Fényt derítünk mindenre!

Pontosabban majdnem mindenre és még ennél is pontosabban a fotográfiát érintő fényekre.

Folyamatosan azt tapasztalom, hogy különösen a kezdő fotósok idegenkednek a műfények használatától. Szívesebben viszik a modelleket a szabadba, hiszen ott úgyis süt a nap, lesz elegendő fény és könnyebb azzal dolgozni, mint ha például vakuval vacakolnának. Ez részben igaz, de nagyrészt nem igaz. Az tény, hogy a napfény egy folyamatos fényt biztosít számunkra és a rekesszel vagy záridővel be lehet állítani az expozíciós értékeket, hogy lehetőség szerint ne égjen ki a kép számos részlete. Ideális esetben ez így is van. A kérdés, hogy mit nevezünk ideális esetnek? Mi van akkor, ha nincsen több milliós anyagi forrás arra, hogy csúcs gépet vegyen a fotós nagy dinamika átfogással? Mi van akkor, ha a modell hátulról kap fényt, ezért sötét lesz az arca? A fény felé fordítjuk? Akkor a szemébe süt a nap és hunyorogni fog, ami nem túl szép. Érdemes azt is megvizsgálni, hogy mi van akkor, ha az időjárási körülmények nem teszik lehetővé a szabadban fotózást? Mondjuk túl kemények a fények, vagy esik az eső, sminket olvasztó kánikula van stb.

Nem vonul stúdióba, zárt térbe a fotós csupán azért mert bizonytalan a műfények kapcsán? Engedhetjük ezt? Nem bizony! Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a Záridő Magazin és a StudioLine Fototech-Nika szaküzlet összefogva workshop-ot hirdet kifejezetten a műfények használatát illetően. A workshop keretein belül átveszünk számos a fototechnikában használatos fényforrást a rendszervakutól a ledekig. A résztvevők megismerhetik az egyes rendszervakukat és stúdióvakukat, amik használatát is megtanulják. A vakuk mellett találkoznak különböző ledes fényforrással is, amik esetében szintén megtanulják a használatukat és azt, hogy a kiválasztásuknál milyen paraméterekre kell figyelni.

A cél, hogy a workshop végére minden résztvevő tisztában legyen az egyes műfények használatával, tudatosan tudja összeállítani a saját világítás szettjét és innentől bátran, magabiztosan tudja azt használni a következő munkái során.

A workshop helyszíne: 1143 Budapest, Gizella út 30. címen található StudioLine szaküzletben.
A workshop időpontja: 2022. július 24-e vasárnap 10:00 kezdettel.
A részvételi díj: 15.000Ft/fő.
A jelentkezéseket az info@zarido.hu mail címre küldhetitek. Maximum 5 fő számára van hely, annak érdekében, hogy mindenkire kellő figyelmet tudjak szentelni.

Roszberger Bandi