: Natthakit Chanthraust. Fényképezőgép: Fujifilm X-T5.

(3) Az X-TransTM CMOS 5 HR érzékelő nagyobb számú fázisérzékelő pixellel rendelkezik, mint az előző modell, ami jobb képességet eredményez az AF-S fókusz elérésére egy nagyfrekvenciás témán, pontos autofókuszálást biztosítva olyan helyzetekben, ahol jellemzően az AF-S-t használják, például tájképek és portrék készítésekor. A továbbfejlesztett AF-előrejelző algoritmus használata stabil fókuszálást biztosít AF-C módban is.

(4) Az X-T5 három tárcsával rendelkezik a felső panelen az ISO, a zársebesség és az expozíció-kompenzáció vezérlésére. A felhasználók már a bekapcsolás előtt ellenőrizhetik és módosíthatják a fényképezőgép beállításait, akárcsak a legtöbb XF objektívben található rekeszgyűrű esetében.

(5) A fényképezőgép újdonsága az 1,84 millió képpontos, háromirányban dönthető LCD kijelző. Ez megkönnyíti a függőleges helyzetben vagy derékmagasságban történő fényképezést, felszabadítva a felhasználókat a korlátok alól a legkülönbözőbb fényképezési helyzetekben.

(6) A fényképezőgép nagy nagyítású, 3,69 millió képpontos, 0,8x nagyítású EVF-fel van felszerelve. Az előző modellhez képest a kereső a jobban elnyomja a parallaxist és a torzítást, amely jellemzően akkor jelentkezik, ha a kereső használata közben a szem helyzete elmozdul.

Fotó: Karen Hutton. Fényképezőgép: Fujifilm X-T5.

(7) A továbbfejlesztett IBIS mechanizmus és más alkatrészek, beleértve az EVF-et is, egy kompakt, mindössze 557 g súlyú vázat eredményeztek. A tárcsák és gombok optimalizált kezelhetősége egyszerre eredményezte a csökkentett formai tényezőt és a jobb használhatóságot. Mindez a fényképezőgép időjárásálló szerkezetével párosul, így a felhasználók nyugodt szívvel vihetik magukkal az X-T5-öt bármilyen körülmények közé.

3. Kibővített vieós funkciók

(1) 6.2K filmek belsőleg 30P-ben rögzíthetők 4:2:2 10 bites színben. Az X-T5 rendelkezik a 4K HQ móddal, amely 6,2K túlmintavételezést használ a kiváló minőségű videók előállításához, miközben maximálisan kihasználja a nagy felbontású érzékelő előnyeit, hogy kiváló képfelbontású videókat készítsen.

(2) Az X-T5 támogatja az F-Log2-t, amely 13+ fokozatú, kibővített dinamikatartományt rögzít. Ez a tartomány szélesebb, mint a jelenlegi F-Log, ami kiszélesíti az utómunka lehetőségeit.

(3) ATOMOS HDMI eszközzel kombinálva az X-T5 RAW videokimenete 12 bites Apple ProRes RAW*5 formátumban rögzíthető akár 6,2K képkockamérettel és akár 29,97 képkocka/mp sebességgel. A Blackmagic Design Video Assist 12Gs funkcióval kombinálva pedig a fényképezőgép RAW videokimenete Blackmagic RAW-ként rögzíthető akár 6,2K képkockaméretekkel és akár 29,97 képkocka/másodperc sebességgel.

*5 Az Apple ProRes az Apple Inc. védjegye, az Egyesült Államokban és más országokban bejegyezve.

2. Opcionális tartozékok

 Kézi markolat “MHG-XT5” (az X-T5 modellhez tervezve)Ez a markolat jelentősen javítja a felhasználók konfortérzetét, ha nagy méretű objektív van felszerelve a fényképezőgépre. A markolatot nem kell eltávolítani az akkumulátor vagy az SD-kártya cseréjéhez. A talp az Arca-Swiss gyorskioldó rendszerrel kompatibilis gyorscseretalpként használható.