Egy halom új Viltrox cucc érkezett!

Végre itt vannak az új Viltrox objektívek. Sajnos még nem mindegyik és ami jött az is korlátozott darabszámban érhetők el. Vigyázat, mert a következő sorok nem lesznek teljesen elfogulatlanok! 🙂 Nem is tudok elfogulatlan lenni, mert a Viltrox az egyik szívem csücske. Aki olvasta a 85mm f1.8 STM-el kapcsolatos írásaimat, az tudja, hogy az a megtiszteltetés ért, hogy én lehetek ennek a márkának a hazai fotósa. Amolyan Viltrox Photographer féle. Anno ezt a feladatot úgy vállaltam el, hogy ha megírhatom azt is, ha valami nem tetszik, mert a problémákat nem lehet a szőnyeg alá söpörni, azokkal foglalkozni kell.

Azt szeretném, hogy ha valaki vásárol a Viltrox termékeiből, az pontosan tudja, hogy amiért pénzt fizet, attól mit várhat el. Az alacsonyabb árért cserébe milyen kompromisszumokat kell adott esetben kötnie. Ennek fényében írtam meg a 85mm f1.8 STM korai bukdácsolásait az AF-el kapcsolatban és írtam meg azt is, hogy X-T2, X-T20-nál régebbi Fujifilm vázakra nem sikerült az AF-et optimalizálni. Van és működik akár X-Pro1-el is, de nem olyan gyors és pontos, mint a frissebb gépek esetében. Hasonlóan az objektív tájékoztatás jegyében írtam rendszeresen a Viltrox EF-FX1 adapterről is, hogy mielőt bárki megveszi, próbálja ki, és nézze meg a Viltrox által kiadott kompatibilitási listát is.

A visszajelzésekből ítélve úgy tűnik, hogy a vásárlók megfogadják ezeket a tanácsokat és általában elégedettek a Viltrox termékeivel. Az új optikákkal kapcsolatban úgy érzem, hogy egy új fejezet nyílik a Viltrox életében. Egyrészt már egy elég szép fix objektív sort tettek le a Fujifilm felhasználók asztalára, APS-C vázakhoz igazított könnyű, APS-C lencsékkel. Másrészt érezhető az, hogy figyelnek a felhasználók igényeire és azokat megpróbálják betervezni a termékeikbe.

Sikerült ott lennem az új cuccok érkezésekor, még éppen dobozbontásra befutottam. Kíváncsi voltam, hogy ez a cég milyen gondossággal csomagolja és védi a termékeit. A kis dobozkák nem csak katonás sorban álltak a dobozban, de logisztikailag is úgy voltak elrendezve, hogy kihasználják a doboz adta maximális teret, ehhez társult még a vastag biztonsági bélés is. Érkeztek Viltrox 85mm f1.8 STM objektívek Fujifilm vázakra, ezek még az első generációs optikák. Fujira egyelőre nincs a frissített MkII verzió, sajnos erről nincs információm, hogy lesz-e és ha igen, mikor. Ami viszont van, az a 23mm f1.4 STM. Nagyon guszta, kis fehér dobozkában lapul, tömegre még dobozzal is nagyon csekély. Hamarosan lesz róla teszt, a demo példány már itt lapul a táskámban. Annyit elmondanék előzetesen, hogy a 85mm f1.8 STM-el ellentétben ez a 23-as régebbi vázakkal is jól szuperálhat. Egy Fujifilm X-T1-re raktuk fel és bizony az AF gyorsan és halkan tette a dolgát. Nem volt mellé fókuszálás, keresgélés. Így elsőre ez nagyon biztató.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

Sony-t használó fotósoknak jó hír lehet, hogy érkeztek 85mm f1.8 STM MkII objektívek, ők az első generációt már rendelni sem tudják. Azonnal le is csaptam egy ilyen objektívre és csináltam egy fotót a lányomról játszóterezés közben. A körülményeket azért tartom fontosnak megemlíteni, mert általában tiszta a gyerek, néha betesszük a zuhany alá, de aki szülő az pontosan tudja, hogy egy játszóterezés mivel jár. 🙂

Viltrox 85mm f1.8 STM MkII. Utómunka természetesen van a képen, de a szem nem kapott külön élesítést. A fotó f1.8-al készült.

Lesz átfogóbb teszt, de azt már most letudom írni, hogy amit a Viltrox ígér a frissített optikával kapcsolatban, az igaz. Gyorsabb az AF és kb. úgy tapad a szemre az AF mező, mint ha egy Sony objektív lenne. Hihetetlen gyors, csendes és az elődhöz képest nagyjából 200g-al könnyebb is.

Ami még érkezett és számomra nagy meglepetés volt, az egy led lámpa. A Viltrox csinált eddig is ledpaneleket, de ilyen Bowens bajonettes led fényforrása nem volt. Ninja 400 névre keresztelték. A név picit megtévesztő lehet, mert nem 400W-os. Ez egy 150W-os lámpa, amihez alap reflektort is kapunk, sőt a lámpát egy nagyon csinos, párnázott táskában vehetjük át. UTE drukkereknek külön öröm lehet a lila díszítőbetét ami a táskára került. Amint lesz lehetőségem, a lámpát is kifogom próbálni.

Első körben ennyit a megérkezett újdonságokról. Én még nagyon várnék egy 33mm f1.4 STM-et is Fujifilm-re, de amíg az megérkezik, addig is van mit tesztelni, próbálgatni. Jelenleg a Viltrox termékeit a StudioLine-nál és a 220volt-ban tudjátok megvásárolni, érdemes figyelni az oldalaikat, hogy az újdonságok mikor tűnnek fel.

Szöveg és fotók: Roszberger Bandi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük