A Samyang belehúzott

Valamikor pár éve még használtam a Fujifilm rendszeremen Samyang optikákat. A 85mm f1.4-et és a 10mm f2.8-at birtokoltam. Nagyon szerettem mindkettőt, mert csodaszép színeik vannak és nagyon szép éles rajzolattal bírt mindkét objektív. Az egyetlen bajom a manuális élességállítás volt. Nem az objektívek hibája volt, egyszerűen én vagyok vaksi. Kontaktlencsével sima ügy volt élesre állítani, de szemüvegben az élkiemelés ellenére is kissé bizonytalan voltam.

Most Sony rendszerem van és megláttam egy Samyang akciót. Rengeteg AF-es objektív került az akcióba. Ahogy néztem, hogy Sony rendszerre mennyi AF-es obit csinált a Samyang, kicsit pironkodva nyugtáztam magamban, hogy az utóbbi időben hanyagoltam a gyártót. Az akcióban 16 optikát számoltam és nem csak Sony rendszerre, de Canon-ra is van választék.

Külön szimpatikus számomra, hogy ez nem a raktáron porosodó objektívek kisöprő akciója, mert a nem is olyan régen bemutatott AF 35mm f1.8 FE objektív is ott csücsül az akciós obik között, most 144.900Ft helyett 126.900Ft-ért. Sokan kedvelik ezt a 35mm-ert, így ezért az árért igazi sláger lehet. Bevallom őszintén, hogy én nem tudtam megszeretni ezt a látószöget. Nagyon szeretem a nagylátók húzását. A 35mm-nek ilyen torzítása még nem igazán van. Ezért használok Tamron 20mm-et. Ugyanakkor nagyon szeretem az 50-es vagy annál hosszabb objektívek háttérmosását, ami a 35mm-nek szintén nincs túl sok. Talán f1.2 környékén már látványos lehet. Szóval nekem pont ez a 35mm ami kimarad, de az vitathatatlan, hogy a leginkább sokoldalúan használható fix objektív. Nem csak sokoldalú, de talán a legkönnyebb is használni, mert a látószög miatt egy szűkebb helységben nem kell a falhoz préselődni vagy egy közelebbi portrénál nem kell a másik arcába mászni. Utóbbi a mostani vírus helyzetben kifejezetten előny. 🙂

A Samyang 35mm f1.8 rövidített specifikációi:

GyártóSamyang
TípusAlap-objektív
Szerkezet8 csoport, 10 tag
Full FrameIgen
Rekeszlamellák száma9 db
Minimális fényerő22
BajonettSony E
Szűrőmenet mérete58 mm
Közelpont0,29 m
MéretØ65 x 63,5 mm
Súly210 g

Bővebb specifikációkat találhattok a gyártó oldalán ide kattintva.

A Samyang akció több forgalmazónál is elérhető. Én a Tripont oldalán és a Fotoplus oldalán leltem meg.