Karácsonyfát fotózni szinte kötelező…

Karácsony van és ilyenkor a közösségi oldalakat elárasztják a feldíszített fákról készült fotók. Hogy őszinte legyek, nem igazán értem ennek az okát, de ez az én hibám. Én már csak ilyen maradi fickó vagyok, aki egy olyan világban nőtt fel, ahol ha családi karácsonyi fotót akartunk azt filmes géppel tudtuk elkövetni és már annak is örültünk ha a papírkép január közepére a kezünkbe került. Ha ezt a fotót meg akartuk “osztani”, akkor több példányt kértünk belőle, borítékba raktuk és elküldhettük a rokonságnak postán. A “lájkokat” pedig válaszlevelekben kaptuk. Lassabb világ volt.

Ha viszont a mai felgyorsult, trendi világban úgy érezzük, hogy a csodálatos fánk iránti örömünket szeretnénk megosztani másokkal, akkor érdemes szerintem ezt is jól csinálni. Hiába a csodásan díszített fa, ha annak pompáját elrontjuk egy rossz fotóval.

Nem vagyok orákulum és világmegváltó fotós sem. Ráadásul a karácsonyfánkat is ritkán fotózom, szóval teljesen amatőrnek számítok ezen a téren. Is. Megpróbálom megfogalmazni, hogy én hogyan csinálnám.

Szerintem az egyik legnagyobb hiba a felületesség. Kész a díszített fa és máris kezünkben a fényképezőgépünk vagy telefonunk és gyártjuk a fotókat. Érdemes alaposan felkészülni egy ilyen fotóra is. Akinek fényképezőgépe van, annak jó eséllyel nem lesz zsíros az optikája, de egy telefonon sanszos, hogy nem patyolat tiszta az objektív előtti kis üveg. Érdemes fotózás előtt egy puha kendővel (Ha nincs, csak töröld a pólódba. 🙂 ) megtörölgetni. Ha ugyanis zsíros, szennyezett az optika, akkor homályos lesz a fotó és a karácsonyfa izzók fénye szétszóródik a képen, ami szépnek tűnhet, de valójában kontraszttalan fotó lesz belőle. Ha mindenképpen szeretnénk az izzók csillag szerű fényét a képre varázsolni, akkor ahhoz állványra lesz szükségünk, szűk rekeszre és hosszabb záridőre. Ha erre nincs lehetőség, akkor objektívekre léteznek direkt ilyen célra szűrők. Ide kattintva válogathatsz több méretből is. Mobiltelefonok esetén pedig maradnak a digitális szűrők, amik ezt az effektet tudják.

Kicsit zsíros volt a telefonom optikája.

Mielőtt elkattintjuk a fotót, egy másik fontos dolog, amivel jobb képet készíthetünk, ha elrendezzük a fa környezetét. Tüntessük el a gatyákat és zoknikat a képről, szedegessük össze a díszítés utáni hulladékokat stb. Magyarán mondva rakjunk rendet. Érdemes figyelni a hátérre is. Szerintem kiábrándító tud lenni egy csodásan díszített fa, amit szép környezet vesz körül, de például a háttérben ott feszít egy öreg, kopott fűtőtest. Takarjuk le valamivel. Nem kell profi hátteret használni meg űrtechnikában használatos anyagokat. Én egy sima fekete pulcsival terítettem le. A képen úgysem látszik majd, hogy mi van ott, csak hogy egy sötét valami.

Ne felejtsük a szennyest a fán!

Ha rend van és a háttér is rendben, akkor érdemes elgondolkodni apró kiegészítőkön is. Csomagok a fa alatt vagy egy jópofa lámpás megint csak hangulatosabbá teheti a képet. Ha ez is kész, akkor jöhet a komponálás és az expozíció beállítása.

Na igen. Ez az egész lényege. Sokan használnak mobiltelefont, aminek általában egy ekvivalens 27mm környéki optikája van. Ez kérem nagylátószög, így sok dolog látszik a képen. Általában túl sok is. Ne féljünk a fánktól és merjünk közelebb menni hozzá. Ha a fát akarjuk fotózni, akkor nem kell hogy a képen látszódjon a szoba teljes berendezése. Sőt, még az egész fának sem kell rajta lenni a képen ahhoz, hogy karácsonyi hangulatú fotónk legyen és mindenki elhiggye, hogy csodaszép fánk van. Ismerjük Robert Capa híres mondatát? „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel” /Robert Capa/.

Picit rendezettebb, de a háttérnek jót tenne ha behúznám a függönyt, letakarnám a fűtőtestet.

Nem feltétlenül kell az egész fát lefotózni. Lehet részeket is kiemelni. Például a kedvenc díszünkre fókuszálunk. A harmadolás itt is sokat dobhat a képen. Azt a díszt ha egy mód van rá, akkor ne középre komponáljuk. Kicsit helyezzük ki a kép egyik széle felé. Ami még fontos a komponáláskor, az expozíció beállítása. Ha vannak izzók a fán, akkor érdemes a szoba világítását lekapcsolni és engedni, hogy a fa fénye töltse meg hangulattal a fotót. Ezek a kis fényforrások viszont nagyon tudnak világítani, ezért érdemes kicsit alá exponálni.

Pár apró kiegészítő is sokat adhat a hangulathoz. Az ajándékok mögött pedig ott virítana a radiátor ha le nem takarom egy fekete pulcsival.

Bizonyos mobilokon erre nincsen külön lehetőség. Az iPhone gyári kamera alkalmazásában nem sok kézi beállításra van lehetőség. Azt viszont meg tudjuk csinálni, hogy ha elindítottuk az alkalmazást és az ujjunkkal rányomunk a kijelzőre és egy picit rajta felejtjük, majd az ujjunkat húzzuk lefelé a kijelzőn, akkor korrigálhatjuk az expozíciót. Egy kis napocska jelenik meg és ahogy húzzuk lefelé az ujjunkat, látni fogjuk, hogy sötétedik a kép. A másik lehetőség, hogy oda koppintunk az ujjunkkal, ahol a legfényesebb pontja van a képnek. Ilyenkor oda mér fényt a telefont és látni fogjuk, hogy szépen lehúzza a fényt. Ha így túl sötét lenne a fotó, akkor érdemes olyan pontot találni, ami fényben valahol köztes a legsötétebb és legvilágosabb részlet között. Androidos környezetben ez kicsit egyszerűbb mert a fotós alkalmazásban általában tudunk külön a fénnyel játszani.

Kicsit melegebbre állítottam a színhőmérsékletet.

Ha elkészült a fotó és nem tökéletes, akkor még mindig van lehetőség egy kis utómunkára. Mobilokra ingyenes az Adobe Lightroom vagy Adobe PhotoshopExpress. Akik meg fotóznak azok számítógépén egészen biztosan akad egy szoftver amivel ki szokták dolgozni a fotóikat. Érdemes az árnyékokat megnézni és ha kell, egy kicsit felhúzni ezen a csúszkán, ami több olyan részletet is kihozhat ami sötétbe került. Ha nem lett tökéletes a fénymérésünk és az izzók fénye túl sok, akkor érdemes a csúcsfényeken lehúzni picit. A színhőmérséklet melegebbre állításával pedig még fokozhatjuk a meghitt hangulatot.

Olívia már nagyon várja, hogy kicsomagolhassa az ajándékokat. 🙂

Egy darabig csináltunk családi fotót, ahogy ülünk a fa előtt. Ehhez leginkább egy állványra volt szükség, amire felraktam a fényképezőgépet. Időzítőre állítottam a gépet, így mire elkattant a fotó már én is a helyemre tudtam sietni. A lányom izgága természet, így volt, hogy sokszor meg kellett ismételni a fotót. A végére már mindenki elfáradt és az utolsó, legjobban sikerült képen a lányomon kívül senkinek nem volt őszinte a mosolya. Éppen ezért az ilyen képeket nem szoktam erőltetni. Esetleg az ajándékozási láz lecsillapodásával van lehetőség elcsípni a lányomat egy nyugisabb pillanatában és akkor talán összejöhet. Idén azt találtam ki, hogy olyan képet csinálok, ami csak érzékelteti a karácsonyi hangulatot. A lányom boldog szeme van rajta és a háttérben a fa fényei. 🙂

Nagyon Boldog Ünnepeket Kívánok Minden Kedves Olvasónknak a Záridő Magazin Szerkesztősége Nevében!

Szöveg és fotók:
Roszberger Bandi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük