Viltrox válasz a 85mm f1.8 Z-vel kapcsolatban

Megjelent Nikon Z bajonettre a Viltrox 85mm f1.8 objektív. Amikor beleástam magamat a specifikációkba kiszúrtam, hogy bár minden adatában megegyezik a Fujifilm-re és a Sony-ra szánt 85mm f1.8 Mk.II objektívvel, de súlyban valamivel nehezebb lett. Pontosan 484g helyett 540g.

Elsőre arra gondoltam, hogy talán a 85mm f1.8 első generációs változatát csinálták meg a Z-re, de ez sem lehetséges, mert annak más a formája, más a design, ráadásul az 686g volt. Furdalt a kíváncsiság ezért írtam a hazai importőrnek és megkérdeztem, hogy miért a súlytöbblet. A kérdésemet továbbította a Viltrox felé, ahonnan pár napon belül meg is érkezett a válasz.

A Nikon Z bajonettre kiadott 85mm f1.8 nem az első generációs objektív, de még csak nem is 100%-ban a Mk.II verzió. Amikor a Viltrox újra tervezte az első generációs objektívet, akkor a tervezői figyelembe vették a Fujifilm és Sony felhasználók kérését, ami szerint a lehető legkönnyebb tömeggel szeretnék a 85mm f1.8-at. Ezért a Viltrox bizonyos részeket műanyag alkatrészekkel oldott meg, ennek köszönhető az elért 484g.

A Nikon Z esetén viszont nem akartak kompromisszumot kötni ezért ami a Fujifilm és Sony verzióban műanyag lett, az a a Nikon-os esetén fém maradt. Így bár nem nyom annyit, mint az első 85-ös, de picit nehezebb lett, mint a Fujifilm és Sony Mk.II-es típusa.

Roszberger Bandi