8×20 IS

Első ránézésre a címben szereplő 8×20 IS akár egy matematikai feladvány is lehetne, de nem az. Bár kétségtelen, hogy van némi köze a matekhoz, de ez az írás most mellőzné eme tudomány útvesztőit. Akkor mégis mi lehet ez a 8×20 IS?

A feladványt egy újabb feladvánnyal tetézném. Mi az? Feldobom lencsetagokat tartalmaz és stabilizátor van benne, leesik és nem fotó objektív? Valakinek tipp? Segítek egy kicsit. Canon PowerShot Zoom-ért mentem, aztán ezzel távoztam, ami majdnem ugyanaz csak mégsem, pedig ez is Canon. Még mindig nincs tipp? Segítek még egy kicsit. A 8 a nyolcszoros nagyításra utal, a 20 pedig a tárgylencsék átmérőjére, mert hogy ezekből mindjárt kettő is akad.

Canon 8×20 IS

Rendben, nem húzom tovább az idegeket. Még decemberben írtam arról, hogy szeretném kipróbálni a Canon PowerShot Zoom fényképezőgépet, amit nagyon nehéz behelyezni egy fényképezőgép kategóriába. A PowerShot Zoom ugyanis a szenzorát és méreteit, tudását tekintve inkább egy kompakt fényképezőgép. Felépítését és funkcióit vizsgálva pedig nekem egy távcső jut az eszembe róla.

Canon PowerShot Zoom

Bementem a Canon Magyarországhoz, hogy talán tudnak nekem kölcsön adni egy ilyen PowerShot Zoom-ot, de sajnos éppen nem volt demo példányuk. Gondoltam, ha már gép nincs, legalább gyűjtök róla egy kis információt és feldobtam témának a Zoom-ot. Különösen az érdekelt, hogy pattanhatott ki a Canon mérnökeinek az agyából egy ilyen kis eszköz. Meglepő választ kaptam, ami szerint az alapok adottak voltak a Canon távcsöveiből.

Canon 10×20 IS

Szánom-bánom, nagyon sajnálom, de én nem tudtam arról, hogy a Canon távcsöveket is gyárt. Két perc sem telt el, máris a kezembe került a Canon 8×20 IS távcső. Nem vagyok otthon a távcsövekben, így fogalmam sincsen, hogy egy átlag távcső milyen arányokkal bír. Életem legkomolyabb távcsöve nagyanyám színházi kukkere volt, amit a kezemben tartottam. Azt hiszem, hogy ezzel mindent el is mondtam magamról a távcsövek kapcsán.

Amikor kézbe vettem a Canon 8×20 IS-t, abban már a kialakítása miatt is biztos voltam, hogy ez nem egy színházi távcső, bár én lehet, hogy színházba is ezt vinném. Hogy miért, azt majd mindjárt kifejtem. Elképesztően jó a fogása és nagyon könnyű is. Mint az számomra kiderült jelenleg a Canon hazai weblapján 11 féle távcső modell található és ez a 8×20 IS a legkisebb mind közül.

Az igényeknek megfelelően több modell közül lehet választani. A 8×20-as 20mm-es tárgylencséjén kívül létezik 25mm-es, 30mm-es, 32mm-es, 36mm-es, 42mm-es és 50mm-es tárgylencsékkel szerelt verzió is. Nyilván minél nagyobb ez a lencse, annál több fény jut be a távcsőbe és annál tisztább, világosabb képet is kapunk. A nagyobb lencseméret viszont nagyobb tömeget is jelent. Azonban nem csak a lencsék méretében vannak eltérések, de például időjárásállóság tekintetében is. A 8×20 IS nem kapott külön időjárásálló szigetelést, viszont a 10x42L IS WP modell például vízálló szigeteléssel rendelkezik, míg a 15×50 IS AW teljes időjárásálló szigetelést kapott.

Canon 15×50 IS AW

Azt már említettem, hogy a távcső elnevezésében a 8, a nyolcszoros nagyításra, míg a 20, a 20mm-es lencsékre utal. Na de mit jelent az IS? Akik használnak Canon objektíveket a fényképezőgépeiken azok tudják, hogy amelyik objektíven ott az IS jelzés az objektíveltolásos képstabilizátorral rendelkezik. Nos, ennél a távcsőnél is ez a helyzet. Ez bizony egy stabilizátoros távcső.

Azt hiszem, hogy a mindössze 420g-os tömeg mellett ez a stabilizátor funkció lenne az, ami miatt színházba is ezt vinném. A stabilizátor ugyanis csodálatosan kisimítja a kéz remegését. Talán nem kell külön taglalnom, hogy mennyire fárasztó a szemnek ez a folyamatos remegés. A stabilizátornak hála nem csak hogy kevésbé fárad el a szemünk, de alaposabban szemügyre vehetjük a részleteket is. Akár egy természetfotósnak is kényelmesebb lehet először egy ilyen távcsővel felderíteni a terepet, hogy mire érdemes ráállítania a fényképezőgépét, mint a fényképezőgép objektívén keresztül keresni a megfelelő madárfészket.

Funkciók, kezelőszervek

Az kétségtelen, hogy a stabilizátor az egyik legjobb funkciója ennek a távcsőnek, de azért érdemes megemlíteni azt is, hogy +/-5.9-es dioptriakorrekcióval van ellátva, a stabilizátor egy CR123A akkuval működik, a fokuszálást pedig manuálisan lehet beállítani. A távcső részletes adatlapjáért érdemes ide kattintani. Mivel szemüveges vagyok, számomra külön örvendetes volt a szemkagylók kialakítása is, ugyanis gumiból készültek és könnyen vissza lehet hajtani őket, így szemüvegben is kényelmes volt a távcső használata.

Canon 10x42L IS WP

A 9. emeleten lakok Óbudán és az ablakom előtt szép panoráma terül el. Kifejezetten jó szórakozás volt ellátni vele a Gázgyár tornyáig vagy a Megyeri hídig. Ennek ellenére azért elgondolkodtam azon, hogy ha eszembe jutna távcsövet venni, akkor azt milyen alkalmakra venném. Kirándulós, túrázós család vagyunk, ezekre a kiruccanásokra biztosan jól jönne egy ilyen könnyű és kompakt távcső. A stabilizátornak hála, ha újra lesznek szabadtéri koncertek, én simán elvinném ezekre is, mert a kezem remegését kizárva leshetném meg egy egy sztár fizimiskáját. Nem vagyok természetfotós, így nem tudom, hogy ezen kollégák felszereléséhez tartozik-e a távcső, de végig gondolva teljesen jó szolgálatot tehet és a 420g nem olyan jelentős, hogy ne lenne helye a táskában. Akinek pedig a 8x-os nagyítás nem elegendő, számukra létezik akár 18x-os nagyítással is stabilizátoros Canon távcső. A teljes kínálatot itt nézhetitek meg.

Szöveg és kiemelt fotó: Roszberger Bandi