Ne csurgasd a nyálad!

Talán egy hónapja jelent meg egy cikkem Soha ne add fel címmel. A cikk Facebook posztja alatt sokféle vélemény és reakció érkezett. Ami a leginkább megfogott, hogy egy kommentelő szerint, ha olyan fajta elismerésre vágyok, ami lájkokban mérhető, akkor kutyás, cicás vagy szexi csajos képet kell felrakni és ennyi. Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy igaza van.

Fotó: Roszberger Bandi

Nagyon ritkán osztok meg a saját oldalamon kívül fotókat és a saját oldalam is amennyire lehet, le van korlátozva az ismerősi körre. Amikor elkezdtem fotózni, nyilván fontos volt, hogy kapjak valami visszacsatolást és erre a lájkok száma alkalmasnak tűnt. Gondoltam én, akkoriban. Már jó ideje nem érdekelnek a szívecskék meg a hüvelykujjak száma, de abban valóban igaza van az olvasónknak, hogy lényegében ha ilyen sikerre vágyik az ember, akkor tegyen fel vagy cuki vagy szexi fotót. Ezek a gondolatok indítottak arra, hogy írjak egy kicsit arról, hogy látom én ezt a dolgot, kiemelten a szexis képekkel kapcsolatosan.

Fotó: Roszberger Bandi

Egy cuki fotót talán kevésbé körülményes megcsinálni, mint egy szexit, ott inkább a jól elkapott pillanat számít, hogy a kutyus pont úgy nézzen, mint a macsek a Shrek-ben. Szexi képet csinálni viszont komolyabb szervezést igényel. Kell egy hely, ahol a hölgy zavartalanul ledobhatja a textilt és az sem árt, ha van lehetőség szép fényeket használni, legyenek azok természetes vagy műfények. Ez csak az egyik része. A másik, hogy a fotósnak nem árt ismerni az emberi testet. Mindegy, hogy bugyis fotó lesz vagy teljesen akt. A bőr van annyira elvetemült, hogy ráncosodik, csíkosodik és ezeket olyan helyeken produkálja, amiket gyakran csak utólag a fotón veszünk észre. Vagyis itt nem lehet eszetlenül kattintgatni. Pontosabban lehet, de az utómunka során eret fogsz vágni magadon. Egy ilyen sorozat nagyon fárasztó a modellnek is és a fotósnak is.

Fotó: Roszberger Bandi

A technikai része tanulható és elsajátítható. Hogy milyen optikát érdemes használni, azt majd kitapasztalod. A modell mozgatását, hogy a bőre a lehetőségekhez mérten feszes legyen vagy hogy kerüld el, hogy a fehérnemű csíkot hagyjon a bőrén, szintén tapasztalati úton megtanulod. Van azonban a dolgoknak egy olyan része, amit nem feltétlen tudsz megtanulni vagy kellő önfegyelemre lesz szükséged. Ezek a lelki oldalai az ilyen fotózásnak. Amikor ott tartunk, hogy a cukit vagy a szexit “díjazza” a közönség, akkor szerintem van min elgondolkodnunk. Ráadásul az amit sokan szexinek vélnek, sok esetben inkább közönséges.

Fotó: Roszberger Bandi

Egy modellt nem lehet eszközként kezelni. Bocsánatot kérek a férfi társaimtól, hogy most főleg őket ostorozom, de hölgyek esetében sokkal ritkább a nyálcsurgatás. Na nem a fotók nézegetésére gondolok, mert azt tudjuk, hogy a hölgyek is szeretik a szépet bámulni. Nem véletlenül mondogatták anno a különböző énekes tehetségkutató műsorokban, hogy főleg a hölgyek szavaznak mert adott esetben ha egy pasi egy énekesnőre szavaz, az már okozhat féltékenységet a párjában. Én inkább a fotózásokra gondolok, amikor a fotós egy hölgy. Gyakran találkozok olyan képekkel, amik esetében hölgy fotózott hölgyet és valóban ízléses és szexi sorozatok születtek. Nyilván nem törvényszerű, de azt vettem észre, hogy általában az ilyen sorozatok nagyobb arányban nyerik el a tetszésemet, mint a férfi fotósok hasonló képei. Miért lehet ez? Mert egy nő adott esetben más lélekkel fotóz egy másik nőt, mint egy férfi.

Fotó: Vas Alexandra

Jártam pár workshop-on, ahol fehérneműs vagy teljesen akt fotókat csináltunk és eddig nem volt olyan csoport, ahol ne lett volna pár nyálcsurgató hímtag. Rémesen kellemetlen volt számomra. Ne értsen félre senki, nem vagyok prűd és ha az utcán szembe jön velem egy fehérneműs óriásplakát nem fordítom el a fejemet. Azt gondolom, hogy érdemes előre meghatározni a fotók célját. Ezt a fotósnak és a modellnek egyaránt fontos megtennie. Lényeges, hogy a fotós és a modell egy hullámhosszon legyen és az elkészült fotók a közös szándékukat tükrözzék. Kaptam már én is olyan felkérést, hogy a hölgy egy kifejezetten szexi sorozatot akart, amit a párjának adhat ajándékba. Nyilván itt a szemem nem csak azt nézte, hogy lesz feszesebb a bőr. Kerestem azokat a szögeket is, ahol a hölgy idomai érvényesülnek és a legszebben mutatnak a képen. Óhatatlanul is megjelenik az erotika gondolati síkon, de éppen ettől lesznek a fotók szexik. Szexik egy férfi látásmódjával, de másképpen szexik, mint egy női fotós kameráján keresztül. Érdemes végig nézni Vas Alexandra fotóit. Mind szexi, de mégis tele vannak finomsággal, lágysággal. Érezhető, hogy az alany felemelése és nőiességének a megmutatása volt a cél, nem pedig a szexuális vonzerejének a kizsákmányolása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

Mi férfiak hajlamosak vagyunk a szexuális kivetüléseinket is belevinni a képekbe. Szerintem sokan itt rontják el. Ha a cél az erotika megjelenítése a képeken, akkor sem lehetsz tolakodó egy ilyen helyzetben, hiszen nem csajozni mentél, hanem fotózni. Véleményem szerint érdemes kerülni a közönséges pózokat is, mert bár a Facebook szűrőjét be lehet csapni és biztosan nagy lájk számot generálnak majd, de azért ez egy hullócsillag szerintem. Miért gondolom így? Mert az ilyen fotó egy pillanatnyi benyomás alapján kap lájkot. Ha kicsit nyersebben akarok fogalmazni, akkor a nézőben gerjedt pillanatnyi erekció váltja ki a lájkot és nem biztos, hogy annak a fotónak az egyedisége. Persze ez sem törvényszerű, de szerintem mindenki érti, hogy mire gondolok.

Fotó: Vas Alexandra

Volt olyan munkám, ahol a test bemutatása volt az elsődleges cél és nem az erotika. Ilyen esetben, ha azért megy a fotós, hogy egy pucér női testen legeltesse a szemeit, akkor jobb, ha neki sem kezd a sorozatnak, mert a gondolataiban, a lélek bugyraiban megjelenik az erotika, ami bekerül a fotókba is. Na de, hogy lehet ezt elkerülni? Több összetevője van ennek. Ha a modell kvázi a test művészi bemutatását szeretné, de a fotós olyan hátsó szándékkal érkezik, hogy a szexualitást kihasználva tegye népszerűbbé a fotóit, akkor szinte sehogy. Ha a fotósnak is az a célja, ami a modellnek, akkor még mindig ott van a kolléga személyisége, amit lehet fejleszteni, lehet trenírozni, de ha mondjuk olyan az életvitele, hogy a szeme rendszerint az erotikára áll rá, akkor ez megint kemény dió lesz. A modell részéről nagy bizalmat igényel egy ilyen sorozat, főleg ha a hölgy még amatőr és nem munkának tekinti. Éppen ezért úgy gondolom, hogy nem lehet megspórolni a fotózás előtti személyes találkozót, ahol egy kicsit meg lehet ismerni egymást. Mivel a hölgy felfedi a teljes nőiességét olyan ez, mint egy randi. Arról nem beszélve, hogy a fotós számára is rengeteg értékes információ juthat ilyenkor a birtokába, amik alapján felépítheti a fotóit. Megismerhetik egymás határait, gátlásait stb.

Fotó: Roszberger Bandi

Ha eljut a dolog addig, hogy a modell és a fotós közös nevezőn vannak és kezdődhet a fotózás, akkor sem élhet vissza egyik fél sem a másik bizalmával. Történt már olyan eset a pályám során, hogy egyszerű hangulatképeket beszéltünk meg a hölggyel csupa olyan ruhadarabban lefotózva őt, ami melegséget, otthonosságot áraszt. Vastag kötött zokni, kötött ruhadarabok stb. Aztán amikor ezen túl voltunk, akkor kitalálta, hogy akkor most bugyira vetkőzik és fotózzam úgy is. Az első percben azt sem tudtam hirtelen hogy merre forduljak, hogyan álljak neki, hiszen más szándékkal érkeztem, más célok voltak kitűzve. Persze megcsináltam a sorozatot, de nem voltam elégedett az eredménnyel mert a fotókon éreztem azt a zavart, amit akkor és ott a helyszínen. Persze ez visszafele is igaz. Ha nincs megbeszélve előre, hogy a fotós szeretne szexibb fotókat is, akkor nagyon kellemetlen lesz a modellnek, hogy esetleg vissza kell utasítania egy ilyen szándékot. Ha egyáltalán meri visszautasítani. Találkoztam olyan megbízóval, aki sokáig nem merte fotóztatni magát, ugyanis egy alkalommal nem mert egy ilyen kérést elutasítani és nagyon rossz élménye volt arról a fotózásról. A fotós elképesztően rámenős volt és még a képeket is megosztotta a hölgy tiltása ellenére.

Fotó: Vas Alexandra

Ha fehérneműs vagy akt képeket fotózok, akkor nekem vannak szabályaim, amiket mindig betartok. Ilyen szabály, hogy nem nézem a modellt miközben levetkőzik még ha csak fehérneműre akkor sem. Ha nincs erre külön helység, akkor rendszerint elfordulok. Szoktam kérni olyat is, hogy hozzon magával egy pongyolát vagy valami olyan ruhadarabot, amit magára tud venni két beállítás között. Különösen ha aktot fotózok, akkor előre megbeszéljük, hogy hova kell helyezkednie, merre forduljon, milyen pózt vegyen fel. Én már csak akkor látom a modellt, ha nagyjából a helyén van és csak finomítok a kompozíción. Ha lehetséges, akkor ilyen fotózásokra hölgy asszisztenst viszek magammal, akit előre bemutatok a modellnek. Nem egyszer szükséges odalépni a hölgyhöz és megigazítani a haját vagy a fehérneműjét. Ha van asszisztens, akkor ezt ő csinálja. Ha nincs, akkor nekem kell odalépni, de ezt is kommunikálom, hogy miért megyek oda, mit fogok megigazítani. Fontos az érezhető és korrekt távolságtartás. Nem mászhatok bele a másikba.

Fotó: Vas Alexandra

Volt egy időszaka az életemnek, amikor vagyonőrként dolgoztam. Az egyik őrhelyemen reptéri beléptetés volt. Ez azt jelentette, hogy a dolgozók áthaladnak egy fémérzékelő kapun és ez mellett még én is átvizsgáltam őket egy detektorral a kezemben. Mivel ez egy üzem volt és hatalmas létszámot kellett rövid idő alatt ki és beléptetni, így volt vagy 5 ilyen kapu. Pár nap után arra lettem figyelmes, hogy az én soromban sokkal többen állnak, mint a kollégáimnál és java részt hölgyek. Nem értettem a dolgot, amíg az egyik hölgy el nem mondta, hogy mindenkinek úgy kellene átvizsgálnia őket, ahogyan én teszem. Nem léptem senkihez közel, egyenesre kinyújtott karral tartottam a detektort és úgy végeztem az átvizsgálást. Véletlenül sem értem hozzá egyetlen testrészéhez sem senkinek. A kollégáim rendszerint másképpen végezték ezt a feladatot, ami nekem addig fel sem tűnt.

Fotó: Roszberger Bandi

Egy fotózás során ennyi mindenre figyelni nagyon körülményesnek tűnhet, de eddig minden alkalommal azt tapasztaltam, hogy ezek az apró szabályok akkora bizalmat gerjesztenek a modellben, hogy rövid idő után már hatalmas nevetgélések és viccelődések közepette válik elképesztően oldottá a szituáció. Ami viszont ennél is fontosabb, hogy nem járja át az erotika, ami így nem jelenik meg a képeken sem, ha annak nincs ott helye. Ráadásul az ügyfél is úgy távozik a fotózásról, hogy végig komfortosan érezte magát.

Nem vagyok sem Jedi, sem valami távol-keleti vallási tanító, de azt biztosan tudom, hogy ami átjárja a lelkedet, azt a másik megérzi és ott lesznek a képeiden is. Ha valaki megtisztel azzal, hogy a gátlásait levetkőzve felfedi a testét és téged választ arra a feladatra, hogy ezt megörökítse, tartozol neki annyival, hogy úgy vigyázol rá, mint ha a világ legtörékenyebb kincsét bízták volna rád.

Kiemelt fotó: Bodrogi Anita

Szöveg: Roszberger Bandi