Az idő bűvöletében

Bakos Csaba vagyok, hobbi fotós és órabolond. A fotózással viszonylag későn, 2008-ban kezdtem el először foglalkozni. Ekkor még csak egy eszköz volt arra, hogy megörökítsem a kirándulásainkat, családi pillanatainkat. Bármibe is kezdek, szeretem részletesen körüljárni a témát, megismerni az alapokat, felkészülni. Teljesen autodidakta módon sajátítottam el a számomra szükséges tudást, kezdésnek Scott Kelby könyveiből, Youtube videókból, illetve tapasztaltabb kollégák tanácsai segítségével különböző fórumokról. Az elején a szokásos utat jártam be, szinte minden témába belekóstoltam, hogy megtaláljam a saját hangom.

Fotó: Bakos Csaba
Fotó: Bakos Csaba

Több tükörreflexes és tükör nélküli rendszert is kipróbáltam, míg végül az Olympus mikro 4/3-os rendszer mellett tettem le a voksomat. Úgy érzem, ebben a rendszerben találtam meg azokat a technikai feltételeket, amelyek a legjobban segítenek céljaim elérésében. A gépvázak és objektívek kis mérete lehetővé teszi, hogy szinte bárhol nálam legyen a fényképező, az érintőkijelző, a telefonról vezérelhetőség, az Olympus Live Composite módja mind olyan extra, ami bár nem elengedhetetlen, de megkönnyíti a megálmodott kép elkészítését. A jelenlegi gépem egy Olympus OMD E-M1 (Mark I), a leggyakrabban használt objektívem pedig az Olympus m. Zuiko 30mm f3.5 makróobjektív.

Fotó: Bakos Csaba
Fotó: Bakos Csaba

Az utóbbi években főként órafotókat készítek, ám ezt igyekszem nem hagyományos tárgyfotóként, hanem az órát jellemző (vagy olykor épp szokatlan) környezettel együtt bemutatni. Egész kiskorom óta hordok órát, a mindennapi öltözékem része, nélküle hiányérzetem van. Megfigyeltem, hogy a legtöbb ember, ha hord is, csak megszokásból visel órát, nem tulajdonít nagy figyelmet neki. Ha megkérdezném, emlékezetből írja le az akár több éve nála lévő időmérőt, sokaknak valószínű nehezen menne például a mutatók alakja, vagy a számlap mintájának felidézése. Pedig ha jobban megfigyeljük, nagyon sok apró részletet, szépséget lehet találni rajtuk, és nem csak a drága példányokon! Képeimmel ezekre a részletekre szeretném felhívni a néző figyelmét.  

Fotó: Bakos Csaba

Mivel az utómunkához csak Lightroom-ot használok, valamint a képek többségét természetes fény segítségével készítem, fontos a megfelelő tervezés. Már előre kiválasztom a helyszínt, megtervezem, milyen színeket, mintákat szeretnék használni a képhez, ami kiegészíti vagy kihangsúlyozza az óra karakterét.  Az ihletet legtöbbször Instagramon és Flickr-ön publikáló hasonló stílusú fotósok munkáiból merítem, én is ezeken a portálokon vagyok a legaktívabb. Ezek a felületek működni látszanak számomra, mert néhány képem már bekerül a Flickr Explored válogatásába, illetve az Instagramon figyelt fel rám idén áprilisban az Olympus Passion nevű nemzetközi digitális magazin, akik felkértek egy bemutatkozó cikk megírására is magazinjuk számára.

Fotó: Bakos Csaba

Az órás fotók tanulmányozása közben találtam rá egy ehhez kapcsolódó másik témára, amivel tovább bővíthettem fotós „alanyaim” körét. Ez a főleg külföldön népszerű érdeklődési kör az EDC (everyday Carry) kategória. Azoknak a tárgyaknak, eszközöknek az egységként bemutatását jelenti, amelyek elkísérnek bennünket napunk során, hol rutinszerűen zsebre/ táskába téve, hol nagyon is tudatosan, gondosan összeválogatva őket, hogy a nap folyamán segítségünkre legyenek. Nem kell itt feltétlenül nagy dolgokra gondolni, szinte mindenki életébe jelen vannak, amikor reggel zsebre vágjuk például a kulcsainkat, pénztárcánkat, telefonunkat vagy felcsatoljuk óránkat. Van, aki mint én is, szereti, ha ezek között a tárgyak között megfigyelhető egyfajta összhang vagy összeszedettség. Ha ezeket a tárgyakat gondosan elhelyezzük a képen, ez egyfajta harmóniaérzést válthat ki a nézőben, máskor pedig épp azzal érhetjük el a kívánt hatást, hogy egy tárgy szándékosan megtöri ezt az egyensúlyt, kilóg a többi közül. Ebben a témakörben sokat tanultam az utóbbi időben egy kanadai fotós, Peter McKinnon képeiből és YouTube videóiból, ahol sok hasznos tanáccsal látja el az érdeklődőt ebben a flatlay photographynak is nevezett stílusban.

Fotó: Bakos Csaba

Ha szeretnétek jobban megismerkedni a képeimmel és stílusommal, keressétek fel Instagram oldalam vagy Flickr galériámat.
https://www.instagram.com/csbakos/
https://www.flickr.com/photos/ch4nce/

Szöveg és fotók: Bakos Csaba

Még egy kis ízelítő Bakos Csaba fotóiból:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük