Szabályosan esküvői fotó

Pénteken jelent meg egy cikkünk „Mi lesz veled fotós szakma?” címmel, amiben azt fejtegettük, hogy dolgoznának a fotósok, de a járványügyi szabályozás nem elég egyértelmű minden pontjában, ezért a munkavégzésük komoly akadályokba ütközik, miközben a KATA fizetése alól sem kapnak mentességet. Hiába kértek többen is állásfoglalást az Ügyeleti Központtól, onnan némileg ellentmondásos válaszok érkeztek.

A hétvégén sem állt meg az élet és történtek események. Egy olvasónktól újabb leveleket kaptunk, amiket egy Facebook csoportban talált. Konkrétan egy levélváltás az Ügyeleti Központtal. Felvettem a kapcsolatot Isik Zsuzsával, aki a kérdéseivel fordult az Ügyeleti Központhoz. Zsuzsa a Menyasszonyi Csevegő és az Esküvőt Szervezek Facebook csoportok üzemeltetője. A levélváltás ezekben a csoportokban is elolvasható. Érdemes fotósoknak is és pároknak is felkeresni az oldalakat mert Zsuzsa nem csak az esküvők szervezésben aktív, de minden követ megmozgat, hogy megoldást találjon a jelenlegi helyzetre. Az engedélyével teszem közzé a levélváltását az Ügyeleti Központtal.

Megnéztem azt a cikket, amit az Ügyeleti Központ a válasz levelében linkelt Zsuzsának. A linkre kattintva találtam egy rövid, néhány soros cikket egy esküvőről, hogy egy miskolci pár, hogyan oldotta meg, hogy jogszabály követők legyenek. Az esküvőről készült fotó is. Forrásként az MTI van megnevezve a kép alatt. Ha rákeresünk a neten a miskolci házasságkötő teremre, akkor látható, hogy valóban az van a képen és az sincs feltüntetve sehol, hogy a fotó csak illusztráció lenne. Az esküvőre bejuthatott az MTI fotósa, aki elkészítette ezt a képet? Természetesen 1.5m távolság betartásával. Ezek szerint lehet szabály követően ceremóniát fotózni? Végül is vannak technikai lehetőségek, amikkel megoldható a 1.5m megtartása, a fotósnak nem kell érintkeznie sem a párral, sem a rokonsággal ahhoz, hogy képek készülhessenek az esküvő ceremónia részéről. Ahogyan azt a pénteki cikkben is írtam, a lagzi része az esküvőnek egészen más tészta.

A fotóra kattintva elérhető a cikk a koronavirus.gov.hu oldalon.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Szerkesztőségünknek van egy jogásza, dr Sponga Péter, aki korábban már megtisztelt minket fotósoknak szóló jogszabályi magyarázattal. Megkérdeztük őt is, hogy mi a véleménye a kreatív fotózással, páros fotózással kapcsolatban.

Az alábbi választ kaptuk tőle:

Az egész Magyarországra kiterjedő hatályú kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet alapján ,,mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést - a közös háztartásban élők kivételével - a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani". Vélelmezhetően a jegyesfotózáson részt vevő személyek már egy háztartásban élnek, így egy fotózás alkalmával közterületen is tartózkodhatnak 1,5 méteres távolságon belül. A fotós szempontjából pedig arra szükséges figyelemmel lenni, hogy a fotózás során a 1,5 méteres távolság betartására végig ügyeljen mind a fotóalanyok, mind az egyéb személyekre vonatkozásában.

Ennél szigorúbb kijárási szabályok bevezetésére is lehetősége van a polgármestereknek a 95/2020. (IV. 9.) Korm. rendelet szerint (pl.: közterületi fagyizás betiltása), de erről az egyes önkormányzatoknál (elsősorban a honlapjukon vagy hirdetőtáblájukon) kell külön-külön aktuálisan tájékozódni, tekintettel arra, hogy van olyan önkormányzat amely bevezet ilyen korlátozó rendelkezéseket (pl.: Budapest Főváros Önkormányzata a Margit-sziget területére vonatkozó belépés tilalom elrendelésével), de van olyan önkormányzat is, amely nem alkalmaz semmilyen korlátozást.

Üdvözlettel:

Péter

A szabályok megtartása nagyon fontos, hiszen mindannyiunk egészségéről van szó. Ugyanakkor továbbra is fontosnak érzem, hogy akik a szabályokat megalkotják folytassanak konzultációt a fotós szakmával. A páros fotózás megoldható lenne úgy, hogy szabálykövető legyen, ahogyan a jogászunk is leírta. A ceremónia fotózása szintén megoldható lenne, ezekre számos eszköz lapul a fotóstáskákban és a fotográfusok kreativitásában.

Hálásan köszönöm Isik Zsuzsának az erőfeszítéseit és, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a levelezését az Ügyeleti Központtal!

Zsuzsa Facebook csoportjait elérhetitek itt:

Menyasszonyi Csevegő

Esküvőt Szervezek

 

Szerkesztő: Roszberger