Bezárt a bazár!

Szerintem nincs olyan fotós aki még ne hallott volna a tuti tippről, hogy ha olcsón kell cucc, akkor innen érdemes vásárolni. Ennek nagyon úgy tűnik, hogy vége, mert bezárt az eglobalcentral.eu.

Van olyan ismerősöm, aki szinte a teljes felszerelését tőlük vette és soha nem volt velük gondja. Viszont van olyan, aki nagyon megszívta. Aki nem próbálta még, az úgy tekinthetett rájuk, mint valami városi legendára, hogy itt bizony gyakran használt piaci áron lehet vásárolni. A hivatalos forrásból megvásárolható új termékek árára nem igazán volt hatással, viszont a használt cuccok árát jelentősen meghatározta. A vásárlók gyakran ehhez mérték a használt árakat, amit soha nem értettem.

Éppen mostanában gondolkodtam azon, hogy kicsi Olympus rendszert használok és megválnék a Ricoh GR III gépemtől. Ez a gép új áron 300.000Ft körül van hivatalos forrásból. Mivel kicsit több, mint egy éves, de nagyon kevés expós, leszámoltam az új árból az ÁFÁ-t és további 10%-ot, így lenne 215.000Ft körül. Hagytam rá egy kis összeget, amit egy alku esetén elengednék és mondtam olyan 230.000Ft körüli árat. Volt rá érdeklődő aki azt mondta, hogy ha még engedek valamennyit az árból akkor elgondolkodik rajta. Nyilván engedek. Viszont volt olyan is, aki mindjárt azzal indított, hogy neki 160.000Ft-nál nem ér többet, mert az eglobalcentral.eu oldalról 155.000Ft-ért megvehető újként.

Ez fogadja most az érdeklődőket a cég weblapján. Megszűntek, de a meglévő rendeléseket még kezelik.

Persze ennyiért nem adtam és nem is értettem, hogy mi közöm van nekem egy eglobalcentral.eu áraihoz. Azt a gépet nem próbálhatja ki a vevő, nincs személyes kontakt hozzájuk, ha gond van akkor csak bízni lehet abban, hogy majd korrekten kezelik a dolgok. A cuccok előéletéről sem tudni semmit, még arra sincsen garancia, hogy valóban új vagy csak nagyon megvigyázott demó termékek. Van, amihez rendes dobozt sem adnak csak egy egyszerű fehéret. Az sem ritka, hogy az objektívekre elfelejtenek gyártási számot írni, így még le sem ellenőrizhető vagy adott esetben egy gyártói visszahívásnál nem tudjuk megnézni, hogy a mi obinkra érvényes-e. Nem új találmány ez, a parfüm piacon sem ritka, hogy fehér dobozos tester parfümöket értékesítenek olcsóbban. Persze, hogy mind eredeti termék-e vagy valami pancs, az már más kérdés, de legalább olcsó.

Ha én eladok egy terméket használtan, akkor telefonszámot cserélek a vevővel, gyakran jelöljük egymást a Facebook-on, szeretek beszélgetni a vevővel mert én is kíváncsi vagyok arra, hogy milyen ember lesz, aki tovább használja a cuccomat. Volt már olyanra is példa, hogy valakinek nem adtam el egy olyan gépemet, ami a szívemhez nőtt és csak azért került eladó sorba mert sajnáltam volna, ha nincs használatban. Egyszerűen úgy éreztem, hogy nem érdemli meg mert nem értékeli igazán és gőze sincsen arról, hogy milyen fantasztikus eszközt birtokolhat. Szóval az általam eladott dolgokhoz teljes mértékben adom a személyemet és szerintem a legtöbb fotós így van ezzel, vagyis a vevő pontosan tudja, hogy ha gond van akkor kihez forduljon. Legtöbbünknek szerintem nem éri meg az inkorrektség, hogy csorba essen a becsületünkön. Személy szerint én kikérem magamnak, hogy egy eglobalcentral.eu áraival hasonlítgassanak össze. Már eleve az sem korrekt, ahogy működnek. Kínából beviszik a cuccokat EU-s területre és kihasználva a vámmentességet, az EU-s országból értékesítik tovább EU-s országokba. Garancia? Na azt felejtsd el. Saját garancia van, ami kb. olyan, mint a kutya vacsorája. Azért arra most kíváncsi lennék, hogy fogják érvényesíteni a vevők a garanciát, ha valami gond lenne, hiszen megszűnt az oldaluk.

Ráadásul 2021. január 1-től változtak a jótállási szabályok is itthon. Sávos lett, ami szerint 10.000-100.000Ft közötti érték esetén 1 év, 100.000-250.000Ft közötti érték esetén 2 év és 250.000Ft feletti érték esetén 3 év jótállás jár az egyes termékekre. Ennek fényében ha új terméket vásárolna a user, akkor még kevésbé éri meg az eglobalcentral.eu-hoz hasonlító oldalakról rendelni. Használt cuccnál meg gyakran az eladó személye jelenti a garanciát, hogy nem egy leharcolt vackot ad el.

Amúgy a Ricoh GR III-am még mindig eladó és 200.000Ft-ért elvihető. 🙂

Roszberger Bandi