10 éves a Fujifilm X bajonett

Különleges ez az év a Fujifilm számára, hiszen a 10. jubileumát ünnepli az X bajonett.

A Fujifilm APS-C tükörnélküli rendszerének csodálatos története 2012. január 9-én kezdődött, amikor bemutatták az első Fujifilm MILC vázat a Fujifilm X-Pro1-et. Ebben a fényképezőgépben debütált az első X-Trans CMOS szenzor, ami egy 16Mp-es APS-C méretű érzékelő volt. Ennek a szenzornak a mai napig van valami hihetetlen varázsa ezért az X-Pro1 népszerűsége annak ellenére, hogy már 10 éves, egyáltalán nem fakult meg.

A kis méretén és az egykori analóg távmérős gépekre emlékeztető felépítésén kívül igazi különlegességnek számított a hybrid elektronikus kereső. Ez a nem mindennapi megoldás bekerült az újabb X-Pro vázakba is. A hybrid kereső azt jelenti, hogy használhatjuk egy sima átnézeti keresőként is, de egy kis kapcsolóval egy apró LCD-t varázsolhatunk a keresőbe, így megkapva a MILC-eknél megszokott elektronikus keresőt.

2016. március 3-án jelent meg az utód, a Fujifilm X-Pro2. Rengeteg újítással érkezett az új váz. Már több méretű AF mezőt lehetett beállítani, a szenzor szintén APS-C méretű, de ebben már egy 24Mp-es X-Trans III érzékelő kapott helyet. Mechanikus zárral a leggyorsabb záridő 1/4000s-ről 1/8000s-re változott, továbbá megjelent az elektronikus zár is, ami akár 1/32000s-os záridőt is tudott. A korábbi verzióban csak kontraszt AF volt, az X-Pro2-ben viszont megjelent a fázis-különbség elvű AF is. Ennek következtében rengeteget javult az AF sebessége.

2019. október 23-án került bejelentésre a jelenlegi legfrissebb váz az X-Pro szériában Fujifilm X-Pro3 néven. Természetesen a mérnökök tovább fejlesztették az X-Pro2-t, de az igazi meglepetések az X-Pro3-nál a külső tulajdonságaiban keresendők. A váz kialakítása kifejezetten minimalista lett, továbbá a tervezők az X-Pro3-mal a digitális bőrbe bújt analóg életérzést akarták erősíteni.

A megszokott helyről eltűnt ugyanis a korábbi X-Pro vázaknál megismert hátsó LCD, amin nem csak komponálni lehetett, de akár vissza is nézhettük az elkészült fotókat. Egy státusz kijelző költözött a korábbi LCD helyére, amin az alapvető expozíciós értékeket olvashatjuk le, vagy az éppen alkalmazott filmszimulációs módot. Persze akik ragaszkodnak a nagyobb LCD-hez, azoknak sem kell lemondani erről, ugyanis a hátsó panel lehajtásával előkerül. Ennek ellenére jól érzékelhető a mérnökök szándéka. A fotós fordítson több időt a fotózás folyamatára és használja úgy a fényképezőgépet, mint amikor jól megfontoltan filmre kellett fotózni. Talán bátor lépés volt ez a megoldás a Fujifilm részéről, de az X-Pro3 ezzel a megoldással karakteresen kiemelkedik a Fujifilm vázai közül és egy igazi élmény fényképezőgépet kapunk általa.

A képre kattintva elérhetitek a Fujifilm jubileumi oldalát.

Természetesen a Fujifilm X bajonett nem csak a Pro szériából áll. Számos fényképezőgép közül válogathatnak az érdeklődők az egyszerűbb X-A vázaktól egészen a zászlóshajó X-T modellekig. Az elmúlt 10 évben 30 féle fényképezőgép modellt és 40 objektívet tett elérhetővé a Fujifilm a fotózás szerlemesei számára. A Fujifilm azonban nem csak a technika fejlesztésével tötötte ezt a 10 évet, de rendszeresen indított különböző projekteket is, amik középpontjában a fotós áll. Ilyen például a Fujifilm Printlife fotómegosztó oldal, ahol különböző heti kihívásokat rendeznek tematikák szerint. A legjobb képek díjazásban részesülnek vagy akár eljuthatnak egy hatalmas kiállításra is a Fujifilm szervezésében. Hasonlóan izgalmas volt a GFX Challenge Grant Program 2021, amire nem kész fotókat vagy videókat vártak a zsűritagok, hanem projekt ötleteket. A legjobb ötletek anyagi és technikai támogatásban részesülnek.

A 2022-es év a 10. jubileum jegyében fog telni a Fujifilm számára, aminek első fejezetében arra kérik a Fujifilm felhasználókat, hogy osszák meg az Instagram-on életük legjobb fotóját, amit Fujifilm X bajonettes fényképezőgéppel készítettek. A megosztott fotókhoz használjátok a #10YearsOfXMount címkét és érdemes megjelölni a hazai Fujifilm csapat Instagram oldalát is, amit @fujifilmx_hu néven találtok. A Fujifilm 2022-es terveibe az alábbi videón keresztül kukkanthattok:

Nagyon boldog születésnapot Fujifilm X bajonett!