Volt egyszer egy Viltrox nap

Akik rendszeresen követik a Viltrox-os cikkeinket, azok előtt nem titok, hogy nagyon kedvelem ezt a márkát. Amikor nagyjából másfél éve rábólintottam a rendkívül megtisztelő Viltrox Photographer lehetőségre, akkor még alig volt pár optikája a gyártónak. Fujifilm vázra egy kicsit nagyobbacska 85mm f1.8 volt csupán. A Sony rendszert használóknak volt elérhető egy manuális 20mm f1.8, egy 85mm f1.8 és a Fujifilmre is elérhető AF-es 85mm f1.8. Persze a Viltrox nem csak optikákat gyárt, hanem adaptereket és ledeket is, viszont ezekből sem volt még túl széles a kínálat.

Fotó: Roszberger Bandi
Fotó: Roszberger Bandi

Ez idő alatt viszont folyamatosan jelentek meg az újabb fejlesztések és bizony a Viltrox egy olyan név lett, amit ma már elég nehéz kikerülni. Fujifilmre egy nagyon szép AF-es fix objektív sort dobtak piacra a 23mm f1.4, 33mm f1.4, 56mm f1.4 és immáron újra tervezett és lényegesen kisebb és könnyebb 85mm f1.8 II képében. A Viltrox azonban nem elégedett meg a Fujifilm vonallal, mert ebből a sorból szépen lassan elkezdtek megjelenni más bajonettel is optikák. A Sony szinte természetes volt, hogy megkapja a 85mm f1.8 II verziót, hiszen ez alapból is egy full frame objektív és a megjelenésekor is eleve Sony-ra szánták. APS-C vonalra viszont eddig csak a Fujifilmre gondoltak. A 23mm f1.4 és a 33mm f1.4 már Sony-ra is elérhető és hamarosan rendelhetők lesznek Canon EF-m bajonettre is. Szép kis termékcsalád nemde?

Fotó: Roszberger Bandi
Fotó: Roszberger Bandi

Mint minden, itthon kapható márkának, így a Viltrox-nak is van hazai disztribútora, ami a StudioLine. Ők voltak az a bátor kis csapat, akik anno megannyi tárgyalás után mertek nagyot álmodni és belecsaptak a Viltrox forgalmazásába. Egy olyan márkáról beszélünk, ami hazánkban még szinte ismeretlen volt. Akik rendszeresen vásárolnak az e-Bay-ről, ők találkozhattak vele korábban is, de számukra is kockázatos volt egy olyan terméket megrendelni, ami nem rendelkezett magyarországi szervizháttérrel. A StudioLine úgy határozott, hogy betömi ezt a rést, sőt komoly marketing munkával ismerté tették a Viltrox nevet Magyarországon. A profizmusuk is adott volt, hiszen 1991 óta foglalkoznak fotós termékek értékesítésével, sőt megannyi márkának a disztribútoraként nem csak kiskereskedelemi pozíciót töltenek be, hanem nagykereskedőként ők látnak el számos hazai üzletet is az általuk forgalmazott termékekkel.

Fotó: Roszberger Bandi

Valahogy így kezdődött minden és jutott el Nyugat-Magyarországra is a Viltrox híre. Már jó ideje tervben volt, hogy kellene szervezni egy Viltrox napot Szombathelyen. Trajbár Balázs a TB Fotó tulajdonosa karolta fel ezt az eseményt és szervezte meg, amihez természetesen a StudioLine minden támogatást megadott. Egy percig sem volt kérdés, hogy Viltrox Photographer-ként is és a Záridő Magazin főszerkesztőjeként is ott van a helyem a tesztnapon, így bepakoltam a cuki kis Fiat 500-amba és elpöfögtem Szombathelyre.

Fotó: Roszberger Bandi
Fotó: Trajbár Balázs

Balázs már az október 25-i tesztnap előtt jóval meghirdette az eseményt és a visszajelzésekből lehetett számítani arra, hogy lesz érdeklődő bőven és nem csak egymást fogjuk fotózni Balázzsal. A tesztelési lehetőségre a csodaszép Parkerdő adott helyet. Szerencsére az időjárás is kegyes volt hozzánk. 14:00-kor volt a találkozás a parkolóban. Direkt olyan időpontot választott Balázs, amikor még volt fény, de tudni lehetett, hogy a késő őszi fények percről percre fogyni fognak és ki lehet próbálni az optikákat kevesebb fény mellett is vagy éppen a Viltrox akkus ledekkel világítani.

Fotó: Roszberger Bandi

Nagyon szeretem az olyan alkalmakat, amikor a fotósok személyesen találkozhatnak a termékekkel. Ez a tesztnap elsősorban Fujifilm rendszert használóknak szólt, itt volt a teljes fix objektív sor, ami jelenleg elérhető FX bajonettre. Viszont azoknak is érdemes volt ellátogatni, akik Sony vázat használnak, mert ők a Viltrox adapterei között csemegézhettek vagy éppen a fényforrásokat próbálgathatták. Az összes termék kikerült egy asztalra, amik közé a fotós kollégák szinte fejest ugorhattak. Szívmelengető volt látni, ahogy a kollégák csillogó szemekkel válogattak a portékák között, mint ha magamat láttam volna gyermekként, amikor Matchbox kisautók közé keveredhettem egy játékboltban. Gyanítom, hogy még most, 41 éves felnőttként is éppen ilyen vagyok, amikor fotós üzletbe lépek.

Fujifilm X-H1, Viltrox 23mm, f1.4, 1/75. ISO200 Fotó: Mayer László
Fujifilm X-H1, Viltrox 23mm, f1.4, 1/300. ISO400 Fotó: Mayer László

A tesztelésben egy bájos modell is a segítségünkre volt, Korán Dóra személyében. Ő már feltűnt pár alkalommal a Záridős cikkekben. Korábban az első rövidke Viltrox 23mm f1.4 kipróbálásakor is ő állt a kameránk elé, sőt a Tamron 20mm f2.8 tesztnél is készült róla pár fotó. Lassan ő lesz az ügyeletes Záridő modellünk. Dórán kívül érkezett egy meglepetés modell is, Márk, aki ifjú kora ellenére rendkívül fegyelmezetten és kitartóan pózolt a tesztelő csapatnak. Mindkettőjüknek nagyon köszönjük!

Fujifilm X-H1, Viltrox 33mm, f1.4, 1/90. ISO200 Fotó: Mayer László

Nagyon változatos kis csapat jött össze a próbára. Voltak, akik csak Fujifilm rendszert használnak és jelenleg kizárólag Fujinon optikáik vannak, ráadásul az egyiküknek az XF 23mm f1.4, XF 35mm f1.4, XF 56mm f1.2 sor is ott lapul a táskájában, korábban pedig az XF 90mm f2-t is használta. Volt olyan fotós, akinek van Fujifilm gépe, de a fő váza egy Canon EOS 6D, míg egy másik páros X-H1-et használ a Pentax rendszere mellett. Természetesen Sony-s userek is akadtak, akiket az adapterek és a fények érdekeltek. Kifejezetten örültem annak, hogy ennyi féle rendszer jött össze egy kupacba, mert így lehetőség van a viszonyításra is.

Fujifilm X-H1, Viltrox 56mm, f1.4, 1/340. ISO200 Fotó: Mayer László

Na és hogy szerepelt a Viltrox? Összességében az elmondások alapján jól. A nagy sláger az 56mm f1.4 és a 85mm f1.8 II volt, amire lehetett is számítani. A Fujinon XF 35mm f1.4 szerintem a legkülönlegesebb rajzolatú objektív, nekem anno az volt a nagy kedvencem. Ez az obi hiába öregecske és lassúcska, az eredmény szempontjából szerintem verhetetlen. Ha csak valaki számára nem fontosabb a gyorsabb AF és a jobb ár, szerintem a Viltrox 33mm f1.4 kevésbé lesz népszerű objektív. A Viltrox 33mm f1.4 árban és AF-ben erősebb, de azt hiszem, hogy nem árulok el titkokat, ha azt mondom, hogy lényegében erre épül az egész Viltrox sor. Egy olyan alternatívát kínál, ami pénztárcakímélőbb és közben a minőségből sem kell sokat feláldozni. A tesztnap után nézegettük Balázzsal az elkészült képeket a monitorán és láttuk, hogy a Viltrox esetén megjelenik némi kromatikus aberráció a fotókon. Aztán betöltöttük a Fujinon obikkal készült képeket és bizony ott is volt belőle, igaz kisebb mértékben.

Fujifilm X-H1, Viltrox 85mm, f1.8, 1/60. ISO500 Fotó: Mayer László

A visszajelzések alapján AF-ben jobbak voltak a Viltrox objektívek, mint a Fujinon lencséi. XF 90mm f2 sajnos nem volt a helyszínen, így közvetlenül nem lehetett összehasonlítani vele a Viltrox 85mm f1.8 II-t. A Viltrox 56-al kapcsolatban például egyértelmű tapasztalat volt, hogy amíg fókuszálásnál kevesebb fénynél egyet mozdult előre és egyet hátra és élességet talált, addig az XF 56 f1.2 rendre egy előre és egy hátra mozdulat után egy újabbat mozdult előre mire élesre állt. Az AF gyorsasága és pontossága nem csak mozdulatlan modell esetében lett tesztelve, hanem esküvői fotós szemmel is és eljátszottuk, mint ha egy pár bevonulna és AF-S-re állítva a fókuszt, kisebb AF mezővel mennyire gyorsan lehet lekövetni a párt. A tesztelők kifejezetten elégedettek voltak az eredménnyel, az elmondásuk szerint talán egy fotó lett életlen a Viltrox 56-al a bevonuló párról készített sorozatban.

Fujifilm X-T3, Viltrox 56mm, f1.4, 1/125. ISO80 Fotó: Natalia Postnikova Shandorne

Összegzésként a tesztelők elmondták, hogy a Viltrox objektívek rajzolata picit lágyabb a Fujinon optikáknál viszont AF-ben gyorsabbak és a gyorsaság mellett nem pontatlanabbak. Azt is többen elmondták, akik ismerik az XF 35mm f1.4-et, hogy csak akkor gondolkodnának a Viltrox 33mm f1.4-ben ha extrán fontos lenne a gyorsabb és halkabb AF, mert az XF 35-ös rajzolata egyszerűen szenzációs és adott esetben a Viltrox 33mm f1.4 olcsóbb ára sem számítana ebben az esetben. A 23mm és az 56mm esetében viszont voltak, akik már a tesztnap során eldöntötték, hogy a Viltrox üvegeit választják és le is adták a rendelésüket. Ezek mellett a 85mm f1.8 II is sikeresnek bizonyult. Akadt olyan, aki ismerte az első generációs Viltrox 85-öt de csak most találkozott először a frissített verzióval. A népszerűsége igazi visszajelzés lehet a Viltrox részére, hogy bizony érdemes volt újra tervezni ezt az optikát és egy kisebb és könnyebb verziót kiadni belőle.

Fujifilm X-T3, Viltrox 85mm, f1.8, 1/125. ISO250 Fotó: Natalia Postnikova Shandorne

Kifejezetten örültem, hogy a résztvevők lényegében azonnal ráéreztek a Viltrox filozófiájára, ami szerint nem akar a Fujinon objektívek konkurenciája lenni, csupán egy párhuzamos alternatívát kínál, ami adott esetben a Fujifilm számára is jó lehet. Itt a tesztnapon több tesztelőtől is elhangzott, hogy adott esetben érdemes azért is Fujifilm vázat választani, mert a Viltrox fixek szépen megnyomják az XF bajonettre elérhető optikák kínálatát.

Fotó: Mayer László

Remélem, hogy hamarosan folytatjuk a Viltrox tesztnapot, akár újra Szombathelyen, ugyanis sokan jelezték a részvételi szándékukat, de sajnos a meghirdetett nap nem volt megfelelő időpont a számukra, de ha sikerülne megszervezni akár egy Kelet-Magyarországi helyszínen, oda is örömmel elgurulnék a kis Fiat 500-ammal!

Sokak számára lehet nagy kérdés, hogy mégis mennyibe vannak ezek a Viltrox objektívek. Megnéztem a friss árakat és azt látom, hogy az utóbbi időben picit olcsóbbak lettek. Hogy ez mennyi ideig marad így, esetleg egy előre hozott novemberi Black Friday azt nem tudom.

A StudioLine kínálatában az alábbi árakkal kell számolni:

Ha Szombathely környékén élsz és fontos számodra a személyes átvétel vagy szeretnéd kipróbálni valamelyik objektívet, akkor bátran keresheted Trajbár Balázst is. Egészen biztosan segíteni fog.

További képekért keressétek a Viltrox Club Hungary csoportot a Facebook-on, amit ide kattintva érhettek el.

Szöveg: Roszberger Bandi