Olympus hírek

Úgy tűnik, hogy az Olympus rákapcsolt az idei évben. Az év első felében már akciózott a cég, akkor egyes Pen és OM-D vázakhoz 45mm f1.8 objektívet adtak ajándékba. Aztán jött az OM-D EM1 Mk.II amihez három Pro optikából lehetett választani. Azt gondoltam, hogy idén ez lesz az utolsó kampánya a vállalatnak, de nem. Újra 45mm f1.8 objektívet adnak ajándékba egyes vázakhoz. Egészen pontosan az E-M5 Mk.III-hoz, az E-M10 Mk.IV-hez, és az E-PL10-hez szerezhető meg ez az optika.

Nem is olyan régen beszereztem egy E-M10 Mk.III vázat. Új gép vásárlásakor mindig nagy fejtörést szokott okozni, hogy milyen objektívet vegyek hozzá. Mivel pár éve már volt Olympus rendszerem, most ezt a fejtörést megspóroltam magamnak. Amiben egészen biztos voltam, hogy egy Panasonic Lumix 20mm f1.7-t vásárolni fogok. A Pana obi nem a leggyorsabb, amivel valaha dolgom volt, de a rajzolata és a színei lenyűgöznek.

Olympus OM-D EM10 Mk.III, Olympus 45mm f1.8; Modell: Korán Dóra, fotó: Roszberger Bandi

A másik, amiben biztos voltam, hogy kell, az a 45mm f1.8. Ez az obi is volt nekem és nagyon szerettem. Lehetőségem lett volna nagyon jó áron 45mm f1.2-t vásárolni, sőt egy Panasonic Leica 42.5mm f1.2-t is begyűjthettem volna, de ragaszkodtam az f1.8-as verzióhoz. Az Olympus gépemhez nem terveztem komolyabb rendszert építeni. Elsősorban egy könnyű, kicsi vázra volt szükségem, amit cincálhatok magammal a családi sétákra, kirándulásokra. A kis vázhoz nem akartam nagyobb optikát. A 20mm f1.7 is egy kicsi, lapos pancake, ehhez a 45mm f1.8 súlya és mértei szinte semmivel nem terhelik a táskát. Ha egyáltalán kell vinnem táskát. 🙂

Olympus OM-D EM10 Mk.III, Olympus 45mm f1.8; Modell: Korán Dóra, fotó: Roszberger Bandi

Az egész cucc annyira kicsi, hogy egy-egy objektív simán elfér egy farzsebben is. OK, nem egy szűk farmerre gondolok, de egy normál szabású nadrág esetén valóban zsebben elfér akár a 20mm, akár a 45mm. Ehhez vettem még játszani egy vázsapka halszem obit is, ami szintén nem képvisel elviselhetetlen méreteket.

Ha valaki nem találja meg a számításait ebben az akcióban, annak ajánlom figyelmébe az Olympus szülinapi akcióját, ugyanis 101 éves a cég. Számos objektív kapható 10% kedvezménnyel, továbbá különböző kiegészítők érhetők el komoly, akár 50% kedvezménnyel. Ezek között Manfrotto táskák is vannak. Sőt, láttam a kínálatban olyan Manfrotto táskát is, ami 80% körüli kedvezménnyel elvihető. Az akciós termékek ide kattintva érhetők el.

A legjobbat a végére tartogattam. Sportfotósok és természetfotósok nagy örömére új Olympus objektív kerül az üzletek polcaira január végétől. Bejelentették az Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400mm f/4,5 TC1,25x IS PRO optikát. Ez az objektív ekv. 300-800mm-nek felel meg, optikai stabilizálást is kapott és természetesen időjárásálló szigeteléssel látták el. A TC1,25x sem elírás az optika nevében, ugyanis egy bekapcsolható telekonverter is beépítésre került, amivel ekv. 1000mm-re lehet kitolni a gyújtótávolságot. Az ára várhatóan 2.790.000Ft lesz.

Roszberger Bandi