Viltrox objektívek Canon-ra és Nikon-ra

DSLR vázakat használók még ne örüljenek a címnek, mert Canon RF és Nikon Z rendszerekhez jelentek meg friss objektívek.

Ahogyan korábban is indította a Viltrox az egyes márkák meghódítását, éppen úgy tűzte ki pár hónapja a Viltrox zászlót egy 85mm f1.8 objektívvel a Nikon Z rendszerre. Jó hírünk van, mert megjelentek a szintén full frame szenzorok elé szánt Viltrox 24mm f1.8 és a 35mm f1.8 objektívek is Z-re.

Richard Wong tesztjét itt tudjátok megnézni:

Ami igazán újdonság lehet a Nikon Z felhasználóknak, hogy a tubusra már rekeszgyűrű is került. Sony esetében ez úgy működik, hogy ha a gyűrűt tovább tekertük a legzártabb blende értéktől “A” módba, akkor a vázon lehetett rekeszt állítani éppen úgy, ahogyan a gyári objektívek esetében. Minden bizonnyal Nikon esetében is így fog működni. Akik például Fuji rendszerről váltottak Nikon-ra, azok lehet, hogy örvendenek ennek a megoldásnak, mert a Fujinon objektívek többségét rekeszgyűrűvel lehet állítani. A Viltrox viszont meghagyta mindenki számra azt, hogy a megszokásai szerint használja az objektívet.

Szintén újdonság Nikon Z-re, a Viltrox 35mm f1.8. Richard Wong ezt az objektívet is kipróbálta, íme a tapasztalatai:

Kialakításra nagyon hasonlít a 24mm-es társára. Itt is megtaláljuk a rekeszgyűrűt, a bajonett és a tubus is fémből van. A bajonett USB Type-C csatlakozót kapott, amin keresztül lehet frissíteni az objektívet. A 35mm-es obiból sem maradtak ki a speciális lencsetagok, ugyanis két aszférikus és két ED tag is beépítésre került.

A Viltrox egy újabb bajonett meghódítására indult a 85mm f1.8 objektívvel. Canon RF rendszerre jelentette meg ezt a népszerű objektívet. Ez még annyira újdonságnak számít, hogy egyelőre nincs róla sok információ és a Viltrox Store-ban sem érhető el. A Viltrox hivatalos weblapján viszont már feltűnt. Specifikációkat még nem találtam, az viszont már a termékfotók alapján is látható, hogy a Viltrox tervezői ebben az objektívben is csináltak egy kis újítást. Az objektív tubusán megjelent az AF/MF kapcsoló. Így elmondható, hogy bár a lencsesor felépítését tekintve a Viltrox 85mm f1.8 objektívek megegyeznek, de mindegyiket a felhasználók igényeihez tervezik. Például a Sony és a Fujifilm verzió 484g, míg a Nikon Z változat 540g. Anno a Viltrox-tól megtudtuk, hogy a Sony és a Fujifilm felhasználói igények miatt a lehető legalacsonyabb tömegre tervezték az objektívet, amit például úgy értek el, hogy a blende lamelláit fém helyett műanyagra cserélték, a Nikon Z-re szánt 85mm f1.8 esetén megtartották a fém lamellákat. Most pedig a 85mm f1.8 Canon RF változatára AF/MF kapcsoló került.

Remélem, hogy hamarosan érkezik az újdonságokból tesztelhető példány!

Roszberger Bandi