Active D-Lighting és a HDR között mi a különbség?

Tisztelt Benkő úr!

Öreg, amatőr, analóg fotós vagyok, csakhogy a kezemben van egy Nikon Z6. Tisztelettel kérdezem, hogy mi a különbség az Active D-Lighting és a HDR között, hiszen mindkét funkció a nagy fény-árnyék ellentét, (ellenfény), kiegyensúlyozását hivatott megoldani. Én ezt az általam jól megválasztott expozíciós értékekkel el tudom érni? Előrebocsátom, hogy még nem próbáltam ki.

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Nyárfás Balázs.

 

Tisztelt Nyárfás Balázs!
Köszönöm szakmai kérdését.

Az Active D-Lighting és a HDR közötti különbség a következő:

A HDR megoldás 3 vagy több különböző blendével (pluszmínusz 1-2 blende a korrekt értékhez képest) elkészült felvételből készít egy új képet. Az alulexponált képből kiemeli a csúcsfényekhez a részleteket, a túlexponált képből pedig az árnyékrészleteket és ezeket hozzáadja a korrektül exponált képhez, így feljavítva annak kiegyensúlyozott látványát. Mivel 3  vagy több felvételről van szó, amelyeknek fedésben kell lenniük, ez állványról kell történnie és nem mozgó tárgyról.

Itt jön képbe a Nikon Active D-Lighting. Ezt a megoldást első sorban az ellenfényes felvételekre találta ki a Nikon.

A Nikon – jelenlegi tudásom alapján -  egy kép görbéjének optimalizációjával, korrekciójával készíti a „feljavított” felvételt. Lehetőség van a feljavítás fokát gépen belül beállítani. Vannak kamerák (lehet a Z6 is idetartozik), amelyek nagy sebességgel készítenek több felvételt (blendesor) a mp töredéke alatt és azokból javítja a képet.

Remélem megtudtam válaszolni kielégítően kedves kérdését.
Tisztelettel:
Benkő Sándor

 

Kiemelt kép: nikon.hu