OM System OM-5 – Kis vázban nagy tudás

Várható volt, hogy az OM System OM-1 után hamarosan érkezik az Olympus OM-D EM5 Mk.III utódja is. Nem kell nagy fantázia, hogy kitaláljuk az utód nevét. Természetesen OM System OM-5 lett az új váz elnevezése. Még a hivatalos bejelentés előtt kaptam meg egy rövid próbára az újdonságot.

Az OM-1-el ellenben, ami egy teljesen megújult váz lett, az OM-5 még nem szakít teljesen a megszokott Olympus-os paraméterekkel. A 20Mp-es érzékelő ebben az esetben nem rétegelt és az 1053 AF pont is elmaradt. Számos fórumot olvastam mostanában, hogy mit várnak a user-ek az OM-5 megjelenésével. Általában az OM-1 egyszerűsítettebb változatát vizualizálták lelki szemeik előtt. Pedig ha végig gondoljuk az OM-D EM5 pályafutását, akkor az EM5 vázak az előző OM-D EM1 tudását örökölték meg, kicsit lecsupaszított verzióban, csinosabb külsővel.

Az tény, hogy az Olympus OM System-mé alakulása közben történt egy apró botlás. Az OM-D EM1 Mk.III után nem érkezett új OM-D EM5. Nos, a jó hír az, hogy megérkezett OM-5 néven, de valószínűleg ez lesz az utolsó, haladó fotósoknak szánt közép mezőnyben játszó OM System váz, ami nyomokban még Olympus-t tartalmaz. Ez a váz ugyanis nem az OM-1 újdonságait kapta meg. Ez azért így, ebben a formában nem teljesen igaz. A cikk végére kiderül, hogy azért számos dologban finomítottak a mérnökök az Olympus-os belbecsen és az OM-1-ből is megörökölt ezt-azt. Azt pedig mindjárt az elején le kell szögeznem, hogy ha az EM5 Mk.III-hoz viszonyítom, akkor az OM-5 nagy ugrást jelent tudásban.

A 121 AF pont megmaradt, továbbra is egy SD slot van a vázban. A formavilág is maradt a retro vonalon, amiért sokan izgultak, mert jelentek meg olyan pletykák, hogy az OM-1 akkumulátorát fogja megkapni, ami miatt a markolat is nagyobb lesz és egy kicsit az OM-1 kinézetére fog hasonlítani. Nem kapott új akkut, ami jó hír lehet azoknak, akik már rendelkeznek egy maroknyi BLS-50-es akkuval. Lényegében ha egy EM5 Mk.III mellé teszem az OM-5-öt, akkor szinte teljesen megegyezik a kettő. Az OM-5-ről lekerült az Olympus jelzés és büszkén hirdeti, hogy ő már OM System.

A váz az 5-ös szériához hűen szigetelt, ebben azonban az OM-1 szintjére hozták, ugyanis IP53-as besorolású szigeteléssel látták el. Ez jobb az előd EM5 Mk.III-nál és jobb még az OM-D EM1 Mk.III váz szigetelésénél is. Bár a szenzor a nyers adatai alapján úgy tűnhet, hogy az OM-D EM1 Mk.III-ból érkezett, de erre vonatkozólag nem adott ki az OM System egyértelmű nyilatkozatot. Ha valóban az a szenzor van benne, akkor is jókora finomításon esett át. A színei még egyértelműen az Olympus világát hozzák. Az OM-1 színei számomra nagyon mások. Szépek, de másképpen szépek. Akik szerették az Olympus csodálatosan élénk színeit, a karakteres kontrasztjait, azok az OM-5-öt is szeretni fogják. Egyszerűen csodálatosak már a jpeg fotók is, amik a vázból kiesnek. A szenzor továbbra is 5 tengelyes stabilizátorral van felvértezve, ami alapból 6.5Fé előnyt biztosít, de stabilizátoros objektívekkel összedolgozva a 7.5Fé is elérhető.

OM System OM-5, OM System 41-150mm f4 Pro. 150mm 1/200, f4, ISO320.

A digitális jelek feldolgozásáért az OM-D EM1 Mk.III-ból már ismerős TruePic IX-es processzor felel. Elsőre valóban olyan, mint ha az OM-5-ben egy EM1 Mk.III rejtőzne, viszont nekem van egy EM1 Mk.III vázam, igaz csupán pár hónapja vagyunk társak, de úgy érzékeltem, hogy a processzor és a szenzor együttműködése is finomabb lett. AF terén ha csak egy hajszálnyival is, de szerintem gyorsabb lett az OM-5. Az arc és szemkövető fókusza is lényegesen jobb. Az EM1 Mk.III-ban sem rossz, de időnként frissítget. Elengedi a szemet, majd újra ráfókuszál. Az OM-1 számomra éppen ebben volt lenyűgöző, hogy annál volt egy flow érzés. Nem kapcsolt ki, nem frissített csak követte az alany szemeit. Az OM-5 is hasonlóan folyékonyan teszi a dolgát, azonban a kevesebb AF pont miatt nem várható el tőle az a finomság, ami az OM-1-ben van. A mérnökök szerintem kihozták a maximumot amit lehetett ezzel a szenzor és processzor párossal.

OM System OM-5, OM System 40-150mm f4 Pro. A lubickoló kacsát gyerekjáték volt elcsípni a gyors AF-el. 150mm, 1/200, f4, ISO200.

Szintén újdonság azok számára, akik eddig EM5 Mk.III-at használtak, hogy az OM-5-ben megjelent a kézből való nagyfelbontású képek funkció. Az OM-D EM5 Mk.III-ban eddig csak állványról lehetett ilyen képet készíteni, ami 50Mp volt. Most kézből kapunk 50Mp-es képet, állványról 80Mp-est. Akik szeretik elmosni például a vízeséseket, azok örülni fognak annak, hogy a Live ND funkció is megjelent ND16-ig. Ezzel 4Fé-vel növelhetjük a záridőt. Ez a funkció akkor is jól jöhet ha van nálunk ND szűrő de mondjuk nem elegendő a kívánt kompozícióhoz. Remekül kombinálható a Live ND egy valós ND szűrővel.

OM System OM-5, OM System 40-150mm f4 Pro. 150mm, 1/200, f4, ISO400.

A funkciók között találunk még olyan újdonságokat, mint a Starry Sky AF. Ennek főként az asztrofotósok örülnek majd. Akik videóznának is a vázzal, díjazni fogják, hogy az OM-1 után az OM-5-be is bekerült az OM-Log400, továbbá már mobiltelefonosan vertikális állásban is készíthetünk videót. Sőt, ha kéne egy remek webkamera, az OM-5 már ilyen feladatra is befogható.

OM System OM-5, OM System 40-150mm f4 Pro. 128mm, 1/200, f4, ISO400.

Akik az OM-5 képében egy egyszerűsített OM-1-et vártak annak a színvilágával, dinamikájával, AF rendszerével, azok most biztosan idegesen tördelik a kezüket. Azért azt el kell mondanom, hogy nincs miért csalódottnak lenni. Az OM-1 egy kiváló gép, de teljesen érthető, hogy a vállalatnak jól érzékelhetően szét kell választania az egyes modelleket. Az EM1 Mk.III tavaly még egy csúcsgép volt, professzionális felhasználásra. Véleményem szerint egy év alatt a profik igényei és munkafolyamatai aligha változtak és jelenleg is sokan használják professzionális feladatokra. Most pedig az OM-5-be ez a tudás beköltözött, sőt bizonyos területeken még finomítva, egy olyan vázba, amit nem profiknak szánnak, hiszen arra ott az OM-1. Amikor megtudtam, hogy kifutó lett az OM-D EM1 MK.III, mindent bevetettem, hogy még az utolsó példányokból megkaparintsak egy vázat és ennek nem feltétlen anyagi okai voltak.

Egyszerűen én egy konzervatív fickó vagyok, akinek szoknia kell az újdonságokat és az agyam még a régi menüre áll rá, a szememnek az Olympus-os színek a kedvesek. Ha lemaradtam volna az EM1 Mk.III-ról, most egészen biztosan nagy örömmel rendelném meg az OM-5-öt, amiben a menü is, a színek is még az Olympus-os időket idézik. Plusz az AF valamivel finomabb lett, ami már az OM-1 felé kacsintgat, a szigetelés is többet bír. Ha pedig EM5 Mk.III-am lenne, akkor biztosan elgondolkodnék a váltáson, mert valóban nagy ugrás ahhoz képest az OM-5. Mindezt egy szemtelenül könnyű, 366g-os vázban, 100.000Ft-al olcsóbban, mint amennyibe a kifutó EM1 Mk.III került. Az OM-5-ből létezik fekete és ezüst változat, csak a váz 529.990Ft. Az OM-5 kitben az M.Zuiko Digital ED 12‑45mm F4 PRO objektívvel 694.990Ft, és szintén ennyibe kerül ha a vázat az M.Zuiko Digital ED 14‑150mm F4‑5.6 II objektívvel vásárolnánk meg. Ráadásul ha 2022. nov. 30-ig megrendeli valaki, az 5 év garanciával veheti át az OM-5-öt.

Azt biztosan lehet látni, hogy az OM-D EM10 széria egyre több automata funkciót kap és azokat célozza meg, akik a mobilos fotózás kényelmét nem szeretnék feladni, kevésbé érdekli őket a manuális beállításokkal történő fotózás (persze erre is van lehetőség), viszont vágynak a minőségibb fotókra. A Pen vázak szerepe is valami hasonló, de azoknál már megjelenik a divat is. A rengeteg kiegészítővel egy Pen gép az öltözékünk stílusos kelléke lehet. Még rendelhető a Pen E-PL10, ami a 3 tengelyes stabilizátorral és a 16Mp-es szenzorral bőven elmarad az OM-D EM10 Mk.IV-től. A Pen E-P7, pedig ha az elektronikus kereső hiánya nem probléma, akkor Az OM-D EM10 Mk.IV. és az OM-5 között van tudásban.

OM System OM-5, OM System 40-150mm f4 Pro. 50Mp-es nagyfelbontású kép kézből exponálva. 100mm, 1/200, f5, ISO640.

Az OM-5 és az OM-1 között látszólag most nagyobb a szakadék, de ez csak azért van mert az OM-1 egy veszettül jó váz lett. Ha az OM-1 tulajdonságai majd csak egy év múlva az OM-5 MK-II-ben jelennek meg, az nagyon izgalmas lesz. Jelen pillanatban ugyanis elképzelésem sincsen, hogy mivel lehetne még zseniálisabb az OM-1 utódja, amivel megtartja az OM System a távolságot az 5-ös és az 1-es széria között. Lesz itt még meglepetés bőven az biztos. Addig is ünnepeljük, hogy október 27-én lett 1 éves az OM System és megörvendeztetett minket ezzel a csodálatos kis OM-5-el! Az új váz már kipróbálható a teddprobara.hu oldalon regisztrálva a Tedd próbára program hivatalos partnereinél.

Roszberger Bandi