Digitális térből a kiállítói térbe

Rendszeres olvasóink már minden bizonnyal tudják, hogy a fényképezőgépek, objektívek és egyéb fotós felszerelések mellett olyan híradásokkal is foglalkozunk, amik ezekkel az eszközökkel folytatott munkával kapcsolatosak. Egészen pontosan a produktummal, azaz a fotóval. 

Fotó: Bajusz Huba

A Facebook hihetetlen teret enged a vizuális kommunikációnak. Rengeteg fotózással kapcsolatos csoportot találunk. Amikor egy csoport megálmodói lenyomják az Enter gombot, hogy egy új digitális közösségi tér keljen életre, általában nem lehet előre megjósolni, hogy az rövid időn belül elsorvad vagy egy igazi gyöngyszem válik belőle. 

Fotó: Molnár Dóri

Most egy olyan Facebook csoport kiállítását szeretnénk ajánlani nektek, ami egyértelműen a gyöngyszem kategóriába tartozik. A kiállításuk egyik különlegessége, hogy a megtekinthető fotók a digitális térben kezdték a pályafutásukat, majd a csoport vezetőinek hála, a képek nyomatok formájában testet öltve egy gyönyörű kiállítói térbe kerültek a publikum elé. A legjobb, ha maga Inako Cuzak, az FFF Facebook csoport alapítója mesél erről a projektről:

Fotó: Borsós Viktor

“A csoport úgy bontakozik és növekszik, mint egy gyönyörű fa.

A tagok, a lombkorona, és a fotók a virágaik. Meseszép látvány, és magasztos érzés, hogy segítő társaim, Wilhelem László, Peter Piper, Ricsli János és jómagam lehetünk ennek a fantasztikus teremtésnek a magjai, amiből sarjad. Az életünk része lett, és úgy érzzük, az a minimum, hogy a fotógráfusok alkotásait mindenki számara méltó körülmények között megmutassuk.

Fotó: Göndör László

Hihetetlen jó közösség alakult a csoportban, tele vidámsággal, érett szakmai vitákkal, valamint egymás fejlesztésével, tanításával fűszerezve. Barátságok, közös munkák, projektek is születtek, és biztosan fognak is még. 

Fotó: Keller Dávid

Egyedülálló ez a projekt Magyarországon, legalábbis nincs tudomásom, hogy Facebook csoportnak szerveztek volna kiállítást, de szeretném megmutatni a világnak, hogy lehet értékeket teremteni puszta jóságból, és hogy létezik az önzetlenség és tiszta szeretet, és a művészet érdek mentes megnyilvánulása.

Fotó: Kurucz Dominika

S hogy ez az üzenet, minél több embert megérinthessen, szeretnénk turnék keretében terjeszteni. Leendő tervezett kiállítási helyszínek, Sárospatak, Tokaj, és Kecskemét. Ebből egyet, mindenképp még idén szeretnénk leszervezni. 

Fotó: Lengyel Zsolt

A fekete fehér fotók, egyre népszerűbbé kezdenek válni az online tér megjelenése óta, és ez nagy öröm a számunkra is, mert mi egyébként is szerelmesei vagyunk. Szerintünk, legalábbis szerintem, néha egy arckifejezés, vagy egy mozdulat sokkal karakteresebb és hatásosabb esztétikai élményt tud nyújtani színek nélkül. Van egyfajta varázslat benne, amit felfedezni vágyik az ember. Természetesen mindnyájan alkotunk színes fotókat is, de a fekete fehér a mi kis ékszerdobozunk. 

Fotó: Wilhelem László

Az első kiállításunk Budaörsön a PostArt Kulturális Színtérben tekinthető meg október 07-ig. 

Aki esetleg személyesen szeretné felvenni a kapcsolatot velünk, azok itt érdeklődhetnek a csoport üzenet gombjára kattintva.” 

Fotó: Inako Cuzak

A kiállítás helyszíne: PostArt Kulturális Színtér. Budaörs, Clementis László utca és Ébner György köz sarok.

A kiállítás megtekinthető: 2022. október 7-ig.

Az FFF Facebook csoport elérhető az alábbi linken: https://www.facebook.com/groups/901959826820985/

A kiemelt fotó szerzője: Árvai Richárd