Sony Airpeak

Hiába, a Sony tarol a fotósok és videósok körében egyaránt. Nyugodtan ki lehet mondani, hogy várható volt, hogy ezt a sikert meglovagolva be fog támadni a Sony egy drónnal. Korábban már emlegette a cég, de most a CES 2021-en tovább húzták a fotósok, videósok idegeit.

Túl sok részletet nem árultak el a drónról, de pár apróság azért kiderült. Négy motor gondoskodik majd a drón mozgatásáról. Nyilván már annyira megszoktuk a drónok látványát, hogy a négy motorra csak legyintünk, hogy ez nem újdonság. Ez igaz, viszont ez a négy motor nem csak hogy mozgatja a drónt, de bizony akár több kilogrammal is terhelhető lesz. A drónra ugyanis fel lehet rögzíteni majd egy Sony Alpha full frame kamerát is objektívvel, ami ha nem is egy hétvégi nagy bevásárlás tömegét jelenti, de azért egy drón léptékével nézve nem kis tömeg.

Ezt a tömeget ráadásul stabilan kell szállítania, különböző manőverekkel fűszerezve. Annak érdekében, hogy szabadabban lehessen mozgatni majd a drónt, a felszállás után felhúzódó lábakkal lesz ellátva, amik a landolás előtti pillanatokban ereszkednek le. Ez szerintem egy nagyon jó ötlet. Egy barátomnak is van drónja, amit használ esküvőkön is és kérdeztem már tőle, hogy miért nem repteti közelebb a párhoz és miért nem csinál vele érdekesebb manővereket. Azt mondta, hogy eléggé limitált a manőverek milyensége, mert ha túl közel repül pl. a talajhoz, akkor landolásnak minősíti a manővert és le fog szállni. Talán a Sony drónjával szabadabban lehet majd repkedni.

Azt is megtudhattuk, hogy nem csak a kompakt méretekre törekedtek a tervezők, de kiemelt figyelmet kapott a stabilitás és a precíz mozgatás. Arról egyelőre nem esett szó, hogy milyen repülési idővel bír a drón és milyen határai lesznek, de ez így is bíztató. Ahhoz viszont, hogy siker legyen és valódi konkurenciája legyen a DJI-nak, árak tekintetében is oda kell figyelni. Ha jó lesz az árazása, szerintem igazi kihívója lehet a DJI-nak, de ezt majd Fehér Ádám kollégám megmondja a tesztelés után. Igaz Ádám? 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük