Fotósviadal rendezvénysorozat – múlt, jelen, jövő

2022-ben már 12 éves múltra tekint vissza a Fotósviadal, de lássuk mi is történt a kezdetektől mostanáig:

2010 tavaszán indult útjára a verseny, a Pannon Fényképészkör Egyesület szervezésében, hasonló jellegű külföldi és itthoni rendezvények alapján. A viadal lényege az volt, hogy egy olyan program szülessen, ami összekovácsolja a magyarországi fotós közösséget szaktudástól függetlenül, előtérbe helyezve a fotózás szeretetét és a kreativitás megélését. Fotósviadalt a Fényképészkör veszprémi hagyománnyá tette és olyannyira népszerűvé, hogy 2011-ben már egy nagyszabású rendezvényként került megrendezésre. Ezt követően 2014 őszén, a Nyitott Balaton rendezvénysorozat egyik programjaként szintén lehetőséget kaptunk és balatonfüredi sétányon is viadaloztunk, ami szintén nagy sikert aratott.

Amiről még nem biztos, hogy hallottál:

2020-ban sem akartuk cserben hagyni a Fotósviadal rajongókat, így a járvány okozta veszélyhelyzethez igazodva megtartottuk az első Online Fotósviadalt, melynek lefolyása nagymértékben hasonlított a megszokott menetrendhez, annyi különbséggel, hogy az információk átadása, valamint az eredményhirdetés is mind, az online térben zajlottak. Szintén 2020-ban útjára indítottuk a “Adventi Fotósviadal Sorozat” elnevezésű versenyünket. A tematika itt is hasonló, mint a többi Fotósviadal rendezvénynél, a megvalósítás viszont kicsit más. Ez esetben egy-egy fotó témára egy teljes hét állt a játékosok rendelkezésre és egy adott témára nem egy, hanem három fotóból álló sorozatot kellett beküldeni (minden héten). Fontos különbség még, hogy ebben a megmérettetésben szabadon lehetett utómunkát, stúdió technikát, fotó manipulációt, vagy bármilyen kreatív eszközt használni. A verseny négy héten át tartott (az adventi időszakban), ingyenes részvétellel, regisztrációhoz sem kötve.

Ezt követően, 2021. októberében első ízben rendeztük meg a Fotósviadal Hétvégét, ami egy másfél napos, fotós rendezvény volt, változatos programokkal, szakmai előadásokkal. A rendezvényt Veszprémbe, a Királynék Városába álmodtuk- és rendeztük meg. Természetesen a Fotósviadalhoz híven itt sem maradhatott el a kihívás: a résztvevőknek lehetőségük nyílt a hétvége során választható fotózások legjobb fotósává válni feltöltött képekkel. A következő ilyen hétvégét 2023-ra tervezzük.

Ami vár még ránk:

2022-ben a VI. Budapesti Fotósviadal is megrendezésére kerül, ahol a résztvevőknek 8+1 témára kell beosztani a rendelkezésre álló 8 órát.

Ebben az évben azonban egy álmunk is valóra válhat: májusban útjára indul a Fotósviadal Jelvényszerző túra. 2023-ban Veszprém Európa Kulturális Fővárosa, ami rengeteg program lehetőséget kínál majd az érdeklődő közönségnek. Így adódott, hogy az EKF pályázat keretein belül lehetőségünk nyílt megszervezni az első ilyen jellegű programot.

A jelvényszerző túra a Balaton felvidéki régióban, 15 kevésbé ismert fotópontot jelent. A cél, hogy a túra résztvevői mind a 15 pontot bejárva -elsősorban a főszezonon kívüli időszakban- megismerjék a régiót, a megszokottól eltérő, játékos formában.

A túra főbb hívó szavai:

  • Kreatív, mert a kijelölt helyszíneken olyan fotó témákat kapnak a résztvevők, mely próbára teszi a fantáziájukat.
  • Művészi, mert az adott helyszínen, a kapott téma szerint elkészült fotóikkal művészi land art, street és épület fotók elkészítésére inspiráljuk őket.
  • A program egyúttal ismeretterjesztési célt is szolgál, hiszen az adott helyszínen a QR kód szkennelésével nemcsak a témát kapja meg a fotós, de röviden bemutatásra kerül maga a fotópont is.
  • Végül pedig környezettudatos, mert minden szkennelés alkalmával a téma szövege alatt egy-egy megfontolandó gondolat is megjelenik a környezetvédelemmel kapcsolatban.

FONTOS, hogy a túrán csak a regisztrált résztvevők tudják feltölteni majd fotóikat.

Hogy is néz ki mindez a gyakorlatban?

  1. Regisztráció a túrára a fotosviadal.hu weboldalon.
  2. A helyszínre érkezve QR kód szkennelés.
  3. Szkennelés után a témával kapcsolatos információk elérhetővé válnak, majd következik
  4. A téma megfotózása a rendelkezésre álló idő alatt.
  5. Végül, az adott fotóponton elkészült kép feltöltése az online felületre.

Az összes pontot bejáró résztvevők a túra teljesítéséért emlék-jelvényt kapnak. A benevezett képeket szakmai zsűri értékeli és a legjobban sikerült fotókból kiállítást is szervezünk, a beérkezett fotókat pedig az EKF is népszerűsíteni fogja. Továbbá tartogatunk még egy meglepetést is erre az évre, de erről kicsit később írunk még!Itt tartunk most 2022. márciusában, hátunk mögött összesen 15 fotósviadallal, 1077 versenyzővel, 119 témával és közel 8000 db leadott fotóval.

Még nem vetted meg a jegyed a májusi viadalra?
A linkre kattintva még megteheted!