1 colos szenzor telefonban???

Szinte hallom, ahogyan a mobilfotózást nem szívlelők most felszisszennek. Emlékeztek még arra a cikkemre, amiben felteszem a nagy kérdést, hogy kezdjem-e eladni a fotós cuccomat? Ha nem olvastad, akkor kattints ide. A cikkben sorra veszem azokat a dolgokat, amikkel általában magyarázni szokták, hogy mobiltelefonnal fotózni miért nem helyénvaló. Teszem ezt úgy, hogy én sem vagyok ennek a műfajnak a híve és a telefonom mellett mindig nálam van egy m4/3-os Olympus váz vagy ha zsebméretre van szükségem, akkor egy aprócska Ricoh GRIII fényképezőgép APS-C szenzorral.

Anno emlékszem, hogy az egyik legnagyobb érv a mobiltelefonos fotózás ellen a szenzor mérete volt. Természetesen az aprócska szenzor kevesebb fény mellett könnyen elvérzik. De mi lenne akkor, ha megoldanák a tervezők azt, hogy egy lényegesen nagyobb szenzor kerüljön a mobiltelefonok objektívjei mögé?

Panasonic DMC-CM1

Erre talán már nem is kell olyan sokat várni. a napidroid.hu oldalon szúrtam ki egy cikket, ami egy érdekes szivárogtatásról számol be. Ez alapján lehetséges, hogy pár hónapon belül megjelenik egy új készülék 1 colos Sony szenzorral.

Nem lenne teljesen újszerű egy ekkora szenzorral szerelt mobiltelefon. Talán csak nagyon kevesen tudják, de volt már ilyen próbálkozás a Panasonic részéről. A Panasonic DMC-CM1 amolyan hibrid megoldás volt egy ekv. 28mm f2.8-as Leica objektívvel. Annyira kevés országban adták ki ezt a telefont és olyan limitált mennyiségben, hogy hivatalosan hozzánk talán el sem jutott.

Egy remek ábra az egyes szenzorméretekről. Forrás: https://capturetheatlas.com/camera-sensor-size/

A fenti ábrán elég jól látszik, hogy az 1 colos szenzor is mennyivel nagyobb például az iPhone 11-ben használt 1/2.55 colos szenzornál. Természetesen egy APS-C vagy m4/3 mérettől még jócskán elmarad. Viszont látható, hogy a gyártók nem adják fel és mindent bevetnek annak érdekében, hogy csökkentsék a fényképezőgépek előnyét a mobiltelefonokhoz képest.

Szerintetek lesz egyszer full frame szenzoros mobiltelefon is?

Kiemelt kép forrása: Forrás: https://capturetheatlas.com/camera-sensor-size/

Roszberger Bandi