Martin Parr – A humorisztikus kritikus

Időnként jelentkezek egy egy olyan fotós nevével, akik a munkáikkal sokat formáltak a fotózás történelmén. Most egy olyan fotóst hoztam, aki sokaknál kicsapta a biztosítékot. Vannak, akik semmire sem értékelik a munkásságát és vannak olyanok, akik zseninek tartják. Én az utóbbi tábort erősítem.

Martin Parr 1952-ben született, Brit dokumentarista fotós. Ő azok közé tartozik, akik egész életükben fotográfusok akartak lenni és nem csak úgy véletlenül csöppentek ebbe a világba. Talán az első igazi példaképe a nagyapja volt, George Parr.

Fotó: Martin Parr

Világhírű fotós lett, aki ma is él és aktívan dolgozik, kiállít, könyveket jelentet meg. Tagja a híres Magnum Photos-nak is. Mondjuk az oda vezető útja nem volt éppen zökkenőmentes. Hat alkalommal is jelentkezett, mire felvételt nyert. Ez is remek bizonyíték arra, hogy a munkái mennyire megosztók.

Ha megnézzük a fotóit, akkor valóban egyszerű, hétköznapi kattintásoknak tűnnek. Sokan mondanák azt, hogy hát ilyet bárki tud, aki egy fényképezőgéppel sétálgat az utcán vagy egy strandon. Ez való igaz, de Parr fotóira nem elég csak egy pillantást vetni. El kell merülni bennük, hiszen minden fotóban van egy üzenet, amit meg kell fejteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

Stílusát tekintve az mellett, hogy dokumentarista, igazi storytelling fotókkal ajándékozza meg a nézőt. Mi az a storytelling? Magyarul történetmesélés. Aki elmerül egy egy fotójában és szabadjára engedi a fantáziáját, fantasztikus történeteket kerekíthet köréjük. Ezt használja ki Parr és ezekbe kódolja a fotók üzenetét. Persze ahány sztori, annyiféle üzenet, de Parr ezzel pontosan tisztában van és úgy készíti el a képeit, hogy a saját gondolatai megmaradjanak.

Fotó: Martin Parr

Általában a fotóival tükröt tart a társadalom felé és jelentős kritikát hordoznak magukban. Ha csak megnézzük azokat a fotóit, amiket strandokon készített, ott is remekül felszínre jönnek az emberi vágyak, gyengeségek. Egy strandon töltött idő, koktélt szürcsölgetve, csodás környezetben egy fajta státusz szimbólum is lehet, amit szeretne mindenki átélni. Persze anyagilag nem teheti meg mindenki, ezért a kevésbé tehetősek a maguk módján próbálják megvalósítani a dolce vita-t. Parr többek között ezeket a néhol megmosolyogtató, néhol sajnálatra méltó mozzanatokat örökítette meg.

Fotó: Martin Parr

De beszélhetnénk a kissé erotikus tartalommal megtöltött képeiről is, amikor szintén az emberi esendőséget örökíti meg. Mindenkiben ott bugyog a szexuális vágy, de van aki ezt vállalja és van aki “sunyiba” bálul meg egy női mellett. Parr szemtelenül lefüleli ezeket a pillanatokat. A fotóit nézve gyakran az jut eszembe, hogy Martin Parr egy kicsit olyan, mint egy jó humorista. Talán vannak akik még emlékeznek Hofi Gézára. Mesterien értett ahhoz, hogyan kacagjuk ki önmagunkat. Mint ha Martin Parr is ezt akarná, hogy jót szórakozzunk magunkon.

Martin Parr képeiből tovább szemezgethettek a mester weblapján, ide kattintva.

Kiemelt fotó: Martin Parr

Szöveg: Roszberger Bandi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük