Bemutatkozik a Fotósviadal zsűri (3. rész) – Horváth Dániel

Még nem hallottál róla? 2022. május 14-én újra találkozhatnak a fotózás szerelmesei, hogy a VI. Budapesti Fotósviadalon ismét összemérhessék kreativitásukat. De mégis mi lesz a kreativitás mércéje, illetve kik fogják értékelni a viadalon készült képeket? Ebben a rövid kis interjúban szeretnénk bemutatni a VI. Budapesti Fotósviadal zsűritagjai közül:

Horváth Dániel fotós, vlogger

Kezdjük akkor a történet legelején: mióta foglalkozol a fotózással, és ki vagy mi indított el ezen az úton?

Ezt több oldalról megközelíthetjük. Egyrészt kamaszkorom óta, mert mindig volt velem egy kompakt gép, amikor utaztunk és kattintgattam. De kinél nem? De akkor zéró tudatosság volt bennem és semmi művészi értéke nem volt a képeimnek és nem is törekedtem rá, csak a rengeteg koncerttel való utazásról (mivel zenész voltam) akartam emléket gyűjteni. 

Aztán felkerültem Pestre, ahol egy ideig tanárkodtam, majd a gasztronómia felé fordultam, itt kezdtem el először telefonnal (pontosabban egy iPod Touch-al) fotózni az ételeket. De a pontos válasz, hogy mikor volt a kezemben fényképezőgép és mikor kezdtem el fotózni, az 2016-ban volt, amikor az Olympus Pen-F megjelent. Az volt az első fényképezőm és azóta is az a fő kamerám.

Összefoglalnád pár mondatban mit is csinálsz most? Mi az, amire a legtöbb időt és energiát fordítod?

A Covid nagyon megváltoztatott mindent. Teljesen újra kellett strukturáljam az addigi életem, ami főként külföldi utazásokból, munkákból állt hotelek, éttermek számára. Régi vágyam volt, hogy a youtube csatornámra fókuszáljak, amit végre elkezdtem és szépen növekedésnek indult. És ekkor döbbentem rá, hogy muszáj minél több passive income-ot és online revenue stream-et beállítani. Ezeknek nehéz a magyar megfelelőjét meghatározni. Lényegében arról van szó, hogy a mai világban már nem vagyunk semmihez kötve, kizárólag az internethez és a gép előtt ülve, otthonról is lehet komoly munkákat szerezni fotósként, videósként, de egyéb más szakmai kreatív téren is úgy, hogy az ügyfél a világ másik végén él. És mivel digitális képet alkotunk így nem kell kontaktust se teremtsünk. Vagy mi találunk ki kreatív koncepciót, vagy az ügyfél elpostáz egy terméket, amiről elkészítjük a contentet és mindenki boldog. Visszatérve a passzív bevételre, ami végső soron sose passzív, de igyekszem kialakítani olyan dolgokat, ami termeli a pénzt. Bár tudom ezt nehéz művész szemmel befogadni, de muszáj erre gondoljunk. És én már zenészként is ezen voltam. Hisz lehetünk a legügyesebbek abban, amit csinálunk, ha nincs meg a közönség, a felvásárló erő, akkor csak magunknak csináljuk a művészetet, ami szép és jó, de abból nem fizetjük ki a számlákat és nem eszünk rendesen. Persze ahhoz sokat kell tenni, hogy abból éljünk meg, amit szeretünk. Nagyon sokat! Amire én törekszem, hogy sok lábon álljak és legyen annyi passzív bevétel, ami mellett nyugodtan be tudok vállalni bármi kreatív dolgot és nem kell függjek mástól. 

Ezen kívül egyre jobban foglalkoztat az edukáció, hogy visszaadjak a közösségnek. Ezért is csinálom a youtube csatornám és elkezdtem egy ingyenes LIVE MENTOR SESSION-t az Instagrammon, ahol minden kedden 1 órás beszélgetést tehet velem az, aki jelentkezik. Bekérek tőle 10 kérdést és élőben átbeszéljük. Lehet ez üzleti, szakmai, technikai dolog. Bármi. A lényeg, hogy segítsek a fejlődésben, és mivel LIVE, bárki be tud kapcsolódni és nézni az élő adást és ők is tudnak kérdezni. Át akarom adni a tudást és közelebb hozni ezt a szakmát, nem pedig szakbarbárként arról beszélni, hogy #csakafullframe.

Fotó: Horváth Dániel

Mi az, ami a legnagyobb hatással van rád, ami a leginkább inspirál a munkáid során?

Hogy kreatívan alkothatok. Imádom. Nagyon sok olyan megbízásom van, hogy rám vannak hagyva a dolgok. Ami nagy felelősség, és mindig kérdés, hogy az ügyfélnek tetszik-e, de közbe meg nagy dopamin, hogy csináljunk valami olyat, amit eddig nem, más szemszögből közelítsünk meg dolgokat és a végeredményre pedig azt mondhassam, hogy “húú, de jó dolgot hoztunk össze”. Vagy, ha valami nem úgy sikerül, akkor levonjam a következtetést és később figyeljek rá, hogy miben lehetne még jobb.  

Fotó: Horváth Dániel

Hogyan szoktál alkotni, alkotóként milyen értékeket képviselsz?

Kreatív alkotásra jelenleg kevés időm van. Alkalmazott vagyok, ha nem is a szó szoros értelmében. De ügyfeleknek dolgozom, akik várnak tőlem valamit. Tehát nem nagyon van most időm szerelem projectre. Az egyik ilyen amúgy a POV street sorozatom, amit imádok, de erre most elég kevés időm jut. De szeretek kimenni a városba és csak sétálgatni és fotózni, bár az az igazság, hogy Budapestet, legalább is a fotogénebb részeit, már jó párszor körül jártam, így egyre nehezebb új inspirációkat találni, de azért mindig lehet. Ennek jó módja, ha előre valami kreatív koncepció mellett indulunk el. Akkor biztosak lehetünk benne, hogy újabb és újabb arcát ismerjük meg a városnak és maguknak is, hogy hogyan oldjuk meg az előttünk álló feladatot. 

Milyen szempontok szerint értékelsz egy fotót, amit látsz éppen? (Csak egy kis segítség a résztvevőknek ☺)

Szeretem az időtlenséget (timeless). Nem kell profinak lenni ahhoz, hogy profi képeket tudjon valaki készíteni. Nekem sok olyan kezdeti fotóm van, amire mai napig büszke vagyok és kiteszek, hogy ezt ma sem csinálnám másképp. Szeretem azokat a fotókat, amiknek mondanivalójuk van és tényleg bármikor, ha előveszem, akkor tudjon elgondolkodtatni, meghökkenteni, vagy csak gyönyörködni. A lényeg, hogy kiváltson belőlem érzelmeket. 

Mit tanácsolsz a résztvevőknek, szerinted mi a siker titka ezen a pályán, vagy akár a viadalon?

Egyedinek lenni. Mindig azon agyalni, hogy más szemmel nézzünk, mit az átlag. Mi az a szög, perspektíva, látásmód, bármi, amire más nem gondol. 

Ha eddig nem tetted volna; kezd el követni Dani munkásságát Instagram oldalán és/vagy Youtube csatornáján!Fontos! Ha szeretnél részt venni a VI. Budapesti Fotósviadalon, és élni a kedvezményes jegyvásárlással, akkor ne habozz! Jegyet venni és regisztrálni ezen a linken van lehetőség, április 30-ig még kedvezményesen! Kortól, szaktudástól függetlenül várjuk a fotózás szerelmeseit erre az igazán izgalmas programra!