A Sigma obikat miért kell kalibrálni?

Tisztelt szerkesztőség!

Szeretném a segítségüket kérni. Lenne egy kérdésem a Sigma számára kérem, hogy továbbítsák a kérdésemet feléjük!

A sok év fotós pályám során volt már Nikon és volt Canon vázam is. Nagyon szeretem a Sigma objektíveket. Prémium a felépítésük, kifejezetten jó kézbe venni. Szeretem a színüket és a rajzolatukat is. Azonban eddig minden alkalommal, amikor Sigma objektívet vásároltam, az első utam a szervizbe vezetett kalibrációra. Miért van ez? Gyári objektívek esetén eddig 1-2 alkalommal volt ilyen problémám, a Sigmákkal pedig rendszeresen el kell végezni a vásárlás után a kalibrálást.

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdv,

Szabolcs

 

Tisztelt Szabolcs,
 
Köszönjük érdeklődését a SIGMA termékei iránt.

A Sigma 2012-ben kezdte és ez idő óta teljesen újratervezte az objektív kínálatát szinte az alapoktól felépítve. Ezeknek az új szériás (SGV) objektíveknek, különösen az ART szériás objektíveknek --a régi, sok esetben még analóg fényképezőgépekhez fejlesztett objektívekhez képest-- a felbontása annyira megnőtt, hogy akár nagyfelbontású szenzorokkal is kihasználhatóvá váltak. (Pl. a 85mm f1.4 DG HSM Art akár 48-52MP felbontó képességű). Ez magával hozta azt a negatív tulajdonságot, hogy az apróbb AF pontatlanságokat is észre lehet venni (tesztkörnyezetben) amelyeket korábban nem. Az AF pontatlansága adódhat a AF szenzor kalibrációjától, tükörrendszer kopásból és akár külső behatás következményében is. Ezen apró eltérések kiküszöbölésére az objektívet hozzá lehet „tanítani” a gépben lévő  AF rendszerhez (ez a kalibráció).
Természetesen az objektívekben is van egy alap kalibráció, amit a gyárban a végső ellenőrzések előtt egy gyári standard (Canon vagy Nikon) DSLR vázhoz már beállítottak. 

Amennyiben a későbbiekben DSLR gépről vált MILC rendszerre, meg fogja tapasztani, hogy ez a jelenség el fog tűnni az eltérő AF rendszer miatt.

Remélem sikerült választ adnunk a felmerült kérdésre, bár a téma természetesen ennél mélyebb és nagyon technikai.
 
További szép fényeket.
 
Üdvözlettel, Sigma Photo Magyarország