Csinálj belőle fotós táskát!

Évek alatt jutottam el oda, hogy ha manapság fotós táskát vásárolok, akkor már pontosan tudom, hogy mit keresek. Vannak remek megoldások, fazonok, de lássuk be, hogy ha pontosan tudjuk, hogy mit akarunk, akkor is nagyon nehéz választani. Sok esetben pedig vagy nem létezik álmaink táskája vagy elképesztő drágán kapható.

A kedvenc Blázek és Anni táskám.

Személy szerint a válltáskákat és a félvállas táskákat kedvelem, ezekből is inkább azokat a retro stílust képviselő darabokat, amik harmonizálnak a filmes korokat időző fényképezőgépeimmel. Persze fontos a rendező párnázottsága és a táska anyaga, kidolgozottsága, de be kell látnom, hogy ez is olyan nálam, mint amikor autót veszek. Elsőre a külső ragad meg.

Tenba BYOB Packlite Bunde 9.

Válltásákában jelenleg egy Think Thank Retrospective táskát használok, ami kifejezetten magas minőséget képvisel és még tetszik is, de nem az a szerelem táska. Az én imádott táskám egy Blázek és Anni kis postás táska. Már nem mai darab, legalább 12 éves. Teljesen bőr, kézzel varrott, méretre is tökéletes, viszont ez nem egy fotóstáska. A belseje nem párnázott, sőt még cipzár is van benne ami megkarcolhatja a fényképezőgépet ha csak úgy beteszem minden védelem nélkül.

Tenba BYOB Packlite Bunde 9 rendezője.

Tehát van egy csodaszép táskám, amit egyszerűen imádok, de csak úgy alap helyzetében nem szívesen szállítanám benne a kedvenc gépemet. Mit lehet ilyenkor tenni? Feltúrtam a netet, hogy van-e hasonló modell, fotós kivitelben. Természetesen van, de látva az árát, mindjárt meg is állapítottam, hogy nem tetszik a színe.

Tenba BYOB Packlite Bunde 9-hez kapunk egy, az esővédőhuzatok anyagára emlékeztető zsákot is, ami a tokkal válltáskaként használható.

Aztán véletlenül futottam bele olyan kis Think Tank tokokba, amik eredetileg arra lettek kitalálva, hogy objektívet tartsanak bennük és az övre fűzve könnyen elérhetővé válljanak a nagy becsben tartott üvegeink. Ezen felbuzdúlva tovább nézelődtem és eljutottam egy okos kis Tenba rendezőig, ami viszont már kifejezetten arra lett kitalálva, hogy kedvenc nem fotós táskáinkból fotós táskát varázsoljunk.

Think Tank Skin Changer Pop Down V3.0.

2 + 1 megoldást is mutatok nektek. Az egyik választottam a Think Tank Skin Changer Pop Down V3.0. Ez eredetileg objektívekhez lett kitalálva. A Pop Down kifejezés a nevében arra utal, hogy egy lecipzározható résszel tovább tudjuk növelni a tok magasságát, így elfér benne hosszabb objektív is vagy akár egy DSLR váz két objetívvel. A táskámba maximum a 8-10cm szélességű tokok vagy rendezők mennek bele úgy, hogy még nem nyomják szét a táska formáját. Ez a tok 10cm-es, de nagyon puha anyagból van és szükség esetén kicsit összenyomható. A belseje párnázott és három rendező panelt is találunk benne. Az én Olympus Pen E-P7 vázamat, rajta egy Panasonic 20mm f1.7 objektívvel úgy tudtam betenni, hogy kivettem az egyik panelt. Így még maradt helyem az Olympus 12-40mm f2.8 Pro objektívemnek is. Egy kis váz egy fényerős alap objektívvel és egy fényerős alap zommal több mint elég a mindennapos kalandozásokhoz.

Think Tank Skin Changer Pop Down V3.0 rendezője.

A másik kiválasztottam a Tenba BYOB Packlite Bunde 9. A BYOB 9-ből létezik két verzió is. A Packlite Bunde egy olyan változat, aminél a tokhoz kapunk egy esővédőhuzat-szerű kis táskát is. Ebbe lehet betenni a BYOB 9 tokot, így lényegében egy teljes értékű válltáskát is kapunk. Ha pedig a kedvenc táskánkból szeretnénk fotós táskát csinálni, akkor a BYOB 9 könnyedén áthelyezhető bele. Ez is 10cm széles, viszont valamivel hosszabb a Think Tank tokjánál, így kényelmesebben elfér benne a felszerelés. A vázat ebbe is a Panasonic 20mm f1.7-et tettem be, de ehhez nem kellett kivennem egyik rendező panelt sem. Könnyedén elfért még az Olympus 12-40mm f2.8 és egy Olympus 60mm f2.8 Macro objektív. Ha pedig kivettem az egyik panelt, akkor a vázam elfért úgy, hogy egy Sigma 56mm f1.4 volt rajta és ez mellé a 12-40mm f2.8.

Kívülről semmi nem látszik a belső átalakulásból.

Mindkét verzió jól szerepelt és a táska formáját sem nyomták szét. A Think Tank tokja azért volt szimpatikus mert puhább, nincs benne olyan merevítés, mint a Tenba rendezőjébe, így még jobban tud idomulni a Blazek ás Anni táskám méreteihez. A Tenba pedig azért tetszett, mert kényelmesebben elfértem benne és adott esetben egy külön táskaként is szolgálhat.

A Tenba kínálatában találtam még egy jópofa megoldást. Ez a Tenba Tools Protective Wrap, amiből 12″, 16″, 20″ méret létezik. Ez úgy néz ki, mint egy puha, párnázott lap, aminek a sarkai tépőzárral vannak ellátva. Boríték formára lehet hajtogatni és az objektívet vagy vázat ebbe a “borítékba” helyezhetjük bele, majd az így kapott kis “csomag” már kellő védelemmel szállítható a hétköznapi táskánkban. A fenti két tokkal ellenben ennek az egyetlen hátránya, hogy egy ilyen lappal egy váz védhető a felcsatolt objektívvel, viszont rugalmasabban kezelhető ha egy nagyobb váz is érkezik a felszerelésbe. Számomra az ideális megoldás egy 12″ és egy 16″ méret lenne. A 12-be mehetne a plusz egy objektív a 16-ba a váz egy objektívvel. Ami még szimpatikus ennél a megoldásnál, hogy ez fér el a legtökéletesebben a táskámban, ráadásul még a két Tenba Protector Wrap együttes ára is csak körülbelül fele a Think Thank Skin Changer Pop Down V3.0 árának.

Természetesen nem csak ezek a termékek léteznek az ilyen esetekre. Mindkét márka bőven kínál olyan moduláris rendszereket, tokokat, rendezőket amikkel fotós táskává alakíthatjuk kedvenc táskánkat.

Roszberger Bandi