MagMod Strobe Kit XL – A varázslatos buborék

Talán a legtöbb fotós számára nem ismeretlen a MagMod márkanév. Fényformáló rendszerük egyszerre ötvözi a praktikumot, a kényelmet és a kreativitást. A legismertebb termékük a MagMod Starter Flash Kit, amiből már létezik 2. generáció is. A kit egy tejfehér szilikon buborékból, egy méhsejtrácsból és egy, a rendszervakura felhelyezhető gumi tartóból áll. A kit mindegyik termékében mágnest találunk. A rendszer különlegességét egyrészt az anyaghasználat adja, amit kombináltak a mágnessel, másrészt az a kellemes fény, amit biztosít a buborék. Könnyen és gyorsan harcra fogható, mindössze felhelyezzük a gumi tartót a rendszervakura, amire mágnesesen felcuppan a MagSphere névre keresztelt buborék. A tartó és a MagSphere közé ugyancsak mágnessel rögzíthető a méhsejtrács vagy akár színmódosítók is.

MagMod Starter Strobe XL Kit

Ennek a rendszervakus kit-nek jelent meg nem is olyan régen egy termetesebb kiadása stúdióvakukra, amit a StudioLine Fototech-Nika jóvoltából kipróbálhattam. Az alap készlet ebben az esetben is tartalmaz egy MagSphere-t, ami XL méretre növekedett, kapunk egy MagGrid 40-es méhsejtrácsot és a rendszervakukra kitalált felgumizható tartó helyett, egy alap reflektort. A reflektor Bowens bajonettel érkezik, de pillanatok alatt kicserélhető akár Godox bajonettre is.

MagMod Starter Strobe XL Kit

Ha igazán jól be szeretném mutatni ezt a kis csodát, akkor talán az a célravezető, ha egy konkrét munkafolyamatot mesélek el. A MagMod XL Strobe Kit-nek két változata is elérhető. A Starter Kit a fentiekben említett MagSphere XL, MagGrid 40 és a Bowens-es reflektort tartalmazza. A Professional Kit ezeken felül kiegészül egy MagGrid 20 méhsejtráccsal, 3db Dome Gel-lel, amikkel melegebb fényt állíthatunk elő és egy csinos XL Case-el, amiben nem csak tárolhatjuk a készletet, de akár válltáskaként is használhatjuk a szállítására.

WANDRD PRVKE 31L

Nálam a Starter Kit vendégeskedett, amihez nincs az XL Case. Amikor raktam össze a felszerelésemet egy-egy fotózáshoz, kicsit tartottam tőle, hogyan fogom én ezt a cuccot elpakolni. A két termetesebb vázamat, a 4db objektívemet, egy Godox AD400Pro vakut, hálózati adaptert, kábeleket és egyéb kiegészítőket egy gurulós ThinTank Logistics Manager 30 V2 táskában szállítom. Miután mindennek van helye, a Godox Parabolic ernyőim diffúzorait egy keskeny kis részbe szoktam begyűrni a kofferben. Nem gondoltam volna, de a MagMod cuccok is befértek ebbe a keskeny részbe. A szilikon buborék simán összenyomható, nem kell cicózni vele. A reflektor gumiból van, ami szintén összenyomható. Ezen felbuzdulva kipróbáltam egy WANDRD PRVKE 31L-es hátizsákba is. Miután begyűrtem a MagMod-ot a cube részbe, még maradt hely pl. egy MILC váznak és az arra szerelt objektívnek, továbbá a kioldónak, akkuknak stb. Mivel a WANDRD PRVKE egy rolltop-os táska, ha a felső rolltop részbe dobom be a MagMod-ot, akkor a fotós felszerelésnek kialakított cube-ba bőven befér egy váz akár 3 objektívvel. A hordozhatóság tehát abszolút 5-ös értékelést kap.

Egy WANDRD PRVKE 31L-es táskában a MagMod. Szűkösen, de egy váz és egy objektív még elfér ebben a kisebb rendezőben is. Szerencsére a táska rolltop-os kialakítású, ha több objektívet vinnénk magunkkal, akkor a rolltop részbe is simán elfér a MagMod.

Ha alapból Bowens-es a vakunk, akkor nincs más feladat fotózás előtt, mint a reflektort a vakura csatlakoztatni és mágnesesen felcuppantani a reflektorra a buborékot, vagy a reflektor és a buborék közé a méhsejtrácsot. Arra érdemes figyelni, hogy ha a méhsejtrácsot is használjuk, akkor a megfelelő oldalával illesszük a reflektorra. Ha rosszul akarnánk feltenni, akkor érezni fogjuk a mágnesek taszító erejét. Persze ha nagyon erőlködünk, akkor rosszul is feltudjuk tenni, de látni fogjuk, hogy nem illeszkedik pontosan a reflektorra. Használat közben pedig folyamatosan le akar csúszni. Tudom, mert az első alkalommal én sem jól raktam fel és azon mérgelődtem, hogy miért nem tartja a mágnes a reflektoron a méhsejtrácsot a MagSphere-rel. Aztán rájöttem a bénaságomra és megfordítottam a méhsejtrácsot. Ezután már minden tökéletes volt. A mágnesek nagyon erősen tartanak, kipróbáltam, hogy a buborékot megragadva megemeltem a vakuval együtt és nem váltak el egymástól az egyes részek.

MagMod Storbe XL kihúzott refletorral, MagSphere-rel. A fény így lágyabb lesz és jut belőle a háttérre is.

Miután felhelyeztük a vakura, jöhet a munka. Mivel a fényformáló lényegében egy gömb, ráadásul nem is biztosít akkora felületet, mint mondjuk egy 100cm-es ernyő vagy softbox, felmerülhet a kérdés, hogy lehet irányítani a fényét. Nos, azzal kezdtem a cikkem elején, hogy ez egy kreatív termék. Ennek okán pedig meg kell érteni a termék működését és a tervezők elképzelését. Először is, a gumi reflektor nem csak azért nyomható össze, hogy könnyen szállítható legyen. Összenyomott állapotban egy keskenyebb reflektort kapunk, ezért a fény nagyobb szögben távozhat belőle. Ha így felteszem rá a MagSphere-t, akkor lényegesen kisebb mértékben tudom irányítani a fotonok útját. A refelktorból a fény áthalad a buborékba, ahonnan minden irányba távozik és számos helyről visszaverődik. Ha például a falak világosak, akkor a modell arcán az árnyékok tompábbak lesznek, hiszen a falak deríteni fognak. Ezzel együtt a háttér is jobban ki lesz villantva. Ha a reflektort összenyomva hagyom, de felteszem a méhsejtrácsot, akkor már sokkal kontrolláltabb fényt kapunk. 

A másik lehetőség, hogy a reflektort kihúzom a teljes méretére és arra teszem fel a MagSphere-t. Ebben az esetben lényegesen fókuszáltabb fény érkezik a modell arcára, de még mindig jut a háttérnek is, az árnyékok valamennyit erősödnek. A negyedik lehetőség, amikor a kihúzott reflektorra feltesszük a méhsejtrácsot is. Nekem ez a megoldás volt a kedvencem. Az árnyékok erőteljesebbek lesznek, a kompozíció sokkal kontrasztosabbá válik, a háttér jobban árnyékban marad.

Akik megveszik a Professional Kit-et, abban van egy további méhsejtrács, amivel még jobban az egyéni ízléshez lehet igazítani a MagMod Storbe fényét. Én nagyon szerettem azt, hogy ennyi lehetőséget biztosít a kit, ezért nálam a fény kontrollja is 5-ös.

A MagMod Strobe XL fénye kihúzott reflektorral, méhsejtráccsal és MagSphere-rel. Kontrasztosabb fényt kapunk, amiből kevesebb jut a háttérre.

A hordozhatóság és a kontroll tehát kipipálva. A harmadik nagyon fontos kérdés, hogy milyen fénye van. Az első használat után kicsit lesokkolt az eredmény. Pontosan úgy használtam, mint egy softbox-ot. A modellhez képest olyan távolságba helyeztem a vakut, és a vaku teljesítményét is úgy állítottam be, ahogyan a softbox-ok és brollybox-ok esetén szoktam. Az első fotókat megnézve túl erős csúcsfényeket láttam és az erős kontraszt miatt, amit a méhsejtráccsal kaptam, a bőr retusálása is több időt emésztett fel. Mivel nem egy túl nagy felületről van szó, ahonnan a huncut kis fotonok távoznak, bizony ez lesz az eredmény. Le kellett ülnöm átgondolni “foton fejjel”, hogyan lenne jó. Ha levettem a méhsejtrácsot, akkor sokkal lágyabb fényt kaptam, de még mindig erősebbek voltak a csúcsfények a homlokon. Kicsit távolabb kellett vinnem a vakut ahhoz, hogy a csúcsfények rendben legyenek és a fényerőből is visszább vettem. Nyilván az nem várható el egy ekkora fényformálótól, hogy majd egy 100-as vagy 130-as kerek box lágyságát hozza, de nagyon gyorsan ki lehet tapasztalni a mikéntjét, hogy szép legyen a produktum.

MagMod Strobe XL kihúzott reflektorral, méhsejtráccsal és MagSphere-rel.

Két fotózásra vittem el, az első kifejezetten egy teszt volt és Sztrehószki Jázmin volt a segítségemre, mint modell. Innen is nagyon szépen köszönöm neki a kitartását és a türelmét! A második fotózás már egy éles bevetés volt. A No.1 Barber Saloon-ban Kavalecz Richárd barber-t fotóztam a Vörösvári úti üzletben. Itt aztán kipróbálhattam a MagMod Strobe XL Kit-et méhsejtráccsal és rács nélkül, összecsukott reflektorral és kihúzva, beltérben és az utcán egyaránt. Második nekirugaszkodásra a Jázmin fotózása során összegyűjtött tapasztalatok alapján már sokkal könnyebb volt használni. Azt nagyon fontos fejben tartani, hogy ez a fényformáló másképpen viselkedik, mint egy softbox vagy bármi, ahhoz hasonló. Egyértelműen időt kell szánni arra, hogy kiismerje, megtanulja az ember. Figyelni kell, hogy milyen távolságra teszi le a fotós a túlzott csúcsfények elkerülése miatt. A MagMod-dal érdemes együtt dolgozni a környezettel, pontosabban a falak derítő hatásával. Ha egyszer sikerül kitapasztalni a működését, akkor csodálatos eredményt kaphatunk.

MagMod Storbe XL összecsukott refletorral, méhsetráccsal, MagSphere-rel.

Megmondom őszintén, hogy ha az ember ráérez a használatára, akkor nagyon betudja szippantani a MagMod Strobe XL. Amikor egy felszerelés összeállításakor számít minden dkg, fontos, hogy mennyi cuccot viszünk magunkkal, akkor egy ilyen fényformáló, igazi kincs. A Think Tank kofferemben elférnek a vázak, objektívek, az AD400Pro és az AD100Pro a sok kis kiegészítővel. Az állványt a kezembe viszem, a 100-as és 130-as ernyőket a tokjukban a hátamra veszem. Amíg nem volt Think Tank kofferem, addig még durvább volt a helyzet. Úgy néztem ki, mint egy karácsonyfa csak éppen díszek helyett fotós cuccok lógtak rajtam. Ezt a szettet pedig csak begyűröm a táskába és kész. Mondhatni, hogy kis helyen, óriási kreativitás.

MagMod Strobe XL kihúzott reflektorral, méhsejtráccsal és MagSphere-rel. Tökéletesen irányítható a fénye szabadban is.

Nem azt mondom, hogy mindent kivált a MagMod Strobe XL, hiszen egy divatfotózáshoz biztosan nem csak ezt vinném magammal. Azonban egyszemélyes vagy páros portréknál simán elegendő lehet. A fénye nagyon szép és jól irányítható, még a klasszikus portré világítások is beállíthatók vele. Aki idegenkedik a vakutól és szívesebben használ ledet, azzal is jól társítható. A Newell Pravaha LED-ről már írtam korábban. Mivel Bowens bajonettes, simán felment rá a MagMod és csodaszép fénye volt a Pravaha-val is. Ha pedig nem onnan közelítjük meg a dolgot, hogy mit váltana ki a MagMod Strobe XL Kit, hanem onnan, hogy milyen plusz kreatív eszközzel bővül a felszerelésünk, akkor szerintem még kívánatosabbá válik mindenki számára, aki nem elégszik meg a standard-dal és valami egyedibbet, különlegesebbet keres.

Roszberger Bandi