Bemutatkozik a Fotósviadal zsűri (4. rész) – Polónyi István

Egyre közeledik a nagy nap! 🙂 Egyre inkább forr a levegő, mert sok a tennivaló még addig, hogy minden a lehető legjobban alakuljon! Idén is nagyon szuper csapat állt a Budapesti Fotósviadal mögé, és hogy kicsit bepillanthassatok a kulisszák mögé szeretnénk bemutatni nektek a VI. Budapesti Fotósviadal zsűritagjai közül:
Polónyi István – fotóst

Polónyi István fotós

Kérlek, mutatkozz be röviden azoknak, akik még nem ismernek!

Elsősorban alkalmazott fotósnak tartom magam, portré, cégesportré, illusztráció, tárgyfotózás, enteriőr, és ételfotózás egyaránt szerepel a palettán. Az Olympus | OM System magyarországi nagyköveteként pedig az idén márciusban indult OM System Podcast házigazdája lettem. Nagyon szeretek fotózni, valamint beszélni a fotózásról, kamerákról, illetve az ehhez kapcsolódó dolgokról, így nagyon örültem ennek a lehetőségnek, amikor felajánlották.

Régebben sok riport és akciófotót is készítettem különböző újságoknak, portáloknak, de ma már “lenyugodtam” :). Az utóbbi évben, ha magamnak készítek képeket újra a Street fotózással kokettálok – már nagyon hiányzott, valamint van pár autonóm-riport projekt, amiket a közeljövőben remélem el tudok kezdeni – párom rengeteget segít ebben, aki fantasztikus vizuális érzékkel és tehetséggel rendelkezik. Az énidőben ezenkívül próbálok szeretteimmel lenni többet hasznosan, utazni, motorozni.

Mióta tevékenykedsz ezen a pályán, ki vagy mi indított el ezen az úton?

Idestova negyed évszázada próbálok profiként érvényesülni, mely egyre nehezebb, hiszen ma már szinte mindenki fotózik, 10 millió fotós országa vagyunk 🙂

Azt hiszem, gimnáziumban jött a komoly elhatározás, sokat segített akkoriban pár hivatásos riporter és fényképész barátom szinte minden téren, ők tereltek az emberek felé. Ezen kívül faltam és kerestem – hiszen akkoriban még nem volt internet – a fotográfiával kapcsolatos mindenféle régi és új kiadványt, a külföldieket is. Ezen kívül fontosnak tartottam, és tartom ma is, hogy egyéb más vizuális téren is tanuljon/tapasztaljon az ember, valamint sokat olvastam, főleg regényeket, próbáltam a zenei ízlésemet is szélesíteni.

Fotó: Polónyi István

Miből merítesz ihletet, mi az, ami igazán inspirál a munkáid során?

Mindig van mit tanulni, fejlődni. A nagy klasszikusokon kívül figyelemmel kísérem az új generációt is, rengeteg tehetség van, illetve szerintem jó dolog a fiatalok újfajta szemléletével nézni a világot, és bizony tanulni tőlük is. Egyébként, ha csak egyetlen nevet kellene mondani, akkor az Salgado lenne. Inspiráció rengeteg van: maga az élet az.

Fotó: Polónyi István

Egy kis segítség a résztvevőknek 🙂 – Milyen szempontok szerint értékelsz egy fotót, amit látsz éppen?

Engem továbbra is az emóció érdekel. Lehet, közhelyes, de tényleg így van 🙂 Nem számít a technika, a drága cucc, vagy a tökéletesen kidolgozott képek, fontosabb számomra, hogy a kép vagy sorozat szóljon valamiről, valamit érezzek ott belül.

Alkotóként milyen értékeket képviselsz, mi az, ami szerinted igazán fontos a fotózás kapcsán, illetve általában az életben is?

Szeretem a klasszikus dolgokat, értékeket, azonban a világ változik, így nyitott vagyok az új dolgokra is. Nagyon nehéz most kiválogatni a jót, a ránk ömlő vizuális “fo*tengernek” 99%-a használhatatlan szemét, és nem csak használhatatlan, hanem felesleges is – ezt sajnos egyre kevesebben látják, egyre nagyobb teret kap az értéktelenség. Nem irigylem a következő generációkat. Nagyon fontosnak tartom a szakmai alázatot és tiszteletet – nemcsak a fotográfiában. Ami nagyon fontos, hogy hasznos legyen az „énidő, hogy éljük meg és át a dolgokat, és ne csak virtuálisan.

Mit tanácsolsz a résztvevőknek, szerinted mi a siker titka ezen a pályán vagy akár a viadalon?

Hűűűű 🙂 , tanácsolni semmit, mert tuti képlet vagy módszer nincs 🙂 Nem kell mindent-mindig lefotózni gondolkodás nélkül, nincs szükség 100 felesleges képre, elég kettő, ami nagyon jó. Idő, türelem, tanulás, alázat, és el kell a kritika, illetve a kritikának a befogadása.

Ha kíváncsi vagy Polónyi István munkáira kövesd az Instagramját!
https://instagram.com/istvan_polonyi_foto_sapiens?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Fontos! Ha szeretnél részt venni a VI. Budapesti Fotósviadalon, és élni a kedvezményes jegyvásárlással, akkor ne habozz! Jegyet venni és regisztrálni ezen a linken van lehetőség, április 30-ig MÉG KEDVEZMÉNYESEN! Kortól, szaktudástól függetlenül várjuk a fotózás szerelmeseit erre az igazán izgalmas fotós kihívásra!