Viltrox 13mm f1.4 Nikon Z-re és Sony E-re

Már nagyon régen jelent meg Viltrox-os cikk itt az oldalon, pedig nem álltak le a Viltrox-os srácok.

Néhány hónapja robbant be a Fujifilm felhasználók körébe a Viltrox 13mm f1.4 objektív, ami rövid időn belül hatalmas siker lett. Nem véletlenül, hiszen f1.4-es legnyitottabb blende értékkel nem igazán találni a piacon AF-es 13mm környéki nagylátószöget.

A Viltrox-tól megszokott módon egy full szett lapul a dobozban, tehát nem spórolták ki a puha tatyót, amit talán nem használ mindenki, pedig nagyon hasznos tud lenni. Én kifejezetten szeretem ezekben tárolni az objektíveket mert hiába zárható polcokon tárolom az eszközeimet azért így is bejuthat a por. Nagyon jó érzés, ha munka után letisztítva beteszem ezekbe a kis zsákokba az objektíveket és a következő munka alkalmával éppen olyan tisztán veszem elő őket, mint ahogyan eltettem.

A kis tatyó mellett egy talán még fontosabb kiegészítőt is találunk a dobozban, amit némely gyártó szeret külön megvásárolható opciós termékként ajánlani, ez a napellenző. Azt értem én, hogy ilyen az üzlet, de számomra ez kicsit mindig is olyan volt, mint ha vennék egy autót, de teszem azt a lámpákba az izzókat külön kellene megvennem. Az autó gond nélkül használható nappal, lakott területen, ha meg szeretnék sötétedés után is közlekedni vele, akkor vegyem meg az izzókat külön. Talán nem tökéletes a példa, de ugye értjük, hogy mire gondolok? Az objektívek is használhatók napellenző nélkül, de ha olyan fényviszonyok között szeretnék fotózni, amikor megvan a lehetősége a súrolófényeknek, akkor vegyem meg a napellenzőt külön, hogy ki tudjam hozni az objektívben rejlő maximumot. Ma már egyre inkább elkényeztetve érezhetjük magunkat, ha az objektív mellett napellenzőt is találunk a dobozban. A Viltrox 13mm f1.4 mellett találunk.

A Viltrox 13mm f1.4 esetén is megtartotta a Viltrox azt a jó szokását, hogy fémből készült a tubus és a bajonett is. A tubuson a fókusz gyűrűn kívül rekeszállító gyűrűt is találunk. Egyik sem kapott gumiborítást, hiszen az nyúlhat, kifehéredhet, hanem fémből készültek azok is, a kényelmes használatért a recéket a gyűrűkbe marták. A rekeszgyűrű esetén azonban történt egy kis változás. A korábbi 23mm, 33mm, 56mm esetén a gyűrű kattanás nélkül váltott az egyes rekeszértékek között. Ez a videósok számára előnyös volt, de a fotósok időnként ezt szóvá tették. A 13mm rekeszgyűrűje már bekattan az egyes blende értékekre.

A tubuson belül szintén a Viltrox-ra jellemző jóságot találjuk. A lencsetagok között több olyan extra tagot is találunk, amiket főleg a prémium kategóriás objektívekben lelhetünk csak meg. A Viltrox 13mm f1.4-be került 2db aszférikus tag, 4db ED, és 2db alacsony törésmutatójú tag.

A fókuszálásért ebben az objektívben is egy STM motor felel, ami szokás szerint gyors és pontos. Egy Fujifilm X-M1 vázon próbálgattam az objektívet. Aki ismeri a Fujifilm vázakat, az tudja, hogy ez már egy nagyon régi gép. Aki pedig ismeri a Viltrox objektíveket, az tudja, hogy minél régebbi egy váz, annál bizonytalanabb a Viltrox objektív fókuszálása. Ez lehetséges, hogy valamikor a kezdeteknél még így volt, de például ez a 13mm f1.4 kellően gyors és pontos volt még egy olyan régi fényképezőgépen is, mint a Fujifilm X-M1.

Az objektív valamivel talán nagyobb, mint az eddigi APS-C-s Viltrox obik, de ugye ez egy vérbeli nagylátószögű objektív ami ekv. 20mm-nek felel meg. Én még így sem éreztem kényelmetlenül nagynak vagy nehéznek. 74x90mm, 420g, szűrőből pedig a 67mm-es megy fel rá.

Fujifilm X-M1, Viltrox 13mm f1.4 STM, F1.4 rekesszel; Fotó: Roszberger Bandi

Bevallom őszintén, hogy nem volt túl sok lehetőségem tesztelni még, csupán néhány napra kaptam meg a StudioLine-tól, mert a demó objektívre nagyon nagy volt a kereslet. Amikor vittem vissza az üzletbe, akkor is az után érdeklődött egy úr, hogy mikor lesz bent a kipróbálható objektív. Nagy volt az öröme, amikor megtudta, hogy éppen visszahoztam. A néhány napos próbálgatás után azt tudom mondani, hogy egyik leginkább szembetűnő tulajdonsága a Viltrox 13mm f1.4-nek, hogy teljesen nyitott rekeszen is nagyon éles, ami mellé gyönyörű háttérmosás társul. Én főleg a fekete-fehér fotográfiáért rajongok, de azért csináltam színes képeket is vele mert kíváncsi voltam a kromatikus aberráció milyenjére. Nem labor körülmények között teszteltem, mert nem laborban fotózok, hanem valós helyzetekben. Nyitott rekeszen van némi kromatikus aberráció. Erősen belenagyítva a fótóba, a lányom kapucnijának és a sötét háttér találkozásának a kontúrjánál fel lehet fedezni némi pinkes, lilás csíkot. Azonban ezt csak valóban nagyon komoly nagyításnál lehet kiszúrni. Azt gondolom, hogy ennyi simán belefér egy olyan objektív esetén, amiért mindössze 189.989Ft-ot kell kifizetni 2 év garanciával a hivatalos Viltrox viszonteladóknál.

Fujifilm X-M1, Viltrox 13mm f1.4 STM, f1.4 rekesszel; Fotó: Roszberger Bandi

Ami az igazán jó hír, hogy a Fujifilm X bajonett után megérkeztek a hazai hivatalos viszonteladókhoz az első Nikon Z és Sony E bajonettes verziók is, amik árban szintén 189.989Ft-ba kerülnek. És, hogy miért örülünk ennek ennyire? Azt hiszem, hogy aki mostanában akart objektívet vagy fényképezőgép vázat vásárolni könnyen szembesülhetett azzal, hogy bizonyos termékek esetén hihetetlen magas a várakozási idő és mire megérkezik a cucc, az sem biztos, hogy azon az áron érkezik meg, amilyen áron esetleg 6-7 hónappal korábban megrendelték. A Viltrox esetén egyelőre nem kell tartani sok hónapos várakozástól. Az tény, hogy gyorsan elkapkodjátok a készleteket és utána előfordulhat némi malmozás, de még közel sem drámai a helyzet. Azért arra bíztatok mindenkit, hogy ha megszületett az elhatározás, hogy kell egy objektív a Viltrox kínálatából, ne habozzatok és csapjatok le rá!

Roszberger Bandi