Füstfotózás

Füst fotózásakor érdekes és látványos képeket készíthetünk. Néhány dologra oda kell figyelni, de megéri, mert a végeredmény egyedi lesz.

Előkészületek:
A háttér legyen fekete színű, matt és legalább A2-es méretű. Nekem egy fekete kartonlap volt itthon, így azt használtam. A háttér elé letettem a füstölőt a tartójában (kb. 60 cm-re). Tanácsos a füstölőt valamilyen nem gyúlékony felületre tenni biztonsági okokból pl. egy fém tálcára.

Fotó: Rozgonyi Ildi
Fotó: Rozgonyi Ildi

A fényképezőgépen az élességet manuálisan kell beállítani. Jó, ha van egy háromlábú állványunk, ennek hiányában próbáljuk meg stabil helyre tenni a gépet. A füstölőpálca fölé tartottam egy lapot és élőképben állítottam élességet. Az alábbi beállításokat használtam: ISO 100, záridő 1/125s (ennél hosszabb ne legyen), szűkebb rekeszre van szükség: f/8 és f/11 között. Az objektív gyújtótávolsága 50 mm, korábban próbáltam 70 mm-en is (APS-C szenzor).

Fotó: Rozgonyi Ildi
Fotó: Rozgonyi Ildi

Nagyon fontos, hogy a füstöt meg kell világítani (enélkül az eredmény sötét lesz). Ehhez egy rendszervakut használtam. Úgy tettem le, hogy a füsthöz minél közelebb legyen, lentről-oldalról világítsa meg és 1/8-ra állítottam (úgy kell beállítani a rendszervakut, hogy erősebbet villanjon). Amíg nem volt rádiós kioldóm, addig a vakut slave módban használtam, viszont így a fényképezőgép beépített vakuja rávillant a háttérre, és ez kisebb bosszúságot okozott az utómunka során.

Fotózás:
Amikor mindent beállítottam, meggyújtottam a füstölőt. Előfordulhat, hogy a füst unalmasan száll vagy rossz irányba tekereg, ilyenkor meg kell kicsit legyezni.

Szerkesztés:
Az elkészült képek közül kiválogattam a legjobban sikerülteket, megvágtam, a csúcsfényeken erősítettem és ha szükség volt rá, akkor a fekete háttér színén sötétítettem egy keveset.  Meg lehet hagyni a fekete hátteret, de ha szeretünk kísérletezni, akkor ízlésünk szerint cserélhetjük az értékeket. Fehér hátteret egyszerűen a kép invertálásával érhetjük el. Ekkor a füst sötétebben jelenik meg a képen. Színét még tovább módosíthatjuk a színegyensúly változtatásával.   

Fotó: Rozgonyi Ildi

Lehetőség szerint próbálkozzunk és játsszunk a füsttel és a fénnyel!

Szöveg és fotók: Rozgonyi Ildi fotográfus

További csodálatos fotókat tekinthettek meg Ilditől, kellemes aláfestő zenével az alábbi YouTube videóban:

Ha pedig kérdéseid lennének Ildi számára, akkor a Facebook oldalán keresztül felveheted vele a kapcsolatot ide kattintva.

Comments are closed.