Lumix BGH1 – első benyomások

Nagy örömömre szolgál, hogy mint fotográfus kipróbálhattam a Panasonic Lumix BGH1 box-stílusú, tükör nélküli kameráját. Én magam nem szoktam videót készíteni, mivel az egy külön szakma. Most a Fotoplus jóvoltából lehetőségem nyílt arra, hogy betekintést nyerhessek a videózás világába a 4K felbontásra képes kamerával.

Kialakítása egy négyzet alakú dobozhoz hasonlít. Kis mérete miatt könnyen hordozható, cserélhető objektíves kamera. Magyarországi üzletekben 2020. decemberétől kapható.

Nagyfokú bővíthetőséggel rendelkezik, pl: IP távvezérlés, élő streamelés terén. Az új LUMIX BGH1 10,2 MP-es, Dual Native ISO technológiát és Venus Engine képfeldolgozót alkalmazó Live MOS képérzékelővel rendelkezik. A változtatható kamerasebességgel a felhasználók lassított vagy gyorsított videót is készíthetnek.

Saját tapasztalatom szerint nagyon profi kis kamera, melyet kényelmesen hordozhat az ember, ha videózni támad kedve. Állványra könnyen felszerelhető a készülék. Kijelző gyárilag nincs a kamerán, de telefonhoz wifi-n keresztül, monitorhoz vagy TV-hez pedig HDMI kábellel könnyen csatlakoztatható.

A LUMIX BGH1 kamerán egy újfajta hőelvezetési technológiát alkalmaztak, mely korlátlan felvételi időtartamot biztosít, nem melegszik túl a gép, nem fagy ki, nem szaggat. A kamera váza alumínium és magnézium ötvözetéből áll. Súlya könnyű (545 gram), méretét tekintve 93-93-78mm.

A saját véleményem alapján 2 dolog hiányzott nekem a használata közben: a kijelző és a gps. Mindezt ellensúlyozza a videófelvétel minősége, 4:2:0 10-bites C4K/4K 60p/50p belső videórögzítése.

Használat közben a felvételi és hálózati kapcsolatjelző fények világítanak. Ezzel is látva, hogy a kamera működésben van. Csatlakoztathatóság szempontjából 2.4 GHz wifi-vel és 4.2 bluetooth-al is csatlakozhatunk a kamerához.

Mellékelt tartozékok a kábelzáró pánt, AC adapter és AC kábel.

Összegezve elmondhatjuk, hogy egy profi kamera kis dobozba zárva, melyet bárhova magunkkal vihetünk. Hátrány, hogy nincs rajta kijelző, a mobilt pedig csak azután tudjuk csatlakoztatni wifi-n keresztül, miután beállítottuk monitorhoz csatlakoztatva a beállításokban a kapcsolódást.

Szöveg és fotók: Ledniczky Tünde