Itt a Leica Q2 Monochrome

Pár hete mi is írtunk róla, hogy a Leica az M10 után be fog mutatni egy monochrome szenzorral felvértezett Q2 kompaktot is. Nos, örömmel jelentjük be, hogy megtörtént.

Az M10 Monochrome óta piszkálja a csőrömet ez a megoldás. Na de miért is érdekes ez? Nem csak a Bayer alapszínszűrő eltávolítása a lényeg, bár kétségtelen, hogy ez egy fontos része az egésznek. Egy hagyományos értelemben vett színes képalkotásra szánt szenzor a három alapszínből, a vörösből, zöldből és a kékből keveri ki a színeket. Ez sem teljesen pontos, ugyanis ehhez kell egy algoritmus, egy szoftveres feldolgozás is. Akik digitális technikát használnak, minden bizonnyal találkoztak már az interpoláció fogalmával. Röviden ennek az a lényege, hogy a színszűrővel ellátott szenzorra eső fényt külön érzékelik a vörös, a zöld és a kék pixelek. A feldolgozás során az információ ebből a három pixelből egyetlen pixelbe sűrűsödik. Mondhatjuk, hogy a szenzorunk kb. 1/3-ra kerülnek a valós információk. De akkor mi lesz a többi pixellel? Kvázi üresen marad. Ehhez kell a szoftveres rásegítés, mert ezeket az üres részeket a környező pixelek információ alapján pótolja ki a rendszer. Kicsit szemfényvesztés igaz?

A monochrome szenzor esetén viszont minden pixel érzékeny a látható spektrumra. Nincs szükség a színek “saccolással” történő kikeverésére, mert a színekre nem érzékeny. Lényegesen élesebb kép lesz az eredmény és nem utolsó szempont, hogy a zaj is sokkal jobban kordában tartható. Szóval annak, aki a monochrome képek világában él és a fotói javát színek nélkül álmodja meg, annak ez igazi csemege lehet a Leica monochrome full frame szenzora.

Sajnos a színek hiánya nem jelenti azt, hogy a gép ára olcsóbb lenne. Végül is az alkohol mentes sörök sem olcsóbbak az alkoholos társaiknál. 🙂 Az alap Q2 ára 4900 euro, a Monochrome változatért 5590 euro-t kell fizetni.

Nagyon várom, hogy kipróbálhassam. Ugyanitt 41 éves, keveset futott, rendszeresen karbantartott, vese eladó első tulajdonostól. 🙂