The Frame – Digitális Fotóművészeti Kiállítás Tihanyban

Szerintem ilyen eddig még nem volt! Bánhalmi Norbert az Olympus világmárka hazai marketingese és egyben a Rege Galéria Tihany Kurátora ezt nagyon kitalálta! A digitális fotókiállítás ötlete természetesen nem újdonság, hiszen az utóbbi időben számos kiállítást csak digitálisan, online volt mód megtekinteni. A The Frame kiállítás viszont nagyon másról szól. Ez nem egy online kiállítás. Ahhoz, hogy megtekinthessük Tihanyba kell utaznunk.1961 júniusában egy gazdasági udvar helyén megnyílt az Apátsági Rege Cukrászda és meghitt hangulatú belső terme már a kezdetektől fogva különböző kulturális programoknak, valamint kiállításoknak adott helyet, hiszen az akkori vezetőség nem titkolt szándéka az volt, hogy a cukrászda művészek találkozóhelye lehessen.

Fotó: Bánhalmi Norbert

Az Apátsági Rege Cukrászda magába foglalja a Rege Galériát. Ebbe a csodálatos kiállítói térbe költözik most 5 hétre a The Frame Digitális Fotóművészeti Kiállítás. A fotók bemutatása ezúttal nem papírnyomatokon, falra akasztva történik, hanem digitális formában és éppen ez adja az egyik különlegességét a kiállításnak.

Fotó: Nagy Zoltán

Miről is van szó pontosan? Egy cukrászdában mindig nagy a jövés-menés, általában senki nem tölt el több órát egy ilyen helyen, még a rengeteg csábító finomság ellenére sem. 5db Samsung The Frame TV kerül elhelyezésre, ami amellett, hogy egy TV, képes úgy is viselkedni, mintha egy kép lenne a falon és a kiállítás megálmodói éppen ezt a tulajdonságát használják ki a készüléknek. Már kinézetre is úgy alkotta meg a Samsung, hogy egy képkeretbe helyezett műalkotás érzetét keltse.

Fotó: Polonyi István

A The Frame kiállításon pedig garantáltan nem csak egy műalkotás érzetét fogja kelteni, mert valódi művészek valódi alkotásai fognak megjelenni, mindez mesteri tervezés mellett. A kiállítási térben 4 darab speciális fekvő tájolású és 1 darab álló tájolású TV kerül kihelyezésre, ezen fognak a fotók 10 percenként váltakozni. Minden TV -re 6 – 6 db fotó lesz feltöltve, ez azt jelenti, hogy művészenként, 6 álló és 24 fekvő formátumú képet csodálhatunk meg. A fekvő készülékeken 3 kép erejéig kollázst is meg lehet jeleníteni, ezért akár összefüggő fotósorozat is bemutatható.

Fotó: Berentés Ágnes

A gondos tervezésnek köszönhetően, ha valaki a hét minden egyes napján úgy döntene, hogy meglátogatná a Rege Cukrászdát valami finomságért, akkor sem fogja ugyanazt a fotósorozatot látni. Ezáltal igazán személyes élménnyé válik a kiállítás, hiszen a random módon megjelent képek, színek, hangulatok és ezek által keltett benyomások megismételhetetlenek. Ezt tetézi, hogy hetente egy másik művész alkotásai kerülnek feltöltésre. Ha még nem láttál ilyen TV-t és most még elképzelésed sincsen arról, hogy fog ez kinézni, akkor kattints a Samsung The Frame weblapjára és nézd meg a saját szemeddel!

Fotó: Szekeres János

A kiállítás egy hármas összefogás eredménye. A Rege Galéria biztosítja a helyszínt, a Samsung a The Frame készülékeket, az Olympus pedig, aki egyben a projekt ötletgazdája, ezt az egészet megtölti lélekkel, ugyanis az öt kiállító művész egytől egyig Olympus nagykövet. Akik ismerik az Olympus fényképezőgépeit és azt a filozófiát, amit a vállalat képvisel, azok pontosan tudják, hogy az eszközeik tervezésekor mennyire fontos helyet foglal el az emóció. Az érzelmek közvetítésére mindig is a művészet jelentette a legjobb kommunikációs csatornát. Az Olympus ezért is gyűjt maga köré művészeket és megragad minden olyan alkalmat, amikor büszkén bemutathatja a művészei alkotásait.

A kiállítók név szerint:

Bánhalmi Norbert fotóművész. A képei 2021.08.02-2021.08.14-ig láthatók a galériában.

Nagy Zoltán táj- és városfotós. A fotói 2021.08.15-2021.08.21-ig jelennek meg a Samsung TV-ken.

Polonyi István reklámfotós. Az alkotásaiban 2021.08.22-2021.08.28-ig gyönyörködhetünk.

Berentés Ágnes barlangfotós, fotóművész. Szerzeményei 2021.08.29-2021.09.04-ig ragadják magukkal az érzelmeinket.

Szekeres János természetfotós, fotóművész. Az Ő fotográfiai produktumai 2021.09.05-2021.09.11-ig nyújtanak számunkra vizuális élményt.

A kiállítás ünnepélyes megnyitójára 2021.08.02-én kerül sor Tihanyban a Rege Galériában, aminek a Facebook eseményét itt érhetitek el. A kiállítás megnyitójára korlátozott létszámot tud fogadni a galéria ezért regisztrációhoz kötött. A regisztrációs felületet itt érhetitek el.

Engedjetek meg nekem pár személyesebb gondolatot a Samsung The Frame-mel kapcsolatban, mert van szerencsém ismerni ezt a készüléket és fotós szempontból már korábban is megmozgatta a fantáziámat. Kövezzetek meg nyugodtan, de őszintén vállalom, hogy szeretem nézegetni a saját képeimet. Mindig nagy élmény, ha nem csak a monitoromon láthatom viszont az alkotásaimat, de jóval nagyobb nyomatként is. Amikor megjelent ez a TV, az volt az első gondolatom, hogy milyen jó lenne egy ilyen a lakásomban, amire kitehetem a fotóimat. Úgy gondolom, hogy ha elkészül egy fotó és csak digitális jelként tároljuk egy merevlemezen az olyan, mintha börtönbe zárnánk. A képek akkor kezdenek el élni, ha megjelennek kiadványokban vagy például falra kerülnek. Lényegében a megjelenésük módja szinte mindegy is, a fontos, hogy látómezőbe kerüljenek és hassanak az emberek érzékeire. Aztán kaptam egy 32″-os The Frame TV-t kölcsön és az első dolgom volt rátölteni néhány fotómat. Hihetetlen élmény volt látni nagyban, élethű színekkel csodás felbontásban.

Mivel a TV 16:9 arányú, így természetesen akkor érjük el a legjobb hatást, ha 16:9-re vágjuk a képeinket, bár a 3:2 és 4:3-as fotóimmal sem volt semmi gond, mert számos paszpartuból lehet választani, ami kitölti a fotónk környezetét a TV keretéig. Apropó képkeret! Egy fekete kávás készüléket próbálhattam ki, de külön lehet kapni hozzá színes kereteket, amiket mágnesesen lehet rögzíteni az alap kávára. Például egy fehér, vagy barna kerettel jelentősen fokozhatjuk azt az érzést, hogy a Samsung The Frame nem egy TV, hanem egy valódi kép a falon. Természetesen a készülék szoftvere is mindent megtesz azért, hogy ezt elhitesse velünk. Ha a TV módból átváltok a Művészet üzemmódba, akkor leveszi a fényt olyan szintre, hogy valóban egy nyomat érzetét keltse a fotó. A TV folyamatosan figyeli a környezeti fényeket és automatikusan ezekhez állítja a fényerőt. Természetesen, ha nem lennénk elégedettek az automatikával, akkor bizonyos szintig magunk is állíthatunk a fényerőn és a színeken, de még a kontraszton és élességen is.

A megannyi technikai bravúr is lenyűgöz, amit a Samsung belepakolt ebbe a TV-be, de engem sokkal inkább ragadott magával az, amit egy ilyen eszköztől érzelmileg kaphatok. Én olyan ember vagyok, aki még a reggeli ébresztőjének a csengőhangját is nagy gonddal válogatja meg attól függően, hogy ébredés után például edzeni fogok vagy kényelmes lustálkodást tervezek. A képek is hasonló módon hatnak a lelkemre. Egészen más a szoba hangulata, ha a TV-n például mezei virágok színkavalkádja jelenik meg vagy éppen egy ködös monochrome képem. Ezek a hangulatok hatnak rám és gyakran meghatározzák az egész napomat. Ha ilyen hatást képes elérni egyetlen ilyen TV, akkor vajon mit fog nyújtani 5db az Apátsági Rege Cukrászdában a The Frame kiállításon? Látnom kell!

Roszberger Bandi